BIST 100 9.445,93 % -0,83
USD/TRY 32,6011 % 0,22
EUR/TRY 34,7905 % 0,30
Piyasalar
9.445,93
% -0,83
32,6011
% 0,22
34,7905
% 0,30
1,0644
% 0,01
45,49
0,00
2.382,07
% 0,13
87,32
% 0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Orta sınıf diye bir şey var mı?

ABD'de orta gelir sınıfının tanımlaması uzmandan uzmana değişiyor. Kimisi bu sınıfı gelire göre hesaplarken, kimisi varlık, tüketim, amaç ve nüfus özellikleri gibi faktörleri baz alıyor

ABD'nin orta gelir sınıfı
CNN MONEY 02 06 2015, 16:55

Herkes son dönemde ABD'nin orta gelir sınıfı hakkında konuşuyor. Peki bu bahsi geçen sınıfa tam olarak kimler dahil?

Bu aslında cevaplanması sanıldığından daha zor bir soru. Bazı uzmanlar orta gelir sınıfını gelire göre değerlendirse de diğerleri bunu yaşam tarzına göre belirliyor. Başkaları ise bunun bir ruh hali olduğunu düşünüyor. 

İşte ekonomistlerin, devlet müesseselerinin ve hatta Beyaz Saray'ın orta gelir sınıfını ölçmek ve tanımlamak için kullandığı 5 farklı yöntem. 

GELİR

Genellikle orta gelir sınıfına ait olup olmadığınız gelirinize göre değerlendiriliyor. Ama uzmanlar, bu sınıfa dahil olanların gelirinin miktarı konusunda zaman zaman ayrı düşebiliyor. En dar tanımlardan biri, bu sınıfı ülkenin gelir dağıtım diliminin orta beşincisinde olanlarla sınırlıyor. Daha geniş bir tanımlama ise en yoksul yüzde 20 ve en varlıklı yüzde 20 dışında olan herkesi kapsıyor. Aşağıda gördüğünüz tanımlama Pew Araştırma Merkezi'nin orta gelir sınıfına uyuyor, yani hane boyutunuza göre ulusal medyan gelirin 2 katının üçte ikisi.

VARLIK

Bazı Amerikalılar orta gelir sınıfının gelirini kazanmasalar bile bir çok yatırıma ve birikime sahip olabilir. Bu özellikle emekliliklerinde birikimlerinden harcayan yaşlı insanlar için geçerli. Bu yüzden bazı uzmanlar belirleyici faktör olarak varlıkları kullanmayı tercih ediyor. 

TÜKETİM

Orta gelir sınıfını tanımlamanın bir başka yolu ise insanların ne kadar harcadığına bakmak.

Bu hesaplamayı tercih edenlere göre, gelir, gıda pulu gibi nakit olmayan devlet yardımlarını ya da birikimleri kapsamadığı için ve yıldan yıla çok değişebileceği için bu yöntem refahı daha doğru bir şekilde tanımlıyor. 

Notre Dame Üniversitesi profesörü James X. Sullivan'ın kullandığı tüketim ölçüsü, gıda, ulaşım, eğlence, konut ve diğer harcamaları içeriyor. Sağlık hizmeti ve eğitim harcamalarını ise hariç tutan Sullivan'a göre bunlar yatırım olarak değerlendirilebilir.

AMAÇ

ABD Başkanı Barack Obama, 2009'da göreve gelir gelmez orta gelir sınıfının yaşam koşullarını iyileştirmek üzere bir çalışma ekibi kurdu. Ama tabi bu ekibin ilk görevi her şeyden önce orta gelir sınıfını tanımlamaktı. 

Peki bu sınıfı neye göre tanımlaya karar verdiler? Hayattaki amaçlarına göre. Mesela bir ev sahibi olabilmek, ara sıra aileyle birlikte tatile çıkabilmek gibi.

NÜFUS ÖZELLİKLERİ

St. Louis federal bankası daha karışık bir yaklaşım sergileyerek orta gelir sınıfını tanımlamak için sosyolojiyi ekonomi ile birleştirdi. Oradaki ekonomistler,  zaman içinde çok değişebileceği için hesaplamalarında yıllık geliri kullanmaktan kaçınıyor. 

Bu yüzden orta sınıfı tanımlamak için geliri ve varlığı en iyi saptayan ve sabit olan üç nüfus özelliğine bakıyorlar - yaş, eğitim ve ırk. Orta gelir sınıfını genellikle bu üç özelliğin bir çeşit birleşimine uyan insanlar oluşturuyor. (Bu tabiki, her 45 yaşındaki üniversite mezunu bir Afrikan Amerikalının orta gelir sınıfına ait olduğu demek değil.)

Fed, orta gelir sınıfından daha düşük seviyede olanları 'Hayatta başarısız olanlar' olarak, daha yüksek seviyede olanları ise 'Başarılı olanlar' olarak adlandırıyor.

Yukarı

Business HT×