BIST 100 9.479,74 % -0,47
USD/TRY 32,6004 % 0,22
EUR/TRY 34,8111 % 0,36
Piyasalar
9.479,74
% -0,47
32,6004
% 0,22
34,8111
% 0,36
1,0651
% 0,07
45,49
0,00
2.382,56
% 0,15
86,59
% -0,60
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Draghi: Negatif faiz tecrübesi büyük ölçüde olumlu oldu

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarında değişikliğe gitmemesinin ardından Başkan Draghi açıklamalarda bulundu

Draghi: Negatif faiz tecrübesi büyük ölçüde olumlu oldu
BLOOMBERG NEWS 21 04 2016, 15:26

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) negatif faiz oranlarında bir değişikliğe gitmemesinin ardından AMB Başkanı Mario Draghi Frankfurt'ta bir basın toplantısı düzenledi.

"Negatif faiz tecrübesi büyük ölçüde olumlu oldu" diyen Draghi, "Beklentimiz mevcut ya da daha düşük seviyelerde daha uzun bir süre bu gidişatın devam etmesi. Özellikle varlık alımlarımız için bunun geçerli olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. 

"Eğer gerekirse yetkimiz için tüm enstrümanlar kullanılabilir" diyen AMB Başkanı "Mart ayında alınan kararlar sonrası Euro Bölgesi'nde gidişat gelişme gösterdi. Parasal teşviklerimizin hanehalkına yansıması güçlenme etkisi yaratmaktadır. Önümüzdeki dönemlerde politika desteğini devam ettirmek ihtiyacı duyulduğu takdirde mevcut ivmeyi korumayı yönelik çabalar devam edecektir" ifadesini kullandı. 

“Ekonomide toparlanmanın sürmesini bekliyoruz” diyen Draghi iç talep para politikalarının alınan önlemlerle toparlandığını ifade etti.

Draghi, düşük petrol fiyatlarının hanehalkı harcamalarını ve iç talebi desteklediğini söyledi.

Belirsizlikler ve jeopolitik risklerin küresel ekonomiyi etkilediğini söyleyen AMB Başkanı, Euro Bölgesi görünüm risklerinin aşağı yöne döndüğünü ifade etti. Draghi “Gelecek aylarda enflasyon negatife dönebilir” dedi.

“Finans dışı şirketlerin kredi büyümesi şubat ayında yükselme gösterdi” diyen Draghi, hanehalkına verilen krediler şubatta yüzde 1,6 arttığını söyledi.

Draghi, bankasının politikalarının borçlanma koşullarını iyileştirdiğini söyledi. "Ekonomik toparlanma maliye politikalarıyla da güçlendirilmeli" diyen Draghi, "Tam ve sürekli bir şekilde istikrara paktına uygun olarak atılacak adımlar güveni mali, çerçevede geri arttıracaktır" ifadesini kullandı. 

Draghi, ana hissedarı banka olan finans dışı şirketlerin şirket tahvil alımı dışında olacağını söyledi. AMB Başkanı şirket tahvilleri alım programında vadelerin 30 yıla kadar çıkabileceğini duyurdu.

Başkan Draghi politikalarının çalıştığını ancak zaman tanınması gerektiğinin altını çizdi. Euro Bölgesi büyümesi gidişatının ılımlı ve istikrarlı şekilde seyrettiğini söyleyen Draghi, odağın ana hedeflerden kaymaması gerektiğini söyledi. 

AMB Başkanı, düyümeyi son 4 yılda sadece para politikasının desteklediğini söyledi. 

“Aktörlerin çoğu negatif faizleri tek suçlu gibi gösteriyor, bu doğru değil” diyen Draghi, “Düşük faiz oranları bir Euro Bölgesi’nin tek odaklandığı unsur değil. ABD’nin faiz oranları çok daha uzun süredir sıfırdı. Biz düşük faiz oranlarına daha yeni geçmiş durumdayız” dedi. Draghi, "Düşük faizler, düşük büyüme ve enflasyonun sonucudur, para politikasının değil" diye konuştu. 

Mario Draghı'nin konuşması İle Euro/Dolar 1,1398 ile güniçi zirvesini gördü. Draghi, bir önceki toplantıda faiz indirimlerinin sonuna geldiklerini açıklamıştı. 

AMB , bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen gösterge faiz oranını gösteren mevduat oranını yüzde -0,40'ta, politka faizini 0,00'da, marjinal gösterge faiz oranını ise yüzde 0,25'te bıraktı.

Yukarı

Business HT×