BIST 100 9.099,77 % 0,22
USD/TRY 32,3787 % 0,11
EUR/TRY 34,9985 % -0,05
Piyasalar
9.097,94
% 0,20
32,3788
% 0,11
34,9988
% -0,05
1,0788
% 0,00
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Google Twitter'ı satın mı alıyor?

Google'ın Twitter ile yaptığı son anlaşma, dev teknoloji şirketinin satın alma niyetinin ön hazırlığı olabilir. Anlaşma sayesinde artık Google aramalarında anlık tweetler çıkacak ve Google üzerinden Twitter'a reklam satımı kolaylaşacak

Google Twitter'ı satın mı alıyor?
BUSINESS İNSİDER 25 05 2015, 10:34

Geçen hafta Prag'da Facebook'un uluslararası pazarlama müşterilerinin birçoğu ile ilgilenen Çek startup Socialbakers tarafından düzenlenen Engage 2015 konferansına bütün dünyadan yaklaşık 1,000 sosyal medya yöneticisi katıldı.  

Konferansın molalarında katılımcıların kendi aralarında yaptıkları konuşmalar çoğunlukla Facebook'un mu Google'ın mı katılımcılara istediklerini verme konusunda daha güçlü olduğu konusundaydı. Sonuçta her iki şirketin de milyarlarca kullanıcısı var ama şu sıralar Facebook, Google'a nazaran kendini daha hızlı yeniliyor. 

Twitter hakkında ise çok daha az konuşuldu.

Bunun bir nedeni Twitter'ın konferansta bulunmamasıydı ama asıl neden, Twitter'ın kullanıcılarının aylık ortalama 300 milyon kişide takılı kalmış olması, bu da onu medyadaki yoğun profiline rağmen Google ve Facebook'a göre çok daha küçük bir platform kılıyor.

Twitter hisselerine sahip olanlar, şirketin beklenenin altında gelen son gelir verilerinden sonra alarma geçmiş durumda. Twitter'ın büyük yatırımlarından Chris Sacca, Twitter'a karşı nazik olmanın vaktinin geçtiğini ve bu andan itibaren şirketle ilgili şikayetlerini açıkça dile getireceğini belirtti.

Bu yüzden Twitter yatırımcıları hisselerini satıp satmamak konusunda endişeli. Business Insider'ın haberine göre, konferansdaki en üst yöneticilerden biri Twitter hisselerini kesinlikle bekletmek yönünde tavsiye verdi.

Sunduğu neden ise Google'ın Twitter'ı satın alma olasılığı.

Tabi bu her iki şirketle yakından ilgili bir yöneticinin spekülasyonundan ibaret ama teori oldukça mantıklı. Şahıs şirketlerle hâlâ iş yürüttüğü için haber sitesi adını açıklamamayı tercih etti. 

Teoriye göre Twitter'ın kısa vadede hareketlenmesini sağlayacak 'katalizörler' bulunuyor. 

Hissenin değerini artırabilecek bu katalizörlerden ilki ABD'de gerçekleştirilecek olan başkanlık seçimleri ve İngiltere'de Avrupa Birliği'nden çıkmaya yönelik yapılacak referandum. Haberler ve tartışmalar ilk olarak Twitter'da alevleneceği için Kasım 2016 itibariyle site çok daha anlamlı bir hale gelecek.

İkinci katalizör Twitter'ın Google ile yaptığı ve arama sonuçlarında anlık tweetlerin de sunulacağı yeni anlaşması. Öte yandan bu anlaşma sayesinde Google'ın çift tıklatmalı satın alma sistemini kullanan reklam müşterileri aynı şekilde Twitter'da da yayınlamak üzere reklamlar satın alabilecek. Burada verimli bir döngü ile karşılaşıyoruz: Google arama sonuçları Twitter'daki tweetlere ziyaretçi çekecek ve Twitter Google aracılığı ile reklam satacak.

Yöneticiye göre, "Google siteyi satın almalı. Twitter onlara aramayacak gerçek zamanlı unsurlar sunabilir."

Twitter'ın tarihçesi, yani time-line'ı Google'un sahip olmadığı ve sitenin izni olamadan kullanamayacağı eşsiz bir değer.

Google ile olan anlaşma aslında bir nevi sınav gibi görülebilir, eğer Twitter Google aramasını daha iyi kılarsa ve 'çift tıklama' sayesinde satacağı reklamlardan iyi bir gelir elde ederse, site Google için çok daha çekici bir hal alabilir. Yönetici, "Google onları satın almaya çalışıyor gibi sanki" dedi.

Twitter'ın konumlama özellikleri artık Foursquare'in check-inleri ile çalışıyor, bu da lokal hedeflemeleri daha doğru kılıyor.

Ayrıca yöneticinin başka bir argümanına göre Twitter kullanıcıları başka bir kullanıcıya gönderebildikleri doğrudan mesaj uygulaması sayesinde belki de kendilerinden daha ünlü biri ile konuşma fırsatını yakalayacaklar ve bu sayede Twitter'ın mesajlaşma platformu diğer platformlara göre daha değerli olabilir.

 

Yukarı

Business HT×