BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3469 % 0,17
EUR/TRY 35,1082 % 0,11
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3473
% 0,17
35,1080
% 0,11
1,0796
% -0,30
47,65
-0,28
2.221,85
% 1,23
87,41
% 1,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hindistan birleşiyor

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, birbirinden farklı vergi ve gümrük sistemi bulunan, bürokrasinin hantallaştırdığı 29 eyalette ortak bir düzenleme planlıyor. Hindistan'dan, ticarette yeni bir rekabet döneminin sinyalleri geliyor

Hindistan birleşiyor
BLOOMBERG NEWS 06 05 2015, 09:21

Yeni bir ortak pazar oluşturuluyor. Tüm sahra altı Afrika'dan daha büyük bir ekonomi, Avrupa Birliği'nin sahip olduğu üye ülkelerden daha fazla devlete (eyalete) sahip ve nüfusu Kuzey Amerika'nın iki katı. Tüm bu özellikleri barındıran ülke, Hindistan. 

Bağımsızlığını ilan etmesinin üzerinden 60 yıldan fazla bir süre geçen Hindistan'da 29 eyalet bulunuyor ve neredeyse hepsi de birbirinden bağımsız hareket ediyor. 

Her eyaletin kendi vergi sistemi var, komşu eyaletlerden gümrük vergisi alınıyor. Eyaletlerdeki politikalardan kültüre kadar herşey farklı hatta konuşan dil bile..

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bunu değiştirmeye çalışıyor.

Modi, Hindistan'da politikadan ekonomiye kadar pek çok alanda ortak hareket edecek bir yapı ve değişim planlıyor.

Gelecek Nisan ayından itibaren uygulamaya konulması planlar 10'larca ekonomik reformlar sırada bekliyor. Bunlar arasında, sayısı 12'yi aşan harçlar yerine tek bir mal ve hizmet vergisi alınması gündemde. Şu an eyalet hükümetlerinin kararına bağlı olan çalışma hayatına yönelik düzenleme, arazi yasaları gibi konularda yenide düzenlemeye gidilerek Sovyet stili bir planlama komisyonu oluşturulması planlanıyor.

Modi, tüm bu alanlarda değişimi tabi ki politik destekle gerçekleştirmeyi planlıyor. O yüzden de eyaletlerden destek alabilmek için federal vergi gelirlerinde rekor pay vaadinde bulunuyor.

5 eyalette faaliyet gösteren DCM Shriram adlı emtia şirketinin başkanı Ajay Shriram, "Büyük bir Hindistan'ın içinde 29 tane küçük Hindistanlar bulunuyor. Kendilerini daha rekabetçi hale getirmek için prosedür ve onay süreçlerini değiştiriyorlar" dedi. Eyaletlerin kendi ekonomik gelişimleri için çaba sarfettiğini belirten Shriram, yeni ekonomik model ile birlikte Hindistan'da iş yapmanın daha da kolaylaşacağı ve ekonomik büyümenin hızlanacağı görüşünde.

Hindistan'dan, ticarette yeni bir rekabet döneminin sinyalleri geliyor. Özellikle bürokratik işlemler tarafındaki prosedür ve uğraştırıcı detaylar yüzünden kaybedilen yatırımcı iştahının yeniden kazanılması hedefleniyor.

Bazı analistler söz konusu adımların atılmasının ardından Hindistan'ın dünyanın en büyük ticaret bloğu olabileceği görüşünde.

McKinsey'nin raporuna göre 2012 yılında Hindistan'ın 8 eyaleti 1,8 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 45'lik bölümüne sahipti. Bu haliyle bile Hindistan'daki bazı eyaletlerin ekonomik açıdan bir çok ülke ile rekabet eder durumda olduğu belirtiliyor.

Eğer Hindistan Başbakanı Modi eyaletler arasında tek bir ortak yapıyı oluşturabilirse bundan en çok kazançlı çıkacak olanlar yoksul eyaletler olacak. Hinidtsn'da yüzde 9-10 büyümenin gerçekleştiği dönemlerde bir çok eyalette söz konusu büyüme oranları yüzde 15-16 seviyelerinde gerçekleşti.

Yukarı

Business HT×