BIST 100 9.564,85 % 0,36
USD/TRY 32,5347 % 0,20
EUR/TRY 34,8844 % 0,66
Piyasalar
9.583,54
% 0,56
32,5369
% 0,21
34,8823
% 0,65
1,0682
% 0,09
45,49
0,00
2.379,42
% 0,78
87,41
% 0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ali Koç'tan hükümete Ar-Ge övgüsü

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, hükümetin Ar-Ge adımlarının sonuç vermeye başladığını söyledi

Ali Koç'tan hükümete Ar-Ge övgüsü
AA 21 04 2016, 16:55

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, kanunlar ve yönetmeliklerin Avrupa Birliği (AB) ile uyumlu hale getirilmesinin bazen bire bir tercüme şeklinde algılandığını belirterek, "AB ile uyumlu hale gelirken, AB kurallarının gerektirdiğinden daha hassas davranarak Türkiye'nin rekabet gücüne zarar verilmemesinin önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Rekabet Kurumu Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda, "Global Teknolojik Dönüşüm İçinde Türkiye'nin Konumu ve Rekabet Kurumunun Rolü" başlıklı sunum yapan Koç, inovasyon ve teknolojik dönüşümün, rekabetin şeklini sürekli değiştirdiğini söyledi.

Dünyada "veri madenciliği" denilen bir kavramın ortaya çıktığını anlatan Koç, "Bu doğru kullanıldığı takdirde çok güçlü bir rekabet avantajı yaratmanız söz konusu." diye konuştu.

Önemli teknolojik akımlardan birinin "nesnelerin interneti" olduğunu, 2020'ye kadar 26 ile 30 milyar arasında cihazın, birbirleriyle konuşacağının tahmin edildiğini anlatan Koç, teknoloji alanındaki akımların en büyük etkilerinin sanayide yaşandığını, Alman hükümetinin ülkenin sanayideki rekabetçiliğini artırmak için 2013'te Sanayi 4.0 yaklaşımını geliştirdiğini belirtti.

Türkiye'nin, teknoloji alanındaki küresel gelişmelerden muaf olmadığını ifade eden Koç, bu anlamda yaptıklarına ilişkin bilgi verdi. Koç İnovasyon Programı adıyla bir inovasyon stratejisi ortaya koyduklarını kaydeden Ali Koç, Koç Üniversitesi ve bazı yabancı akademisyenlerle çalışarak, Türkiye gerçeklerine uygun ve kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, Koç İnovasyon Modeli'ni yarattıklarını söyledi. Söz konusu modeli uygulayan holding şirketlerinde çok kısa zamanda çalışma ortamlarının değişmeye başladığını gördüklerini anlatan Koç, "Bizim için inovasyon alanında saçma fikir veya proje yok. Bizim için sadece inovasyon stratejisi uyan ya da uymayan projeler var." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyon kabiliyetlerinin gelişiminde Türk şirketlerin küresel şirketlerle yaptıkları ortaklıkların önemine de dikkati çeken Koç, "Örneğin, otomotiv sektöründe ülkemiz dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri oldu. Pek çok global otomotiv firması dünyaya sattıkları modelleri Türkiye'de ürettikçe Türkiye otomotiv sanayinin uzmanlık, işçilik, mühendislik ve Ar-Ge becerileri artıyor, bunlar arttıkça daha fazla yeni model de ülkemizde üretilmeye başlanıyor." dedi.

HÜKÜMETİN AR-GE ADIMLARINI MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında Ar-Ge harcamalarının milli gelirin yüzde 3'üne ulaşmasının beklendiğini hatırlatan Koç, "Yüzde 3 aslında çok iddialı, büyük bir rakam. 2014'te ilk defa yüzde 1,01... Yani tarihimizde ilk defa yüzde 1'i aştık. Son derece sevindirici ve hükümetimizin bu konuda attığı tohumların da meyve vermeye başladığını görüyoruz." ifadelerini kullandı. Koç, "Eğer orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna çıkmak istiyorsak inovasyonda en az bu ligdeki oyuncular kadar gelişmiş seviyede olmamız gerekiyor." diye konuştu.

Teknoloji yatırımlarını ve inovasyonu besleyecek iklimin yaratılması için gerekli teşviklerin, teknoloji altyapısının ve yasal çerçevenin geliştirilmesinin önemine işaret eden Koç, "Son yıllarda hükümetimizin bu alanda attığı öncü adımları, reform hedeflerini takdirle karşılıyoruz." görüşünü dile getirdi.

Yatırımcı ve girişimciyi destekleyen ortam ve mekanizmaların kuvvetlendirilmesi gerektiğini kaydeden Koç, Türkiye'nin küresel ekonomide önemli bir ülke olması için dış yatırım çekmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRK TRAKTÖR FABRİKASININ YERİ

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Koç, Ankara'daki Türk Traktör fabrikası arazisini terk edip etmeyeceklerine ilişkin soru üzerine, fabrikanın yerinin uzun zamandır konuştukları bir konu olduğunu söyledi.

Fabrikanın şu anki yerinde olmaması gerektiğini belirten Koç, "Dolayısıyla taşıma niyetimiz var ama somut olarak, 'bunu böyle yapacağız, şuraya taşıyacağız' diye bir şey yok ama 3-5 senedir bu konuya ciddi olarak çözüm arıyoruz." diye konuştu. Koç, yeni yeri henüz bulamadıkları için taşınma konusunda net bir tarih veremediklerini ifade ederek, "Er ya da geç oradan çıkılacaktır." dedi.

Rekabet Kurumunu diğer ülkelerdeki benzer otoritelerle özellikle işlem hızı açısından karşılaştırılmasının istenmesi üzerine Koç, Türkiye'de Rekabet Kurumunun 20 yıllık bir geçmişi olduğunun altını çizdi. Koç, şunları kaydetti:

"Bizim düzenleyici kurumlarımız da tecrübeleri, kapasiteleri arttıkça çok daha farklı konumlara gelecektir. Dünya ile karşılaştırdığımızda bir ülkenin başarısında düzenleyici kurumların başarısı olmazsa olmazdır. Dolayısıyla bunların özerk olması tartışmasız bir konudur. Ülkemizde sanki zaman zaman bu konuda yeterince ilerleme sağlayamayabiliyoruz gibi geliyor ama düzenleyici kurumların gerçekten demokrasiye, rekabet ortamına, bir ülkenin gelişimine katkı sağlayabilmeleri için özerk olmaları olmazsa olmazdır."

Yukarı

Business HT×