BIST 100 9.093,46 % 0,15
USD/TRY 32,3712 % 0,08
EUR/TRY 35,0109 % -0,02
Piyasalar
9.094,02
% 0,15
32,3758
% 0,10
35,0149
% -0,01
1,0789
% 0,01
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Üçlü taper tantrum gelebilir'

Morgan Stanley; ABD, Japonya ve Avrupa'da parasal sıkılaştırmanın aynı zamana denk gelmesinin üçlü bir 'taper tantruma' yol açabileceğini söylüyor

Morgan Stanley'den üçlü taper tantrum uyarısı
MARKETWATCH 07 05 2015, 12:53

Dünya ekonomisi “üçlü taper tantruma” hazırlanıyor!

Morgan Stanley'e göre dünyanın en büyük ve en önemli üç merkez bankasının parasal genişleme programlarını kısmasıyla beraber küresel ekonomide aşırı tepki dalgası oluşacak.

Bu üç merkez bankası dünyanın sistem açısından en önemli üç para birimini yönetiyorlar: Euro, yen ve dolar. Bu para birimleri uluslararası finansta herhangi bir paradan daha fazla alınıp satılıyorlar ve dolayısıyla onlara bağımlılık daha yüksek.

Orijinal “taper tantrum” Mayıs 2013'te, dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke'nin aylık tahvil alımlarını yıl sonu itibariyle azaltacağını açıklamasına piyasaların aşırı ve oynak tepki vermesiyle yaşanmıştı. Dolar bağımlılığı yüksek gelişmekte olan piyasalarda hisseler düşmüş, dolar cinsinden tahvil faizleri yukarı fırlamıştı.

Bu kez, Morgan Stanley Fed'in parasal genişleme programı kapsamında satın aldığı ipotekli teminatlı menkul kıymetler stokunun büyük bir kısmını elinden çıkarmasını bekliyor. Aynı anda Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) da şu an devam eden tahvil alımlarını azaltıyor olacak.

Morgan Stanley, Euro Bölgesi ve Japonya'da büyüme ve enflasyonun ekonomistlerinin beklediği seviyelerde düzelmesi halinde şu üç gelişmenin aynı zamana denk gelmesini bekliyor:

  • Fed'in 2016'nın ilk yarısında ipotekli teminatlı menkul kıymetler portföyündeki yatırımlarını kısması (İlk fazi artırımının gelmesini beklediği Aralık 2015 tarihinden 3 ila 6 ay sonra)

  • AMB'nin 2016'nın ikinci yarısında tahvil alımlarının azaltması

  • BoJ'un 2016'nın ikinci yarısında tahvil alımlarının azaltması

İşte Morgan Stanley'nin “üçlü taper tantrum” senaryosu böyle. Ancak yatırım bankası bu üç gelişmenin de henüz yatırım kararlarını etkilemeye başlamadığını vurguluyor.

Morgan Stanley analistlerine göre, piyasalardan bu üç ayaklı duruma tepki bu sene içinde gelebilir. (İlk taper tantrumda alımlar azalmaya başladığında değil, piyasalar başlamasını beklemeye başladığında patlak vermişti.)

Arka arkaya gelen olumlu ekonomik verilerden sonra, analistler arasında AMB'nin tahvil alımlarını söylediğinden daha erken kısmaya başlayıp başlamayacağına dair konuşmalar başladı bile.

Ancak ABD verileri hala daha zayıf seyrediyor ve Japonya'da da belirgin bir kuvvetlenme yok. Buna rağmen Morgan Stanley her ikisinde de bir toparlanma bekliyor.

Raporda, “Tantrum yıldızlarının dizilmesi için, Euro Bölgesi verileri düzelmeye devam ederken, Japonya'nın toparlanması ve ABD göstergelerinin 2015'in ikinci yarısında güçlenmesi gerekiyor. Hem tüketim hem de sermaye harcamaları anlamında bunların gerçekleşeceği tahminimizi koruyoruz” deniyor.

Eğer her üç ekonomide de toparlanma görülür ve yıldızlar ona göre dizilirse “üçlü taper” ihtimali çok daha gerçekçi görünmeye başlayacak.

Geçen ay Uluslararası Para Fonu'ndan Jose Vinals, piyasaların daha yüksek faizlere ayak uydurmakta zorlanmaya devam etmesiyle bir “süper tanturumun” dahi gelebileceği söylemişti.

Yukarı

Business HT×