BIST 100 9.130,23 % 0,55
USD/TRY 32,3885 % 0,14
EUR/TRY 35,0471 % 0,08
Piyasalar
9.125,65
% 0,50
32,3887
% 0,14
35,0448
% 0,08
1,0796
% 0,07
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Mutabakat zaptı imzalandı

AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için mutabakat zaptı imzalandı.

20 yıl sonra Gümrük Birliği güncelleniyor
HABERTÜRK 13 05 2015, 06:10

Gümrük Birliği'nin 20. yılında anlaşmanın güncellenmesi için dün mutabakat zaptı imzalandı. Dün Brüksel'de AB Komisyonu Merkez Binası'nda, komisyonun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yeni dönemi 'Daha adil ve daha verimli olacak' diye tanımladı.

AB ile Gümrük Birliği’ni daha adil ve verimli bir yapıya kavuşturmak için ilk adımı attıklarını anlatan Zeybekci, “Çizdiğimiz çerçeve ile Gümrük Birliği’ni 20. yılında ekonomik ve ticari ilişkilerimiz için yepyeni bir evreye taşımaya karar verdik” diye konuştu.

Güncellenme sürecindeki çalışmalar ile ABD ile serbest ticaret anlaşması (STA) yapma veya Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na (TTIP) taraf olma çalışmalarının örtüştüğünü belirten Zeybekci, “Sürecin başarı ile tamamlanması, ülkemizin TTIP’nin parçası olmasını da kolaylaştıracak. 2023 hedefleri ile devler liginde yer almak isteyen Türkiye, TTIP sürecine mutlaka dahil olmak isteyecektir. TTIP’ye katılım için AB’nin desteğini almak da bizim için çok önemlidir” dedi.

GÜNCELLEMEDEN BEKLENENLER

Bakan Zeybekci, güncelleme için fiziki müzakerelere geçmeden önce tarafların yaklaşık 1 yıllık sürece ihtiyaç duyacağını da dile getirdi.

Zeybekci, sürecin ivme kazanmasında karşılıklı iyi diyaloğun önemli rol oynadığına işaret ederek güncelleme sonrasındaki beklentileri ve atılacak adımları şöyle sıraladı.:

-Türkiye olarak süreçten beklentimiz, öncelikle AB’nin danışma ve karar alma mekanizmalarına etkin katılımın sağlanması.

-Bir diğer beklenti serbest ticaret anlaşmalarına (STA) uyum kapsamında yaşanan sorunlara kalıcı bir çözüm bulunması.

-Karayollarında kotaların kaldırılması.

-Söz konusu sistematik problemlere çözüm bulurken ticari ilişkilerimizin tarım, kamu alımları ve hizmetler alanında derinleştirilmesi amaçlanmakta.

-Diğer bir önemli hedefimiz Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması’na dahil olmasının sağlanması.

TTIP'İN HER AŞAMASINDA TÜRKİYE’YE BİLGİ VERİLECEK

AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması’nın hizmetler, kamu alımları ve bazı tarım ürünlerini ve yatırımları kapsamadığını ve vadesi geçmiş bir anlaşma olduğunu belirterek “Gümrük Birliği’ni geliştirmenin vakti geldi geçiyor” dedi. Cecilia Malmström, AB ve ABD arasındaki TTIP anlaşması sürecinde Türkiye’yi her aşamada bilgilendirmeyi ve Türkiye’nin nihai anlaşmanın parçası olmasını desteklediklerini fakat bunun için Türk tarafıyla başlatacakları müzakereleri sonuçlandırmaları gerektiğini ifade etti.

Zeybekci, TTIP anlaşması hayata geçtiğinde Türkiye’nin buna taraf olmaması durumunda Gümrük Birliği Anlaşması’nın sürdürülemeyeceğinin altını çizdi.

Yukarı

Business HT×