BIST 100 9.879,49 % 1,67
USD/TRY 32,4723 % -0,20
EUR/TRY 34,8409 % -0,38
Piyasalar
9.880,67
% 1,69
32,4814
% -0,17
34,8395
% -0,38
1,0719
% -0,10
44,77
-0,12
2.343,60
% 0,48
89,64
% 0,71
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Korkunç Cuma' beklentisi

Bu hafta piyasalar açısından oldukça yoğun bir haber akışı söz konusu. Özellikle Cuma günü, ABD istihdam verileri, Yunanistan'ın IMF'ye yapacağı ödeme ve OPEC toplantısı dolayısıyla piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Piyasalar 5 Haziran'a odaklandı
SELÇUK OKTAY 01 06 2015, 11:36

Türkiye'de seçimler öncesi son hafta yaşanırken, bu hafta yurt dışı kaynaklı yoğun bir veri akışı söz konusu olacak.

Özellikle Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve PMI verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Cuma günü öne çıkan bir diğer önemli konu ise Yunanistan olacak. Yunanistan'ın Cuma günü IMF'ye 300 milyon euroluk taksit ödemesi bulunuyor. Son olarak Cuma günü gerçekleştirilecek olan OPEC toplantısı her ne kadar bir sürpriz beklenmese de dikkatle takip edilecek.

Uzmanlar bu hafta ABD'den gelecek verilerin piyasalar açısından öne çıkacağını ve Fed'in faiz artışına yönelik her verinin oynaklığı artırıp Türkiye'de piyasalarda baskı kuracağını belirtiyor.

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen, bugünkü raporunda yeni haftanın tamamen ABD verileri odaklı geçeğini tahmin ettiklerini bu yüzden Yunanistan gerginliğinin yerini veri akışı izlemeye bırakacağını belirtti.

CUMA GÜNÜ, FED BEKLENTİLERİNİ BELİRLEYECEK

Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerinin Fed'in faiz artırımına yönelik beklentiler açısından kritik önemde olduğu görülüyor. Eczacıbaşı Menkul Değerler Başekonomisti Sertan Kargın, bugün paylaştığı raporunda Fed'in faiz artırım beklentilerinin Eylül-Ekim dönemine çekilmesi için daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu, bu noktada 5 Haziran'da açıklanacak Mayıs tarım dışı istihdam verisinin büyük önem arz ettiğini belirtti. Kargın "Tarım dışı istihdamın Mayıs'ta 240 bin civarında arttığı, işsizlik oranının ise yüzde 5.4 düzeyinde sabit kaldığı kanaatindeyiz. Gerçekleşme de böyle olursa, ilk çeyrekte görülen yavaşlamanın geçici etkilerden kaynaklandığı tezi kanıtlanmış olacak ve takip eden süreçte açıklanacak datalar parasal sıkılaşmada ikna edici düzeye erişebilecek" diye konuştu.

Global Source Ekonomisti Atilla Yeşilada da Fed beklentileri dolayısıyla gelişmekte olan piyasa varlıkları açısından bu haftanın önemli olduğuna dikkat çekti. Yeşilada, "Bu hafta gelecek veriler Mayıs ayında bir hızlanma yaşandığını gösterirse, Fed’in Eylül’de parasal sıkılaştırmaya geçeceği ihtimali dolar ve DİBS getirilerinde çok daha yüksek dozda fiyatlanabilir. Bu ikilinin yükselişini sürdürmesi ise GOP varlıkları için adeta felaket" değerlendirmelerinde bulundu.

OYNAKLIK PİYASALARDA BASKI KURACAK

5 Haziran'da özellikle ABD'den gelecek verilerin yurt içi piyasalarda da baskı kuracağı değerlendirmeleri yapılıyor. 5 Haziran'daki yoğun veri akışı dolayısıyla "korkunç Cuma" tanımını kullanan Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Fed'in faiz artışına işaret eden her verinin yurt içi piyasalarda oynaklığı artıracağını belirtti. Cömert, "Son aylarda gerek yurt içinden, gerekse de yurtdışından gelen veriler ve haber akışı kimyamızı bozdu. Mesela, iyi gelen verilerle ABD borsalarının yükselmesi, küresel borsalara da alım getirdi. Öte yandan değerlenen dolar, gelişen ülke para birimlerini olumsuz etkiledi, tahvil faizlerinde ise oynaklık arttı. Bizim açımızdan da durum hemen hemen aynı: FED’in faiz artışının yakın zamanda olması gerektiğini işaret eden her veri bizde oynaklığı artırıp, piyasalarımızda baskı kuracak” ifadelerini kullandı.

5 Haziran'daki Yunanistan gündemi ve OPEC toplantılarına da dikkat çeken Cömert, bu hafta yaşanacak haber akışının Türkiye'nin genel seçime hangi koşullarda gireceğini belirleyeceğini belirtti. Cömert, “Son dönemde algı değişiklikleri o kadar hızlı gerçekleşiyor ki, 6 ay için yaptığınız bir öngörü birkaç gün içinde gerçekleşiyor ve tüketiliyor. İşte verilerin yaratacağı oynaklıktan, hepsinin aynı güne sıkışmasından çok daha korkutucu olan asıl bu” değerlendirmesinde bulundu. 

Yukarı

Business HT×