BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4661 % -0,22
EUR/TRY 34,7247 % -0,71
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4660
% -0,22
34,7239
% -0,71
1,0686
% -0,41
44,70
-0,19
2.335,25
% 0,12
89,57
% 0,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Seçimin kazananı: Erdem Başçı

Bloomberg News Yorumu: 7 Haziran seçiminin kazananlarından birisi de Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı olarak gösteriliyor. Son dönemlerde bağımsızlık tartışmalarının odak noktasında olan Başçı, seçim sonrasında belki de rahat bir nefes alarak Merkez Bankası'nın bağımsızlığını tasdik etmek için faiz oranlarını yükseltebilir

Seçimin kazanını: Erdem Başçı
LYUBOV PRONINA VE ZAHRA HANKIR - BLOOMBERG 10 06 2015, 15:20

7 Haziran seçiminin en büyük kazananlarından birisi de aslında seçime bile katılmayan biri Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı oldu.

Şubat ayından beri faiz indirimine gitmediği için Ak Parti lideri tarafından 'korkak' ve 'vatan haini' olarak suçlanan Başçı, iktidar partisinin oy çokluğunu kaybettiği seçimlerden sonra artık faiz oranlarını yükseltmek için daha serbest bir yönetime başvurabilir. Faiz oranlarının yükselmesi, dolar karşısında rekor seviyelere düşen Türk Lirası'nın önünü kesmekte yardımcı olmakla birlikte, Standart & Poor gibi reyting şirketlerinin Merkez Bankası'nın para politikası kararı alabilme becerisini sorgulamasından sonra, Başçı'nın bağımsızlığının güçlendiğini gösterebilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkanlık hevesinin önünü kesen ve 2002'den beri iktidarı elinde tutan Ak Parti'nin yenilgisiyle sonuçlanan seçimler, Merkez Bankası üzerindeki, yavaşlayan ekonomiyi tekrar canladırmak için borç maliyetlerinin düşürülmesi yönündeki siyasi baskıyı da durdurdu. Dördünce senesinde enflasyon beklentisi yüzde 5'i geçince Başçı, faiz oranlarını düşürmeyi erteledi. 

5 mayıstan beri Türkiye için tavsiyesini "Ağırlığını azalt" seviyesinde tutan Commerzbank'ın ekonomisti Tatha Ghose,  "Türkiye Merkez Bankası'nın eli güçlendi. Türk Lirası serbest düşüşe geçerse Merkez Bankası'nın faiz artıracağına hiç şüphemiz yok" dedi. 

Ekonomik yönetimi zayıflatan koalisyon ve azınlık hükümeti söylemlerinden sonra pazartesi günü yüzde 3.4 düşen TL, dolara karşı yüzde 0,5 yükselerek 2.7388'e ulaştı.

ORTALIĞIN SAKİNLEŞMESİ

Frankfurt'da Deka Investment GmbH'de gelişmekte olan piyasaların sabit gelir başkanlığında 17 milyar doların idaresine yardımcı olan Peter Schottmueller, "Seçim sonrası toz duman dindikten sonra", Başçı'nın gecelik borçlanma faiz oranını 1.5 artırarak yüzde 2'e çıkarabileceğini söyledi.  

Schottmueller, “Başçı bundan sonra daha fazla destek alacak. Piyasaların sonuçlara karşı olan tutumu, daha önceki karmaşık Türk koalisyon deneyimlerinden kaynaklanıyor ama işler değişebilir" dedi.

Seçimin sürpriz sonuçlarından 24 saatten az bir süre sonra Merkez Bankası, TL'yi desteklemek için "güncel küresel ve yerel gelişmelere" atıfta bulunarak döviz mevduatı oranlarını dolar için yüzde 3.5'e, euro içinse yüzde 1.5'e düşürdü. 

“Çoğu şey Erdoğan'ın yenilgiye nasıl tepki vereceğine bağlı" diyen 6.3 milyar dolar yöneten GAM UK'de yatırım uzmanı Paul McNamara, “Döviz mevduat oranını düşürmek, Türkiye Merkez Bankası'nın müdahale etmek istediğinin, ama bunu ölçülü bir şekilde gerçekleştirmek için yeterli rezerve sahip olmadığının bir göstergesi" diye ekledi.

YAKIN VOLATİLİTE

Bazı borsacılar tarafından kullanılan teknik bir hesaplama, Türk Lirası'nın toparlanabileceğini gösteriyor. 

Türklerin karşılaşabileceği bir çok hükümet senaryosu var ve belirsizlik kısa bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Commerzbank ekonomisti Ghose, “Bütün mümkün koalisyon senaryoları tamemen daraltılmadığı sürece kısa vadede volatilite bekliyoruz." dedi.

Yukarı

Business HT×