BIST 100 9.046,73 % 2,73
USD/TRY 32,3229 % 0,10
EUR/TRY 35,0964 % 0,07
Piyasalar
9.049,57
% 2,76
32,3229
% 0,10
35,0964
% 0,07
1,0799
% -0,26
47,65
-0,28
2.214,30
% 0,89
87,34
% 1,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Draghi'nin Yunanistan kozu

AMB Başkanı Draghi, eğer isterse Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nden çıkmaya ve kendi para birimini basmaya zorlayabilir. Ancak bu, şu an yapmak istediği bir manevra değil. Peki Draghi'nin kozu ne? Bu kozu kullanacak mı?

Draghi'nin Yunanistan kozu
BBC 02 06 2015, 13:58

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Yunanistan'la olan krizde en önemli kozu elinde tutuyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, eğer isterse Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nden çıkmaya ve kendi para birimini basmaya zorlayabilir. Ancak bu, yapmak istediği bir manevra değil.

Yunanistan'ın ekonomik geleceği belirsizliğini korurken, müşteriler Yunan ticari bankalarından paralarını çekmeye başladı. Yunanistan Merkez Bankası'nın son verilerine göre, özel sektör bankalarının rezervleri Kasım 2014 ve Mart 2015 arasında 23 milyar euro, yani yüzde 18 azaldı.

Eğer müşteriler bankadaki paralarını çekmeye devam ederse ve bankalar bu parayı temin etmek için gerekli kaynağı bulamazsa, bankalar batabilir.

Şimdiye dek bankalar, Yunanistan Merkez Bankası'ndan Acil Durum Likidite Yardım Fonu (ELA) denilen bir anlaşma yardımıyla kredi alabildi. Söz konusu fonun şu anda 80 milyar euro civarında olduğu ve geçtiğimiz aylarda pek çok kez artırılmak zorunda kalındığı biliniyor.

Ancak Yunanistan Merkez Bankası'na bu yardım fonunun devam edip etmemesi gerektiğini söyleyen kurum ise AMB, dolayısıyla Draghi'nin elinde Yunanistan'a karşı önemli bir koz bulunuyor.

AMB bu kozu oynar mı?

Bir noktada AMB Yunanistan'a ELA aracılığıyla yollanan fonlara dur diyebilir mi?

ELA'nın amacı, borcunu ödeyebilecek durumda olup geçici likidite sorunları yaşayan bankalara yardım eli uzatmak. Dolayısıyla eğer AMB'nin yönetici konseyi Yunanistan bankalarının borcunu ödeyemez hale geldiğine karar verirse Yunanistan Merkez Bankası'na yardımı kesmesini söyleyebilir.

Peki AMB yardımı durdurur mı?

Geçmişte Güney Kıbrıs'ta olanlara bakacak olursak, AMB'nin yardımı kesmesinin bir olasılık olduğu söylenebilir.

2013'de AMB yaptığı bir açıklamada eğer Güney Kıbrıs bankalarını borcunu ödeyebilir hale getirecek uluslararası bir kurtarma planı oluşturulmazsa ELA'yı kesmekle tehdit etmişti.

Yakın zamanda yayımlanan bir yazışmaya göre benzer bir tehdit İrlanda için de yapılmıştı.

Yunan bankalarının günümüzdeki durumu için ise Mario Draghi, borçlarını ödeyebilir durumda oldukları ve yeterli teminata sahip oldukları sürece fondan yardım almaya devam edeceklerini söyledi.

AMB'deki görüş Yunan bankalarının geçici bir zorluk yaşadığı yönünde. AMB yöneticilerinden Peter Praet, Nisan ayında yaptığı bir açıklamada "Değerlendirmelere göre Yunan bankaları borçlarını ödeyebilecek seviyelerde, ancak bunun stresli bir durum olduğu da doğru" diye konuşmuştu.

Yunan devletinin borçları da bu stresli durumun bir parçası. Devletin borçları ve bankaların finansal zorlukları arasından neredeyse zehirli bir ilişki var. Yunan devlet borçlarının bir kısmına bankalar sahip ve bankaların sermayesinin bir kısmı ise Yunan devletine bağlı.

Dolayısıyla eğer Yunanistan Euro Bölgesi'ndeki ortaklarıyla bir anlaşmaya varamazsa ve temerrüde düşerse, ülkenin bankaları da finansal olarak hasar alacak.

Eğer AMB yardımı keserse ne olur?

AMB bankaların borcunu ödeyemez hale geldiğine karar verip, ELA'ya ulaşımı keserse Yunanistan bankaları çöker.

Devlet finansal kontrol mekanizmaları uygulamaya çalışabilir ama bankacılık uzmanı Frances Coppola bunun işe yarayacağını düşünmüyor.

Yazdığı bir makalede Frances, eğer ELA'ya ulaşım kesilirse "Yunanistan'ın yeni bir kur yaratmak ve ekonomisini merkez bankası dışında hiç bir kaynak kullanmadan yeniden canlandırmaktan başka bir yolu kalmaz. Bu da Yunanistan'ın geçici de olsa Euro Bölgesi'nden çıkması anlamına gelir" dedi.

Yukarı

Business HT×