BIST 100 9.132,16 % 0,57
USD/TRY 32,3873 % 0,13
EUR/TRY 35,0446 % 0,08
Piyasalar
9.135,23
% 0,61
32,3873
% 0,13
35,0428
% 0,07
1,0796
% 0,07
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fonlama faizi yılın zirvesinde

Merkez Bankası'nın fonlama faizi yılın zirvesinde. Peki bu ne ifade ediyor?

Merkez Bankası, faiz artışı sinyali mi veriyor?
KERİM KARAKAYA 16 06 2015, 14:27

Merkez Bankası’nın gecelik ve haftalık repo ihaleleri ile belirlediği Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti, yüzde 8,61 ile yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Seçimler sonrası artan belirsizlik ve kur oynaklığı Merkez Bankası’nın piyasa faizlerini yükseltmesinin, başka bir ifadeyle Türk Lirası likiditesini sıkmasının temel nedeni.

Peki piyasa bunu nasıl okuyor? 23 Haziran’da toplanacak olan Merkez Bankası faiz artışı sinyali mi veriyor?

“Fonlama maliyetindeki artış normalde bir sonraki adımın faiz artışı olacağı yönünde bir sinyaldir" diyen Eczacıbaşı Menkul Değerler Başekonomisti Sertan Kargın, buna karşın Merkez Bankası'nın olağan para politikası uygulamadığını ve çare kalmayıncaya kadar faizi artırmadığına işaret ediyor.

Bazı analistler ise bir süredir Merkez Bankası'nın faiz artırımına hazırladığını savunuyor.

RBS ekonomistleri Merkez Bankası’nın seçimlerden sonra hızlı faiz artırımlarına gideceğini düşünüyor. 8 Haziran tarihinde Gabor Ambrus imzalı raporda, belirsizliğin bir süre ana trend olacağı ve TL varlıklar üzerinde baskı oluşacağı belirtilerek, “Bu Merkez Bankası’nı önümüzdeki aylarda faiz artırımı yönünde adım atmaya zorlayacak” ifadelerini kullanmıştı.  Merkez Bankası’nın seçimlerden sonra 200 baz puanlık faiz artırımına gitmesinin beklendiği belirtilmişti. 

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu  bugün yayınladığı bir notta, seçimlerden sonra Merkez Bankası üzerindeki baskının azaldığını ve enflasyonun yüzde 8,1 olduğu bir durumda normal şartlarda faizlerin artırılması gerektiği söyledi. Besimoğlu, politika faizindeki bir normalleşmenin para politikası kredibilitesini olumlu etkileyeceğini kaydetti.

Merkez Bankası son olarak Şubat ayında politika faizi ve faiz koridorunda indirime gitmişti. Bu tarihten sonra faiz oranlarında değişikliğe gidilmedi.

Bankanın kurda yaşanan şoklara karşı faiz artırımı yerine alternatif araçları devreye sokması dikkat çekiyor.

Seçimlerden tek parti iktidarının çıkmaması ile  şok bir satış yaşayan TL,  8 Haziran’da dolar karşısında 2,80 ile rekor seviyeye çıkınca   9 Haziran’da ise zorunlu karşılıklara ödenene faiz oranlarını yükseltmişti.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, en azından bu toplantıda Merkez Bankası’nın faizlerde değişikliğe gitmesini beklemediğini belirterek, “Önceden yaptığı ufak ayarlamalarla durumu götürmeye çalışabilir. Faiz artırımı, büyümeyi ayakta tutan tek faktör olan iç talebi zedeleyebilir. O nedenle hiç bir faiz oranında değişikliğe gitmez” öngörüsünde bulundu.

TL yüzde 14,7 ile yılbaşından bu yana dolar karşısında en çok değer kaybeden ikinci gelişmekte olan ülke para birimi. Mayıs'ta yüzde 8,09'a yükselen enflasyon ise Merkez Bankası'nın yüzde 6,8 olan yılsonu tahminin üzerinde seyrediyor. 

Yukarı

Business HT×