BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Turizmde bu yılı atlatan şirket gelecek yıl kazançlı çıkacak'

Satın alma ve birleşme alanında danışmanlık hizmeti veren Alfa Investment yöneticileri Türkiye'de satın alma ve birleşmeler konusunda değerlendirmelerde bulundu

'Turizmde bu yıl atlatan şirket gelecek yıl kazançlı çıkacak'
SELÇUK OKTAY 03 05 2016, 14:44

Son dönemde turizm alanında satın alma ve birleşme işlemine imza atan Alfa Investments yöneticilerine göre sektördeki tıkanma geçici.

Türkiye'nin Kasım ayında Suriye sınırında Rus uçağını düşürmesinden 15 gün sonra Goldman Sachs'ın tur şirketi Jolly Tur'a yatırım yaptığını söyleyen Alfa Investment Yönetici Ortağı Özgür Aksoy, turizm sektöründe sıkıntılı geçen bu yılı atlatan şirketlerin takip eden yıllarda daha çok gelir elde edeceğini söyledi.

Yatırımcıların güvenlik riski ve piyasa koşullarından ziyade sektörün temellerine baktığını söyleyen Aksoy, Türkiye'ye uzun vadeli bakan yatırımcıların turizm alanına yatırım yapmaktan çekinmediğini anlattı.

Şirket, 2015 yılında tur şirketi Mika Tur'un satışını gerçekleştirmişti. 

EĞİTİM VE SAĞLIK ALANI ÖNE ÇIKACAK

Yatırımcıların sektör ve temellere odaklandığını söyleyen şirketin bir diğer yönetici ortağı Necip Uludağ, eğitim, perakende ve sağlık sektörüne tedarikte bulunan alanların yatırımcıların ilgi odağında olduğunu belirtti. Uludağ, faktoring sektöründe de ciddi bir konsolidasyon yaşanacağını ve yaptıkları görüşmeler doğrultusunda yabancı oyuncuların KOBİ bankacılığı alanında girişimlerinin olacağını ifade etti.

Özgür Aksoy

Yabancı yatırımcıların Türkiye ile ilgili olarak pozitif bir yaklaşım içerisinde olduğunu anlatan Uludağ kendilerinin en az 10 yatırımcı ile temas içerisinde olduğunu ve bu yatırımcıların Türkiye'de yatırım için şirket aradıklarını söyledi.

2015 yılı şirket satın alma ve birleşmeleri açısından sıkıntılı geçmişti. 2014'te Türkiye'de 17,7 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleşirken, 2015'te bu rakam 10,7 milyar dolara geriledi. İşlem sayısı da yüzde 10'un altında artış gösterdi.

EY raporuna göre, bu yıl 27 Nisan itibariyle açıklanan işlem değeri 935 milyon dolar oldu, ancak bu tutarın 687 milyon doları Mars Entertainment Group'un Güney Koreli CJ-CGV ve ortaklarına satışından geldi. 

İFLAS ERTELEMELERİN PERDE ARKASI

Şirketlerin yönetiminde de bulunan Alfa Investment yetkilileri artan iflas ertelemelerle ilgili de izlenimlerini paylaştı. Necip Uludağ, birçok iflas ertelemede bankaların gereksiz panik yaparak işlerin tıkanmasına neden olduğunu belirtti. Bu konunun orta noktasını bankaların bulması gerektiğini söyleyen Aksoy, başlarından geçen somut bir örneği de aktardı.

Aksoy, bir şirkette borç yapılandırma sürecine girdiklerini, şirketin birkaç bankada yer alan kredilerini tek bankada toplamak için bankalarla anlaşmak istediklerini ama bir bankanın krediyi erken kapama ücreti olarak yüzde 10 pay istediğini belirtti. Aksoy, bu örnek dolayısıyla bankaların şirketlerin borç yapılandırılması sürecinde uzlaşmaya yatkın olması gerektiğini söyledi. 

ULUSLARARASI M&A DANIŞMANI ÖDÜLÜ

5 yıl önce kurulan Alfa Investment şirketlerin finansman ihtiyaçları ile ilgili çözümler sunuyor. 2015 yılında şirket Mektebim Okulları ve Mika Tur başta olmak üzere 5 birleşme ve satın alma işlemine imza attı. 

Necip Uludağ

Özgür Aksoy, Mektebim Okulları'ndaki yüzde 30'luk hisse satışı süreçlerinde okulun yönetim kuruluna girdiklerini söyleyerek bu konuda diğer danışmanlardan farklı bir yaklaşım geliştirmeye çalıştıklarını anlatıyor.

Necip Uludağ ise satın alma ve birleşme süreçlerinde patronlara 'coaching' yaptıklarını belirtiyor. Şirket şimdiye kadar yaklaşık olarak 35 işlem bitirirken, aktif olarak vekalet ettikleri şirketlerin toplam cirosu 2 milyar TL'yi geçti.

Şirketin kurucu ortağı Özgür Aksoy, ABD'nin New York kentinde 8. düzenlenen "Uluslararası Şirket Satın Alma ve Birleşmeleri" ödül töreninde "2015 yılı Uluslararası M&A Danışmanı" ödülü aldı.

Yukarı

Business HT×