BIST 100 9.679,80 % -1,37
USD/TRY 32,4294 % 0,00
EUR/TRY 34,4656 % 0,00
Piyasalar
9.679,80
% -1,37
32,4294
% 0,00
34,4656
% 0,00
1,0618
% -0,06
44,62
0,00
2.386,06
% 0,11
90,76
% 0,73
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası'nın döviz ihalesi açmaması ne anlama geliyor?

Merkez Bankası'nın dün uzun bir aradan sonra döviz ihalesi açmadı. Peki bu kararın perde arkasında ne var?

Merkez Bankası'nın döviz ihalesi açmaması ne anlama geliyor?
BUSINESSHT 29 04 2016, 13:59

Merkez Bankası dün uzun bir aradan sonra döviz ihalesi açmayarak rezervlerin korunması yönünde bir adım attı. 

Analistlere göre Merkez Bankası bu adımı Türk Lirası'nın güçlenmesi ve yabancı fon girişlerinin devam etmesi dolayısıyla rezervleri düşünerek attı. 

ING Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, Merkez Bankası'nın bu seviyelerde artık döviz rezervlerini kullanmak istemeyeceğini, Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana oldukça değerlendiğini belirtti. Metin, "Aşırı değerlenme de ekonomi üzerinde olumlu olmayacaktır. O yüzden Merkez Bankası bu hamlede bulunmuştur diye düşünüyorum" dedi. 

HSBC Yatırım Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy da "finansal girişlerin devam etmesi ve liranın değer kazanması Merkez Bankası'na dövizde yukarı yönlü harekete neden olmadan döviz satımlarına son verme fırsatı sağladı" yorumunu yaptı.

Merkez Bankası Şubat ayının sonunda Ağustos 2015'ten bu yana ilk defa döviz tutarını aşağıya çekerek piyasaya 30 milyon dolar satmıştı.

Mart ayının sonunda ise bu sefer günlük ihale tutarı 20 milyon dolara çekilmişti.  

BRÜT REZERVLER GERİLEDİ

Dün açıklanan Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 15 Nisan'da 97.12 milyar dolar olan brüt döviz rezervi 22 Nisan itibarıyla 95.48 milyar dolara geriledi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ilk toplantısında bankanın döviz rezervleri ile ilgili olarak, "Rezervlerimizin tamamı kullanılabilir rezervler olduğundan brüt rezervlerimizin dikkate alınması daha sağlıklı olur. Orta vadede rezerv biriktirme niyetindeyiz. BOTAŞ'a sağladığımız rezervin de petrole bağlı olrak kademeli azalmasını bekliyoruz" değerlendirmesini yapmıştı.

İbrahim Aksoy ise  hesaplamalarına göre Merkez Bankası net döviz rezervlerinin 27 Nisan itibariyle 25.3 milyar dolar seviyesinde olduğunu bu seviyenin de Mayıs 2007'den beri kaydedilen en düşük seviye olduğunu belirtti. Aksoy, Merkez Bankası'nın Türk Lirası'nın görece güçlü durduğu bir ortamda Merkez Bankası döviz satım ihaleleri ile daha fazla net rezerv kaybı yaşamak istemediğine dikkat çekti. 

Aksoy, "Merkez Bankası'nın bankalara net fonlaması 28 Nisan itibariyle 98 milyar lira seviyesinde. Bu seviye Mart başındaki 112 milyar liraya göre gerilemiş olsa da halen yüksek seyrediyor. Yani bankacılık sistemi lira fonlaması açısından Merkez Bankası'na önemli ölçüde bağımlı durumda. Merkez Bankası'nın döviz satarak bankalardan lira alması bu rakamın yüksek seyretmesinin nedenlerinden birisiydi. Döviz satım ihalelerinin bitmesi tek başına değerlendirildiğinde bu rakamın ayda 1.2 milyar lira civarında azalmasını sağlayacak" değerlendirmesini yaptı.

MERKEZ BANKASI'NIN BU HAMLESİ TL'Yİ NASIL ETKİLEYECEK?

Merkez Bankası'nın dün döviz satış ihalesi açmaması bundan sonra da açmayacağı anlamına gelmiyor. Burçin Metin, 20 milyon dolarlık ihalenin gerçekleşmemesinin piyasalardaki etkisinin ancak psikolojik olacağını, bununla birlikte dün verilen kararın Merkez Bankası'nın ihaleleri tümüyle kaldırdığı anlamına gelmediğini, bu ihalelerin devam edebileceğini söyledi.

Sadeleşme adımlarının devam etmesi durumunda bu ihalelerin de sürmesi Türk Lirası'nın seyri açısından da soru işaretleri yaratıyor. 

İbrahim Aksoy'a göre finansal girişlerin devam ettiği ortamda Merkez Bankası'nın üst bant indirimlerine devam etmesi ve döviz satım ihalelerinin yapılmaması liraya önemli bir olumsuz etkide bulunmayabilir. Fakat Aksoy, finansal girişlerin durması durumunda gecelik borç verme faizinde indirimlere devam edilmesinin lirayı olumsuz etkilemesinin beklenebileceğini belirtti. Aksoy, "Merkez Bankası böyle bir noktada yeniden döviz satmaya başlamayı düşünebilir. Özetle, finansal girişler devam ettikçe 20 milyon dolarlık satım ihalelerine ara verilmesi lira üzerinde önemli bir değer kaybı baskısı yaratmaz" dedi. 

Yukarı

Business HT×