BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5514 % 0,04
EUR/TRY 34,9547 % -0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5486
% 0,03
34,9543
% -0,05
1,0728
% -0,01
44,89
-0,46
2.332,31
% -0,01
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Artan riskler

Analistler, Merkez'in yeni yol haritasının Türk varlıkları üzerindeki riskleri artırdığı konusunda uyardı

Yeni yol haritası Türk varlıkları üzerindeki riskleri artırdı
GAVIN SERKIN, ISOBEL FINKEL VE CONSTANTINE COURCOURLAS 19 08 2015, 10:58

Merkez Bankası dün para politikasını sadeleştirmek için karmaşık bir açıklama yayınladı.

Açıklamanın ardından tahviller ve Türk Lirası sert kayıplar yaşarken, CDS'lerin bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkmasına bakılırsa, en azından yatırımcıların açıklamayı böyle algıladığını söyleyebiliriz.

Bugün yapılan ekonomist toplantısıyla beraber yatırımcılar Başkan Erdem Başçı'nın mantığını anlayabilmek için ikinci bir şans yakalamış oldu. Bu toplantı oldukça önemli. Zira Başçı, tahvil faizlerinin Şubat ayından bu yana en hızlı artışını göstermesi ile birlikte, Türk Lirası'nın dördüncü gün üst üste rekor düşük seviyelere gerilemesini önleyemeyen mevcut çoklu gösterge faiz uygulamasını sadeleştirmek için dokuz tane tedbirden bahsetti. 

Merkez Bankası'nın eski danışmanlarından, Globalsource Partners ekonomisti Murat Üçer, "Banka kayıtsız görünürken, harektsiz kalarak oldukça riskli bir yola girdi. Ayrıca politika sadeleştirmesinden bahsederken, ne demek istediği konusunda bir rehberlik sunmadı. Bunun yerine likidite tedbirleri üzerine hayalkırıkllığı yaratan basit bir not yayınladı" dedi.

Dün açıklanan yol haritası, faiz koridoru olarak adlandırılan, ve şimdi sırasıyla yüzde 10,75 ve yüzde 7,25 seviyelerinde bulunan gecelik borç verme ve borçlanma faizleri arasındaki aralığın daraltılmasını da içeren bir taahhüt niteliğinde. Bankanın açıkladığı tedbirler arasında  borçlanma limitleri ve Türk Lirası zorunlu karşılıklar için rezerv opsiyon katsayısının seviyesi ayarlamaları da bu tedbirler arasında yer alıyor. 

DAHA FAZLA IŞIK

Morgan Stanley ekonomistlerinden Ercan Ergüzel, "Yol haritasında daha fazla açıklık istiyoruz ve Merkez Bankası'nın toplantısı daha fazla ışık sağlayabilir," dedi. Banka Türkiye için tavsiyesini geçen hafta "nötr"e yükseltmişti. 

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo faizini, Bloomberg'in anketine katılan 17 ekonomistin tahminlerine paralel olarak yüzde 7,50'de bıraktı. Koridorun alt ve üst sınırlarında da değişikliğe gidilmedi. Politika yapıcılar repo faizini üst üste altıncı ayda da değiştirmezken, Merkez Bankası'nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 8,74 ile bu yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Ergüzel, Banka'nın politikasını sıkılaştırabileceği diğer yolları işaret ederek, "Merkez Bankası'nın oldukça etkili faiz koridorunu bir süre daha devam ettireceğini görmek umut verici" dedi.

İki yıl vadeli tahvillerin faizi yüzde 10,68 ile bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkarken, beş yıl vadeli CDS'ler Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1,3 değer kaybederek 2,9066 ile rekor seviyeye düştü. Türk Lirası'nın enflasyon etkisinden arındırıldıktan sonraki göreceli gücü, yani reel efektif döviz kuru geçen hafta, geçen yıl Ocak ayındaki acil faiz artırımının yapıldığı dönemden öncei seviyelerinden daha da zayıf. 

EN KOLAY YOL

Finansbank baş ekonomisti İnan Demir, "Türk Lirası'nın en az direnç göreceği yön aşağı yönlü. Ocak 2014'teki hareket şaşırıtıcı olmaz" şeklinde görüş bildirdi. 

İkinci kez seçime gidilmesi ihtimali ve Güney Doğu'daki şiddet olayları türkiye piyasaları üzerinde en büyük baskıyı yarataıyor. Fed ise bu akşam Temmuz ayı toplantı tutanaklarını açıklayacak. Bu tutanaklar Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımı için işaretler verebilir. 

Türk Ekonomi Bankası baş ekonomisti Selim Çakır, "Dünkü faiz kararı piyasalardaki paniğin durması için altın bir fırsattı. Artan ülke içi siyasi belirsizlikler ve gelişen ekonomilerden sermaye çıkışları ile birlikte, piyasalar muhtemelen Merkez Bankası'nın faizde değişikliğe gitmesi için çok fazla bekleme konusunda yeterince sabırlı olmayacak" dedi. 

Yukarı

Business HT×