BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5606 % 0,02
EUR/TRY 34,8487 % -0,04
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5606
% 0,02
34,8487
% -0,04
1,0693
% -0,08
45,35
0,00
2.323,10
% 0,05
87,73
% -0,78
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası'ndan faiz indiriminde yavaşlama sinyali

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yetkilileri ekonomistlerle bir araya geldi

TCMB Sunumu: Orta vadeli enflasyon beklentileri yüksek seviyededir
25 05 2016, 10:57

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yetkilileri ekonomistlerle bir araya geldi. 

Banka, ekonomistlere yaptığı sunumu internet sitesinde yayınladı. Sunumda enflasyonla ilgili olarak orta vadeli enflasyon beklentilerinin yüksek seviyede olduğu belirtildi.

Merkez Bankası'nın sunumuna katılan Ziraat Yatırım Başekonomisti Bora Tamer Yılmaz Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın faiz indirim hızının yavaşlayacağını ifade ettiğini belirtti.

Yılmaz, "Faiz indirimlerinin devam edeceği, ancak bunun hızının artık yavaşlayacağı sinyalini aldım çünkü amaçları fonlama maliyetini ana faiz haline getirmek. Mevcut fonlama kompozisyonunun yüzde 40'ı koridorun üst bandından gerçekleştiği için 50 baz puanlık indirimin fonlama maliyetine etkisi 20 baz puanla sınırlı kalıyor. Fonlama maliyetinin nihai olarak yüzde 7,50 düzeyinde bulunan politika faizi ile güncel fonlama maliyeti yüzde 8,50 arasında bir yerde oluşması beklenebilir." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, bankanın gıda enflasyonunda da aşağı yönlü riskler gördüğünü söyledi. 

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise çekirdek enflasyon seyrinin birikmiş kur etkisi sebebiyle hala yüksek olduğunun, fakat 3. çeyrek (yaz veya yaz sonu) itibarıyla düşmesinin beklendiğini ifade etti.

Altınsaç, enflasyon tarafında gelişmelerin olumlu olduğu ve para politikasındaki sıkı duruşun devamının belirtildiği bilgisini vererek, şunları söyledi:

"Sadeleşme yolunda ortalama fonlama faizi ve haftalık repo faizinin yakınsaması ve sadeleşmesinin burada son bulacağı söyleniyor.

Üst bantta faiz indirimleri için artık sınırlı bir yer olduğu belirtiliyor. Ortalama fonlama maliyetindeki düşüşün yavaşlaması bekleniyor. Fonlama kompozisyonun aynı kalacağına işaret ediliyor. TCMB ortalama fonlama faizinin yüzde 8,5 - yüzde 7,5 arası bir bölgede oturması bekliyor fakat burada oluşacak faizin yüzde 7,5 olmayacağı belirtiliyor. Dar bir faiz koridorunun korunacağı belirtiliyor.

21 Haziran'da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında üst bantta 25-50 baz puan indirim beklentimizi koruyoruz."

SUNUMDA ÖNE ÇIKAN DEĞERLENDİRMELER

Merkez Bankası'nın ekonomistlere yaptığı sunumda ise şu ifadeler öne çıktı:

Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir.

İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir.

Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.

Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını
gerektirmektedir.

ILIMLI VE İSTİKRARLI BÜYÜME EĞİLİMİ SÜRÜYOR

GSYİH ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır.

Sanayi üretiminde ılımlı artış eğilimi sürerken dış sipariş göstergelerinde yakın dönemde bir miktar bozulma gözlenmiştir.

Güven endeksleri oynak bir seyir izlemektedir.

İstihdamdaki istikrarlı artış devam etmektedir.

Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.

Jeopolitik riskler ihracat artışını sınırlamaktadır.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin sürmesi beklenmektedir.

Önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceği öngörülmektedir.

Cari işlemler açığı finansmanı uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır.

ENFLASYON ANALİZİ

Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşme sınırlı olmuştur.

İthalat girdi fiyatlarındaki düşük seviyeler, son aylarda enflasyon üzerindeki maliyet yönlü baskıları hafifletmiştir.

Orta vadeli enflasyon beklentileri yüksek seviyededir.

 

Yukarı

Business HT×