BIST 100 9.710,27 % 0,68
USD/TRY 32,5440 % -0,03
EUR/TRY 34,8275 % -0,10
Piyasalar
9.710,27
% 0,68
32,5448
% -0,03
34,8283
% -0,10
1,0690
% -0,10
45,35
0,00
2.319,01
% -0,13
88,64
% 0,25
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalarda seçim şoku

Seçim sonrası piyasalarda sert satışlar yaşandı. Borsa yüzde 5 düştü. Dolar bir ara 2,80'i aştı

2 dakikada piyasa turu
BUSINESSHT 08 06 2015, 06:23

Saat 17:40 itibariyle piyasaların görünümü

TÜRK LİRASI

 TL dolar karşısında ciddi bir gerileme gösterdi. Kur 2,80'i aşarak rekor kırdıktan sonra Merkez Bankası'nın kararı sonrasında 2,7452 seviyesine gelerek günün ilk saatlerinde yaşadığı şoku dengelemeye çalıştı. Benzer ivme Euro/TL'de de görüldü. Euro/TL 3,11 seviyesini gördükten sonra 3,0797 düzeyine geldi. Sepet kur 2,9170 düzeyinde.

Seçim sonrası piyasalarda sert hareketler yaşanırken . Merkez Bankası yönetimi doların 2,80'i aşarak rekor kırmasının ardından ABD doları için döviz depo faiz oranlarını yüzde 4'ten yüzde 3,5'e, euro için yüzde 2'den yüzde 1,5'e düşürmüştü.

TL tarafında bu gelişmeler yaşanırken yalanlanmasına rağmen  da doların gerilemesinde etkisi olduğu görüldü. 

Bloomberg News analizine göre TL dolar karşısında 1981'den bu yana en düşük seviyeye geldi. Cuma günü açıklanan ABD istihdam verilerinin ardından doların güç kazandığı görülmüştü. Cuma günü dolar endeksi 96,9 seviyelerine çıktıktan sonra 96,4 seviyelerinde durdu. 

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, sonuçların ardından piyasalarda sert bir satış beklemediğini ifade etti. Keresteci, "Yabancı yatırımcılarda Türkiye'de demokrasi işliyor algısı güçlü. Bundan sonra Türkiye'de ekonomik kurumlar daha çok öne çıkacağı ve kutuplaşma son bulacağı için dolayısıyla dolar/TL'de 3 seviyelerine doğru bir hareket beklemiyorum. Bu seviyeler olsa bile orada kalıcı olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Ak Portföy Fon Yöneticisi Kerem Baykal Bloomberg News için seçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi: "Şu anda çok fazla belirsizlik var. Hangi partinin ya da partilerin koalisyon içinde yer alacağını bilmiyoruz ve çok karamsar taraftan bakarsak, acaba herhangi bir parti koalisyona katılacak mı? Bu erken seçim anlamına gelebilir. Bu konu açıklığa kavuşana kadar bir toparlanma beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

SaxoCapital Uluslararası Piyasalar Direktörü Burak Demirpehlivan dolar/TL'de 2,75 ana direncin kırılmasının ardından 2,80- 2,82 bölgesinin fiyatlandığını, 2,88 seviyesine giden fiyatlamalar da olduğunu fakat 2,80-2,82 ötesine güçlü yığılmalar gözükmediğini belirtti. Demirpehlivan, şu aşamada 3 seviyesi üzerinde kısa vadeli fiyatlama olmadığını, bunun için başka gelişmelerin de gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Saxo Capital Stratejisti Cüneyt Paksoy ise küresel piyasaların da Türkiye lehine bir ortam sunmadığı görüşünde. Paksoy yayınladığı notta "Yurtdışı piyasaların da hem Yunanistan gerginliği hemde Fed algısı sebebiyle mevcut işlemlerde negatif olduğunu da unutmamak gerekiyor. Özellikle ABD 10 yıllıkların yüzde 2.40 civarındaki seyri ve dolar endeksi'nin 96.20'lerde bulunması, küresel borsaların satıcılı seyri yurtdışından da şimdilik pozitif bir desteğin alınmasını geciktirecek gibi duruyor. Hatta negatif ortam derinleşirse ekstra temkinli olmamız da gerekebilir" değerlendirmesini yaptı.

Rennaissance Capital Micheal Harris ise seçim sonuçlarıyla Merkez Bankası'nın eli rahatlamış görülüyor derken, piyasaların sonuçlara tepkisinin olumlu olduğunu ve piyasalardaki istikrar konusunda bundan sonraki sürecin belirleyici olacağını söyledi.

BIST

Borsa İstanbul güne yüzde 8,2 düşüşle 75 bin 268 puandan başlamış, BIST 100 Bankacılık endeksi açılışta yüzde 9,6 gerilemişti. Borsa ikinci seansa da düşüşle başladı. Endeks, günü yüzde 5,05 düşüşle 77.805 puandan günü kapattı.

