BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Grexit'te Merkez ne yapar?

Merkez Bankası bugün Yunanistan kaynaklı risklere karşı küçük de olsa ilk karşılığı verdi. Peki Grexit olması durumunda Merkez hangi araçları kullanır?

Grexit'te Merkez ne yapar?
SELÇUK OKTAY 30 06 2015, 15:38

Merkez Bankası, bugün açıkladığı euro cinsi hesap bakiyelerine uygulanan komisyon oranları düzenlemesi ile Yunanistan'daki gelişmelere karşı ilk adımını attı.

Peki kriz derinleşirse Merkez Bankası başka hangi önlemleri alabilir?

Merkez Bankası, konuya ilişkin BusinessHT'nin sorularını resmi olarak yanıtlamadı.

Ama ekonomistlerin ise bazı tahminleri var.

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, düzenlemenin euro likiditesinin kolaylaştırılması yönünde bir adım olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Derici, "Bu adım Yunanistan'ın eurodan çıkmasına yönelik olumsuz senaryoya karşı bir kolaylık olarak değerlendirilebilir. Döviz mevduatlarını euroda tutmak isteyenler daha az maliyetle karşılaşacaklar" dedi.

Bu hafta Yunanistan'dan gelen haber akışı ülkenin eurodan çıkması senaryosunu desteklemişti. Merkez Bankası'nın küçük de olsa bugün attığı adım sonrası Grexit senaryosunun gerçekleşmesi durumunda bu riski nasıl yöneteceği soru işareti. 

GREXIT OLURSA MERKEZ NE YAPAR?

Ekonomistler kurun etkilendiği, sermaye çıkışlarının yaşandığı ortamda Merkez Bankası'nın şu üç adımı atacağını belirtti.

1) Günlük döviz satım ihalelerini artırmak

Özlem Derici Merkez Bankası'nın Grexit olması durumunda günlük döviz satım ihalelerini artırarak kur üzerindeki baskıyı hafifletmeye çalışacağını söyledi.

2) Haftalık repo ihaleleri ile likiditenin kısılması

Merkez'in Yunanistan kaynaklı riskler karşısındaki adımlarından birisinin de likiditenin kısılması olacağı belirtiliyor. Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, sıkılaştırma kapsamında Merkez Bankası'nın kullanacağı araçlardan bir tanesinin haftalık repo ihaleleri ile belirlediği ortalama fonlama maliyetlerini yükseltmek olduğunu belirtti.

3) Döviz depo faizlerinde indirim

Özlem Derici Merkez Bankası'nın Yunanistan ile ilgili gelişmelerin netleşmesini bekleyeceğini, olumsuz bir senaryoda ise döviz depo faizlerinde indirime gidebileceğini ifade etti.

NE YAPMAZ?

Bununla birlikte ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz aracına kolay kolay başvurmayacağı görüşünde. Bürümcekçi yurt içindeki siyasi belirsizlik de dikkate alındığında Yunanistan ya da Suriye gibi farklı gelişmelerden dolayı kurda görülen hareketleri baskı altına almak için Merkez Bankası'nın faiz artırma noktasına yaklaşmasının zor olduğunu söyledi. A Bank Başekonomisti Serdar Şenol da Merkez Bankası'nın bu durumda faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği, bugün açıkladığına benzer adımlarla ilerleyeceğini söyledi. Özlem Derici ise Fed'in faiz artırması durumunda, üstüne Yunanistan'ın da eurodan ayrılmasının gerçeklemesiyle Merkez Bankası'nın faiz hamlesini yapabileceğini belirtti.  

 

Yukarı

Business HT×