BIST 100 8.985,32 % 2,03
USD/TRY 32,3290 % 0,11
EUR/TRY 35,0502 % -0,06
Piyasalar
8.987,01
% 2,05
32,3290
% 0,11
35,0502
% -0,06
1,0782
% -0,43
47,54
-0,39
2.195,91
% 0,05
86,50
% 0,48
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Terör, turizm ve havacılık şirketlerinin kârlarını vurdu

Terör olayları yılın ilk çeyreğinde turizm ve havacılık şirketlerinin bilançolarında önemli bir etki yarattı

Terör, turizm ve havacılık şirketlerinin karlarını vurdu
BUSINESSHT 11 05 2016, 09:16

Turizm ve havacılık şirketleri yılın ilk çeyreğinde ağırlıklı olarak terör olaylarının etkisiyle hacimlerin gerilemesi sonucu zayıf bilançolar açıkladı. 

Dün finansal sonuçları açıklanan iki havacılık şirketinde güvenlik sorunlarının olumsuz etkisi gözlendi. THY 2016 yılının ilk çeyreğinde 1,24 milyar TL zarar açıkladı. Halbuki şirket 2015'in ilk çeyreğinde 373 milyon lira kar elde etmişti. 

Benzer şekilde Pegasus'un finansal sonuçlarında da ilk çeyrekte bir önceki yılın ilk çeyreğine göre ciddi bir gerileme gözlendi.

2015 yılının ilk çeyreğinde 157,4 milyon TL zarar açıklayan şirket bu yılın ilk çeyreğinde ise 190,2 milyon TL'lik zarar yazdığını duyurdu. 

İki şirket de yatırımcılara yönelik sunumlarında terör olaylarının bilançolar üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekti. THY, ilk çeyrekte jeopolitik riskler ve güvenlik sorunlarının Türkiye yönlü direkt trafiği olumsuz etkilediği belirttiği sunumunda ayrıca güvenlik endişesi nedeniyle Uzak Doğu kaynaklı, Avrupa yönlü grup iptalleri yaşandığı da ekledi. 

Pegasus ise sunumunda, Brüksel, İstanbul, Ankara ve Bursa'da gerçekleşen terör olaylarının doluluk ve birim gelirlerini etkilediği belirtildi. 

Güvenlik riski dolayısıyla trafik hacminin gerilemesi TAV Havalimanı'nın kârının daralmasına da neden oldu. Şirketin ilk çeyrek karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44 geriledi.

Havacılık sektörünü takip eden analistlere göre güvenlik risklerinin yarattığı risklerin ciro ve birim fiyatlar üzerinde gösterdiği etki bilançolar üzerinde etkili oldu.

TEB Yatırım Analisti Alper Paksoy, Pegasus ile ilgili yaptığı değerlendirmede Pegasus'un net zararının beklentilerden kötü gelmesinin faaliyet karlılığının beklentilerin altında gelmesinin nedeni olduğunu belirtti. 

Paksoy, "Net zararın beklentilerden kötü gelmesini ön analizimize dayanarak havayolunun cirosunun/birim fiyatlarının, dolayısıyla da faaliyet karlılığının, beklenenin biraz altında gelmesine bağlıyoruz. Havayolunun 1Ç16 zararının geçen seneye göre önemli ölçüde artmasınının faaliyet karlılığındaki düşük performanstan ve finansal giderlerindeki artıştan kaynaklandığını gözlemliyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

Ak Yatırım'ın THY'ye ilişkin değerlendirmelerinde de benzer vurgular öne çıktı. Kurumun değerlendirmesinde THY için yolcu büyümesine ve bilet fiyatlarına ilişkin risklerin ağırlık kazandığına dikkat çekildi.  

NİSAN'DA YOLCU SAYISI ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

Havalimanlarını kullanan yolcu istatistikleri söz konusu güvenlik risklerinin ne  kadar etkili olduğunu da ortaya çıkardı. Türkiye’de havalimanlarını kullanan yolcu sayısı Nisan’da yüzde 1 artarak 13,8 milyon oldu. Bu artış Mart ayında yüzde 9 olmuştu.

Özellikle dış hatları kullanan yolcu sayısında bu etki daha fazla hissedildi.Mart ayında yüzde 2 artan dış hat yolcu sayısı Nisan ayında yüzde 10 geriledi.

İç hat yolcu sayısı Nisan’da iç hat yolcu sayısı yüzde 9 arttı. Martta artış yüzde 13 olarak gerçekleşti.

Nisan’da İstanbul Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı dış hat yolcu sayıları sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 3 düştü.

TAV Havalimanları’nın 6 farklı ülkede işlettiği toplam 13 havalimanında yolcu sayısı Nisan’da yüzde 3 arttı.

Nisan’da şirketin işlettiği havalimanlarında iç hat yolcu sayısı yüzde 5 artış gösterdi. Mart ayında bu alandaki artış yüzde 8 olarak gerçekleşmişti. Mart'ta yüzde 5 artan dış hat yolcu sayısı Nisan'da yüzde 1 arttı.

TURİZM ŞİRKETLERİNİN BİLANÇOLARINDA DA OLUMSUZ ETKİ

Havacılık şirketleri kadar turizm şirketlerinin ilk çeyrek bilançolarında da jeopolitik risklerin ve güvenlik endişelerinin belirgin etkisi gözlendi. 

Bugün açıklanan finansal sonuçlarına göre Net Turizm'in 3 aylık konsolide net zararı 14,5 milyon TL oldu. 2015 yılının ilk çeyreğinde şirket 2,2 milyon zarar açıklamıştı. 

Marmaris Altınyunus'un karı ise bir önceki yılın ilk çeyreğine yüzde 149 geriledi.

Yukarı

Business HT×