BIST 100 9.075,95 % -0,04
USD/TRY 32,3721 % 0,09
EUR/TRY 34,9579 % -0,17
Piyasalar
9.073,58
% -0,07
32,3721
% 0,09
34,9622
% -0,16
1,0773
% -0,14
47,54
-0,11
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İstikşafi görüşmeler sona erdi

Hükümet kurma süreci kapsamında, AK Parti ile CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin beşincisi sona erdi

İstikşafi görüşmeler sona erdi
HABERTÜRK 04 08 2015, 05:49

Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeki görüşme, saat 14.15'te başladı.  21.40 sıralarında sona eren görüşme 8 saat sürdü. Görüşmenin ardından ilk açıklamayı, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç yaptı. 

Haluk Koç açıklamasında "Biz çalışmamızı yaptık. Baştan söylediğimiz gibi Türkiye'nin bu kritik gündeminde, ülkenin hükümetsiz kalmaması, geniş tabanlı, yüksek profilli, birinci sınıf demokrasiyi hedefleyen bir ülkeyi nasıl oluşturabilirizin siyasi sorumluluğunu, ev ödevini, siyasi ödevini yerine getirmiş oluyoruz.
Böylesi bir görüşme düzeneği, alt konu başlıkları da belirlenmiş olarak daha önce ifade edilmişti. Bu akşam onu tamamlamış oluyoruz" dedi. 

Koç açıklamasını şöyle sürdürdü: 

Beşinci toplantıyla ilgili değerlendirmemizi de yarın kendisine sunacağız. Cumhuriyet Halk Partisi, bu görüşme trafiğinde, görüşmelerin başladığı ilk gün söylediğimiz temel sorumluluklarımızı bilerek, ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunları analiz ederek, bu sorumluluğumuzu yerine getirdik. Bundan sonrası, hükümet kurma görevi alan Sayın Ahmet Davutoğu'nun alacağı karar ve iktidar partisinin, şu anda geçici hükümeti de yürüten Başbakanımızın alacağı karara bağlı. Daha sonra bu çerçevede CHP'ye yönelik bir görüşme talebi olursa bu değerlendirilecek.

Olumlu-olumsuz diye bir çerçeve sunmuyoruz. Biz yaptığımız tespitleri biliyoruz. Bazı konularda ciddi, temel aykırılıklar, farklılıklar var, örtüşen konular da var. Bütün bunlar sayın liderlere iletilecek. Ondan sonraki süreç tabii, bir tek sayın liderlere değil eğer başka bir yönde gelişecekse olay -biz CHP adına bunu ifade ediyoruz- partimizin yetkili kurullarına da götürülecek. Ancak oradan gelecek yanıta bağlı. Biz çalışmamızı yaptık. Baştan söylediğimiz gibi Türkiye'nin bu kritik gündeminde, ülkenin hükümetsiz kalmaması, geniş tabanlı, yüksek profilli, birinci sınıf demokrasiyi hedefleyen bir ülkeyi nasıl oluşturabilirizin siyasi sorumluluğunu, ev ödevini, siyasi ödevini yerine getirmiş oluyoruz.

Koç'un ardından açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik şunları söyledi:

Bize verilen görev çerçevesinde, üstünden geçmemiz gereken bütün konu başlıklarını tamamlamış bulunuyoruz. Hepsi tamamlandı. Heyetler olarak, genel başkanlarımıza ve partilerimizin yetkili kurullarına gerekli sunumu yapacak duruma gelmiş durumdayız. Bu günkü toplantının da sonuçlarını, anlaşılan konular, anlaşılmayan konular, genel başkanların takdirine bırakılacak konular şeklinde, üç aşamada hazırlığını tamamlayacağız. Toplamda, bütün bu görüşmeleri bu çerçevede genel başkanımıza ve partimizin yetkili kurullarına sunacağız. Sonuçta genel başkanımızla birlikte, partimizin yetkili kurulları karar verecekler. Eğer bir koalisyon görüşmesine geçilmesi için, bu ön görüşme, istikşafi görüşme sürecinde yeterli ve tatminkar bir uzlaşma alanı ortaya çıktığı kanaatine varırlarsa, o zaman görüşme aşamasına geçilecek, eğer tersi bir kanaat olursa, süreç burada sona erecek.

Anlaşılan, uzlaşılabilen, mesafe alınacak, çatışılan, anlaşılamayan, uzlaşmanın mümkün olmadığı noktaları" gördüklerini ifade eden Çelik, "Bütün bu sonuçları genel başkanlarımıza arz edeceğiz. Biz genel başkanımıza bu bilgileri vereceğiz. Kendisi, 'partinin yetkili kurullarıyla birlikte bunları değerlendireceğini' söylemişti, o süreç şu andan itibaren kendisinin takdir ettiği bir takvim içerisinde gerçekleşecektir.

Yüksek Askeri Şura'da Sayın Başbakanımız, yarın da zannediyorum tüm gün orada olacak. Biz yarından itibaren hazır oluruz sunum yapmaya. Kendisi, 'partinin yetkili kurullarını toplayarak, kanaat alacağını' söylemişti. Kendisinin takvimine bağlı olarak bu açıklanır zaten.

(Uzlaşma) O genel başkanların ve yetkili kurulların karar vereceği bir alan. Kuşkusuz uzlaşılan alanlar var, anlaşılamayan alanlar var. Anlaşılan kısımlar var, çatışılan kısımlar var. Bunların değerlendirmesi, ağırlığın nereye doğru kaydığı, genel başkanımız ve partinin yetkili kurullarının karar vereceği bir alan. Bizim heyetimiz, sonuca karar vermek için kurulmuş bir heyet değil, bizim heyetimiz bu çalışmayı yapmak üzere kurulmuş.

Heyetler, Kültür ve Turizm Bakanı Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç'un koordinesinde en son 1 Ağustos Cumartesi günü TBMM'de görüşmüş, Bakan Çelik, son toplantıyla istikşafi görüşmelerin biteceğini ve genel başkanlara karşılıklı sunum yapabilecek aşamaya gelineceğini açıklamıştı.

Yukarı

Business HT×