BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Adaylar neye işaret ediyor?

CHP ve MHP'nin bugün açıklanan Meclis Başkanı adayları koalisyon senaryoları için ne sinyal veriyor?

Adaylar neye işaret ediyor
SELÇUK OKTAY 24 06 2015, 14:57

Piyasalar koalisyon senaryolarını değerlendirmeye devam ederken bu yöndeki her gelişme de dikkatle okunuyor. Bu açıdan ilk sinyalin Meclis Başkanlığı seçimlerinden gelmesi bekleniyor.

Bugün CHP'nin ve MHP'nin Meclis Başkan adaylarını açıklaması bu yönde yeni veriler sundu. Peki CHP'nin Deniz Baykal'ı, MHP'nin Ekmeleddin İhsanoğlu'nu tercih etmesi koalisyon senaryoları açısından ne anlama geliyor?

Habertürk yazarı Fehmi Koru, CHP'li bir koalisyonun belirtilerinin güçlendiği yorumunu yaparken, Global Source Partners Ekonomisti Atilla Yeşilada CHP'nin büyük koalisyona bir adım daha attığı değerlendirmesini yaptı. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya ise Baykal tercihinin büyük koalisyon yönünde bir sinyal olarak algılanmasına rağmen böylesi bir değerlendirmenin yanlış olacağını söyledi. 

BÜYÜK KOALİSYONA İLİŞKİN BİR SİNYAL

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyona yönelik belirtilerin güçlendiğini söyleyen Fehmi Koru, Deniz Baykal'ın AK Parti ile CHP'nin ortak adayı gibi olduğunu belirtti. Koru," Bugün CHP ve MHP'nin Meclis Başkanı adaylarını açıklamasının ardından AK Parti de yakında adayını açıklayacaktır. Eğer AK Parti çok güçlü bir aday göstermezse Deniz Baykal meclis başkanı olarak seçilebilir. Bununla birlikte eğer koalisyonda ibre MHP'ye dönerse, MHP'nin açıkladığı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun da iki parti açısından makul bir figür olduğu söylenebilir" ifadelerini kullandı.

Atilla Yeşilada da CHP'nin büyük koalisyona bir adım daha attığını söylerken erken seçim olasılığının da güçlü olduğunu ifade etti. Yeşilada, "CHP, Meclis Başkanı adayı olarak Deniz Baykal'ı tercih etmesiyle büyük koaliasyona doğru bir adım daha attı. Önümüzdeki hafta tablo Meclis Başkanlığı seçiminin ikinci turunda iyice netleşir. Eğer ikinci turda Deniz Baykal desteklenirse büyük koalisyona doğru bir eğilim gözlenebilir. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümete müdahil olması tartışması koalisyon üzerinde etkili olabilir. Dolayısıyla ben AK Parti – CHP koalisyonu ile erken seçime eşit oranda olasılık veriyorum. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Sözcü gazetesine yaptığı açıklamaların ardından AK Parti – MHP koalisyonu olasılığı ise daha az görülüyor" ifadelerini kullandı.

'BAYKAL'IN TALEBİNİ CHP PARTİ YÖNETİMİ REDDEMEZDİ'

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Baykal tercihinin büyük koalisyon yönünde algılanmasına rağmen bu yönde değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Sarıkaya, "Baykal, CHP içinde önemli bir figür. Meclis Başkanlığı yönünde bir talebi olduğunda parti yönetiminin bunu görmezden gelmesi mümkün olmazdı. Dolayısıyla Baykal tercihini büyük koalisyon yönünde bir sinyal olarak değerlendirmek bizi yanlış yöne götürür. Parti yöneticileri de grup toplantısında Baykal tercihinin büyük koalisyon yönünde değerlendirilemeyeceğini vurguladılar. Tüm bunlardan sonra seçimde son tura AK Parti adayı ve Baykal'ın kalacaktır. Bu durumda Baykal başkan olarak seçilebilir" değerlendirmesini yaptı.  

Yukarı

Business HT×