BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasa ilk sinyali bekliyor

Piyasalar, yeni hükümetin kurulması ile ilgili ilk sinyali alacağı Meclis Başkanlığı seçimini bekliyor

Piyasalar ilk sinyali Meclis Başkanlığı'ndan alacak
SELÇUK OKTAY 18 06 2015, 10:30

Koalisyon konusunda siyasi parti yetkililerinden farklı tonda açıklamalar gelirken bu konuda yön bulmaya çalışan piyasalar TBMM Başkanlığı seçimlerini bekliyor.

Seçimlerin ardından hiçbir parti mecliste salt çoğunluğu yakalayamadığı için Meclis Başkanı'nın uzlaşmayla seçilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu durum takip eden dönemdeki koalisyon senaryoları açısından hangi partilerin uzlaşma sağlayacağına yönelik veriler sunuyor. Bununla birlikte Meclis Başkanlığı seçiminde ortaya çıkacak tablo Türkiye'nin erken seçime gitmesi konusunda da işaretler verme potansiyeli taşıyor.

Philip Capital Araştırma Direktörü Özlem Bayraktar Gökşen, Meclis Başkanlığı seçiminin siyasi partiler arasındaki yakınlaşma açısından fikir verebileceğini belirtti. Gökşen, "Meclis Başkanlığı seçimleri koalisyona doğru ya da erken seçime doğru gidiş konusunda net sinyal vermeyecek olsa dahi önemli bir işaret barındırabilir" değerlendirmesinde bulundu.

TEB Yatırım Araştırma Direktörü İbrahim Usul da Meclis Başkanlığı seçiminin yeni hükümetin kurulması aşamasında tek başına bir gösterge oluşturmasa da bu konuda öncü göstergelerden biri olarak değerlendirilebileceğini vurguladı.

ERKEN SEÇİM RİSK OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Bu aşamada  yana. Renaissance Capital'den Michael Harris işleyen bir koalisyonun piyasa ve ekonomi risklerinin azaltılmasında önemli rol oynayacağını belirtti. İş dünyasının beklentisi de bu yönde. 

Bununla birlikte piyasa erken seçim risklerine de dikkat çekiyor. Global Source Partners Başekonomisti Atilla Yeşilada bugün yayınladığı notta piyasalarda AK Partili bir koalisyon beklentisi olmasına rağmen yüzde 50 ihtimal verdiği erken seçimlerin piyasalarda çok sert satışların gerçekleşmesine yol açacağını belirtti. 

Özlem Bayraktar Gökşen de benzer değerlendirmeyi yaptı. Bayraktar Gökşen, "Mevcut durumda halen erken seçimin oldukça önemli oranda masada olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede risk iştahının oynak olacağı ve erken seçim durumunun kesinleşmesi halinde bir tur daha Türkiye varlıklarına satışın gelmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı

Kredi derecelendirme kuruluşu  bu görüşleri destekledi. S&P erken seçimin Türkiye'de belirsizlikler yaratacağını açıkladı.  

Seçimlerden bu yana Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1,3 değer kaybederken, BIST 100 endeksi ise yüzde 0,4 gerileme gösterdi.

TAKVİMDE ÖNE ÇIKAN TARİHLER

TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasının ardından hükümetin kurulması için 45 günlük bir süreç bulunuyor. Bu süreç sonunda hükümet kurulmazsa erken seçim takvimi işleyecek. İşte kritik siyasi takvimde öne çıkan tarihler

23-24 Haziran

Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi seçim sonuçlarını açıklamasının ardından TBMM Genel Kurulu toplanacak ve en yaşlı üye sıfatıyla CHP Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında yemin töreni gerçekleştirilecek.

27-28 Haziran

Yemin töreninin ardından TBMM Başkanlığı seçimi süreci başlayacak. İlk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak. Başvurular 27-28 Haziran'da sona erecek.

29 Haziran – 3 Temmuz

Başvuruların sona ermesini takip eden 5 gün içinde TBMM Başkanlığı seçimleri yapılacak. TBMM Başkanlığı seçimi, 5 gün içerisinde bitirilmesi şartıyla herhangi bir gün yapılabilecek. Buna göre, Meclis Başkanı, 29 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında seçilecek.

İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367); Üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

45 gün

TBMM Başkanlık Divanı'nın kurulmasının ardından 45 gün içinde yeni hükümetin kurulması gerekiyor. 45 gün içinde yeni hükümetin kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı Meclis Başkanı'na danışarak erken seçime karar verebiliyor. Seçimlerin 3 Temmuz'da bittiği öngörülürse bu süreç 17 Ağustos'a kadar uzayabilecek.

90 gün

Erken seçim kararı TBMM tarafından verildiğinde, seçimlerin tarihi de kararlaştırılıyor. Bu karar Cumhurbaşkanı tarafından verildiğinde, kararın verildiği günden sonra gelen 90. günü takip eden pazar günü seçimler gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı'nın karar vermesi durumunda erken seçimler en geç 15 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek.

Yukarı

Business HT×