BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

UBS, kritik dönemece giren Yunanistan için dört senaryoya dikkat çekti.

Yunanistan için 4 senaryo
MARKETWATCH 12 05 2015, 10:40

Yatırım bankası UBS Yunanistan görüşmelerinin geleceği ile ilgili olarak dört senaryo hazırladı. UBS ekonomistlerinin pazartesi günü açıkladıkları notta Yunanistan ile ilgili anlaşmaya varılamamasının temerrüt anlamına gelebileceğini ve bunun Grexit'e yol açacağı ifade edildi. Bununla birlikte tek senaryonun Grexit olmadığı vurgulandı. UBS ekonomistleri Yunanistan'ın geleceği ile ilgili dört senaryoya dikkat çekti.

SENARYO 1: YUNANİSTAN KURTARILIYOR

Bu senaryoya göre Yunanistan ve kreditörleri, Haziran ayında mevcut kurtarma takvimi sona erdiğinde üçüncü bir kurtarma programı üzerinde uzlaşacak. Bu uzlaşma da ülkenin Euro Bölgesi'nde kalmasına olanak sağlayacak. UBS risklerin yükseldiğini açıklasa da bu senaryonun baz senaryosu olduğunu belirtti.

SENARYO 2: YUNANİSTAN TEMERRÜTE DÜŞER AMA EURO BÖLGESİ'NDE KALIR

Yunanistan bir şekilde temerrüde düşer ama iki taraf arasında gecikmiş bir anlaşma sağlanırsa ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkması engellenebilir. Bu senaryo, Yunanistan hükümetinin temerrüde düşen borcunun niteliğine, AMB'nin tepkisine ve temerrüdün uzunluğuna bağlı görülüyor.

SENARYO 3: YUNANİSTAN TEMERRÜDE DÜŞER VE GREXIT GERÇEKLEŞİR

Eğer Yunanistan reformları gerçekleştiremezse temerrüt kaçınılmaz görülüyor. UBS ekonomistleri, "bankacılık sektöründeki likidite durumu daha da kötüleşecektir. Bu durumda Yunanistan hükümetinin kendi para birimine geçmesi dışında bir şansı kalmayacaktır" ifadelerini kullandı. Ekonomistler Syriza hükümetinin uzun tartışmalar sonrasında reform planını uygulamayı başarır, fakat yaz bitimine kadar üçüncü kurtarma paketini güvence altına alamazlarsa da Temmuz-Ağustos ya da sonrasında temerrüdün gerçekleşeceğini söylediler.

SENARYO 4: BORÇ SENETLERİ ARTAR, GREXIT SOMUTLAŞIR

Yunan hükümeti maaşları ödeyecek kaynak bulamazsa çalışanlara ve emeklilere euro yerine borç senetleri ile ödeme yapacak. Yeni borç senetleri büyük olasılıkla üzerlerinde yazılı değer ile aynı değerde olmayacak, bu durumda satın alma gücü eurodan daha düşük olacak. Bu durum da devaüle edilmiş yeni borç senetleri yaratacak. Ne kadar çok borç senedi verilirse, bu araç finansal sisteme o kadar entegre olacak. Bu senaryoya göre UBS ekonomistleri euronun bankacılık sisteminden sızıp gideceğini, sistemin yeni finansal para birime bağlı olacağını belirttiler.

 

Yukarı

Business HT×