BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 34,9906 % -0,08
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
34,9906
% -0,08
1,0776
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez planını açıkladı

Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını ve sadeleştirme yol haritasını açıkladı

Merkez Bankası beklenen kararı açıkladı
BUSINESSHT 18 08 2015, 12:25

Faizlerde değişikliğe gitmeyen Merkez Bankası, merakla beklenen sadeleştirme yönünde çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamalarda faiz koridorunun daraltılacağını söyledi.

Merkez Bankası sadeleştirmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Faiz koridoru bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı etrafında daha simetrik bir hale getirilecek ve daraltılacaktır" dedi.

BusinessHT'ye konuşan bir Merkez Bankası yetkilisi, "Normalleşme adımlarının zamanlaması konusunda yarınki ekonomistler toplantısında bilgi verilecek" dedi.

İLK ADIM

Banka açıklama sonrası ilk adımını atarak, döviz ihalelerinde 30 milyon dolar ifadesini 70 milyon dolar olarak değiştirildiğini açıkladı.

Açıklamada, "Küresel finansal piyasalarda artan oynaklık nedeniyle 10 Nisan 2015 tarihli basın duyurusundaki '30 milyon ABD doları fazlasına' ifadesi '70 milyon ABD doları fazlasına' olarak değiştirilmiştir" denildi. Değişiklik 19 Ağustos'tan itibaren uygulanacak.

İLK İZLENİMLER

Prof. Dr. Refet Gürkaynak BusinessHT'ye yaptığı açıklamada, "Açıklanan yol haritasından Merkez Bankası politikalarının çok sadeleşmeyeceğini anladım" dedi.

TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu, karar sonrası yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay da Fed'e bağlı olarak hareket etmeyeceğini söyledi. Fındıkçıoğlu bankanın normalleşme açıklamaları ile ilgili olarak, koridoru daraltarak bu işin efektifliğini de ortadan kaldırdığını ve politika faizinin üzerine gittiğini belirtti. 

Doç. Dr. Atılım Murat ise faiz koridorunun daraltılmasının önemli bir sinyal olduğunu, fakat bundan sonra Fed ve erken seçim dolayısıyla normalleşme adımlarını atmasının zor olabileceğini belirtti. 

Standard Chartered Türkiye Kıdemli Ekonomisti Philippe Dauba Pantanacce de merkezin faiz artırmama kararının hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Ancak ekonomist, bu durumun piyasaları “o kadar fazla” etkilemeyeceğini söyledi. Pantanacce "Çünkü politika faizi çok fazla fiyatlanmamıştı. Bugün politika faizi bir kez daha ilgisiz olduğunu gösterdi” dedi.

BloombergHT yayınına katılan Pantanacce ayrıca, "Başçı üzerindeki politik baskı var ve aslında bu durum müdahale de içeriyor. Çok fazla açıklama yapıldı hükümet tarafından” diye konuştu. 

SADELEŞME ADIMLARI

Kurda devam eden keskin düşüş karşısında ne yapacağı merakla beklenen bankanın faiz kararı kadar, geçen ay sonunda verdiği “sadeleşme” mesajına dair açıklamaları merakla bekleniyordu.

Merkez Başkanı Erdem Başçı 30 Temmuz enflasyon raporunun sunumunda yaptığı konuşmada, para politikasında sadeleşme çalışmaları için Ağustos ayına işaret etmişti.

Bankanın bugünkü açıklamasında atacağını duyurduğu adımlar şöyle:

TL lidikite yönetimi çerçevesi ve sadeleşme adımları

  • Normalleşme sürecinde, faiz koridoru bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı etrafında daha simetrik bir hale getirilecek ve daraltılacaktır.
  • Normalleşme öncesinde, hali hazırda piyasa yapıcısı bankalara sağlanan toplam fonlama imkanı, piyasa yapıcı bankaların TCMB’den sağladıkları fonlamanın maliyetini değiştirmeyecek şekilde, haftalık vadeli miktar repo ihalesi limit hesaplarına eklenecektir. Böylece piyasa yapıcısı bankalara tanınan borçlanma imkanı faiz oranı kaldırılacaktır.
  • Normalleşme öncesinde ve sürecinde, teminat koşulları sadeleştirilecektir. 

Döviz likiditesi önlemleri

  • Normalleşme öncesinde, döviz kuru oynaklığını azaltmak amacıyla döviz satım ihalelerinin esnekliği artırılacaktır.
  • Normalleşme öncesinde ve sürecinde, Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen kısmi faizin yükseltilmesi veya Rezerv Opsiyon Katsayıları (ROK) düzenlemeleriyle finansal sisteme döviz likiditesi sağlanacaktır.
  • Normalleşme öncesinde, döviz depo limitleri artırılacaktır. Yapılacak düzenlemeler ile finansal sistemin TCMB nezdinde erişebileceği (ROM’daki mevcut döviz miktarı ve döviz depo imkanının toplamı şeklinde olan) döviz likiditesi bankalarımızın gelecek bir yıldaki yurt dışı ödemelerini fazlasıyla karşılayacak seviyede belirlenecektir.

Finansal istikrarı destekleyici önlemler

  • Normalleşme öncesinde, bankaların mevcut stoklar üzerindeki maliyet yükünü artırmadan sadece yeni yabancı para çekirdek dışı yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranları üç yıldan uzun vadeyi teşvik edecek şekilde belirlenecektir.
  • Normalleşme öncesinde ve sürecinde, gerekli görülmesi durumunda, önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünün aracılık maliyetini azaltmak ve çekirdek yükümlülükleri desteklemek için Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen kısmi faiz gözden geçirilebilecektir.
  • Normalleşme öncesinde ve sürecinde, ABD doları cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara ödenen faiz oranı Fed politika faiz aralığının üst bandına yakın seviyelerde tutulabilecektir.  

FAİZLER DEĞİŞMEDİ 

Banka faiz oranlarına ilişkin yaptığı açıklamada ise, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5; faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25; koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10,75; piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 10,25 seviyesinde tuttuüunu duyurdu. Banka ROK ve ZK'larda da değişiklik yapmadı.

SIKI LİKİDİTE POLİTİKASI

Merkez Bankası ayrıca "gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası izleneceğini" açıkladı.

Açıklamada, "İşlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bununla birlikte, döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verilmiştir" denildi. 

ENFLASYON GÖRÜNÜMÜ

Enflasyon görünümüne ilişkin ise, "döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdiği" kaydedildi. "İşlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin kısa vadede enflasyonu olumlu etkilediği" de not edildi.

Yıl başından bu yana yüzde 20'ye yakın değer kaybeden dolar/TL, geçtiğimiz hafta Perşembe günü AK Parti ve CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlandığının açıklanmasından bu yana rekor üzerine rekor kırıyor. Kur karar sonrası da rekor tazeleyerek 2,89'un üzerini gördü.

Yukarı

Business HT×