Hürriyet Gazetesi, Doğan Gazetecilik, Koza Altın ve İpek Doğal Enerji hisseleri . Gözaltındaki Bank Asya hisseleri açılışta yüzde 11 yükseldi. 

 ise yüzde 19 gerileyerek tarihinin en sert düşüşünü gördü.

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen BusinessHT'ye yaptığı değerlendirmelerde çıkan sonuçların yatırımcılar açısından olabilecek en olumsuz senaryoya işaret ettiğini söyledi. Gürleyen, "Ankara kulislerinden aldığımız duyumlara göre Ak Parti koalisyon hükümeti kurmak yerine, erken seçime gitmeyi tercih edecek. Böyle bir durumda önümüzde belirsiz ve uzun bir süreç söz konusu. Bu aşamada BIST 100 için 70-71 bin seviyelerinin yatırımcıların bu riskleri fiyatladığı seviyeler olarak görüldüğünü belirtmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Garanti Yatırım yayınladığı notunda politik arenadaki son gelişmelerin, yılın başından bu yana gelişmekte olan hisse piyasalarına göre yüzde 19 daha kötü performans sergilemiş Türk hisse piyasası açısından volatilitenin devam edeceğine işaret ettiğini vurguladı. Notta, "MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksine göre ise yüzde 19 iskontolu işlem gören BİST’in benzerlerine göre mevcut iskontosunun, belirsizlik ortadan kalkıncaya kadar yükselme potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. Teknik anlamda ise 200 günlük hareketli ortalamanın altına yeniden gerilemeyle birlikte artacak volatilitenin ardından endekste kısa vadeli destek bölgelerin öne çıkmasını bekliyoruz. Olası volatil ortamda takip edeceğimiz destek seviyeler 78 bin 900, 75 bin ve 70 bin seviyeleridir. Kurdaki zayıflama, faizdeki yukarı yönlü hareket ve iç talebe ilişkin belirsizliklerin artması ile kamu bankalarında, döviz borcu yüksek ve satışları iç talebe endeksli şirketlerde görece daha zayıf performansını beklerken, döviz bazlı gelirleri olan ihracat odaklı şirketlerin defansif kalabileceğini düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı

FAİZ

Gösterge iki yıllık tahvil faizi 29 baz puanlık artışla yüzde 10,19 seviyesine geldi. İş Yatırım Hazine ve Portföy Yönetimi Uzmanı Aras Erkara seçim sonrası tahvillerdeki gelişmeleri BusinessHT'ye şöyle değerlendirdi: "Seçim sonrasında hem swap hem de spot piyasada 50 baz puan seviyesinde artışlar görüyoruz. Faiz cephesinin tepkisinin TL ve BIST’e göre daha sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Koalisyon ihtimalinin özellikle kısa vadeli tahvillerde fiyatlandığını gözlemliyorduk. Bu nedenle tahvil cephesinde satışların sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Bundan sonraki seyirde yeni hükümet ve yeni ekonomi yönetimi ana belirleyici olacaktır. Hükümetin hızlı bir şekilde kurulması belirsizliği devam ederken TCMB’nin sıkı para politikasına devam etmesini bekliyoruz. Bu nedenle piyasanın özellikle 2 yıl ve daha kısa vadeli tahvillerde risk iştahının oldukça az olacağı kanaatindeyiz. Bu hükümet belirsizliği devam ederken tahvil cephesinde bundan sonraki seyirde TCMB politikaları çok önemli olacaktır. TL cephesinde negatif ayrışma devam ettiği sürece sıkı likidite politikası devam edecektir. Bu nedenle 2 yıllık tahvilde 10,00 seviyesinin önemli bir destek olacağı kanaatindeyiz. Ayrıca global olarak tahvil piyasalarında devam eden satış dalgası yurtiçi tahvil piyasası üzerinde satış baskısı oluşturacaktır."

EURO/DOLAR

 birlikte Yunanistan konusundaki görüşmelerin çözüme varamaması euroyu dolar karşısında geriletti. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ı görüşmelerdeki tavrı nedeni ile suçlamıştı. Euro/dolar paritesi 1,12'nin üzerinde. 

AVRUPA BORSALARI

Avrupa hisseleri doların zayıflaması ve tahvillerin gelişmesi ile düşüş gösterdi. Gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,4 geriledi. Böylelikle Stoxx Europe 5. günde de gerileyerek Aralık ayından bu yana en uzun kaybını yaşadı. 

PETROL

Petrol fiyatları OPEC'in üretim hedefini sürdürmesi sonrasında İran'ın ham petrol ihracatını artırması ile petroldeki arz fazlasının devam edeceği yönündeki beklentilerle düşüş gösterdi. Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol kontratı yüzde 1,1 gerileyerek 58,50 dolar oldu. Brent petrol ise 62,93 dolardan işlem görüyor.

ALTIN

Güçlü gelen ABD istihdam verilerinin doları güçlendirmesinin ardından altın 11 haftanın en düşük seviyesinde. Spot altının ons fiyatı 1,172 dolar seviyesinde.

Yukarı

Business HT×