BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Varoufakis: Taviz vermeye hazırız

Yunan Maliye Bakanı Varoufakis, müzakerelerde uzlaşmaz tutumu nedeniyle eleştiri yağmuruna tutuldu. Varoufakis, en kısa sürede yardım anlaşması yapmak istediklerini söylerken AMB Başkanı Draghi, "Zaman tükeniyor" uyarısı yaptı

Varoufakis: Taviz vermeye hazırız
BUSINESSHT 24 04 2015, 14:41

Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının bugün Riga'da yaptıkları toplantıda Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'i ağır dille eleştirdiği ve toplantının sert bir ortamda geçtiği öğrenildi.

Müzakererlerdeki uzlaşmaz tutumu nedeniyle Euro Bölgesi mevkidaşları tarafından eleştiri yağmuruna tutulan Varoufakis, en kısa sürede yardım anlaşması yapmak istediklerini söyledi.

Bir anlaşmaya ihtiyaçları olduğunu belirten Varoufakis, bunun için büyük tavizler vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Varoufakis, kreditörler ile özelleştirmeye ilişkin konularda son 2 haftada birbirlerine yaklaştıklarını ifade ederek, "Özelleştirmelerle ilgili yakında anlaşma olabilir" dedi. 

Kreditörlerin icra yasasındaki değişiklik taleplerinin sürece zarar verdiğini ifade eden Varoufakis, kreditörlerle bir anlaşmanın zor olacağını ancak başka çarenin de bulunmadığını vurguladı. 

Yunanistan'ın müzakereleri hızlandıracak her türlü öneriye açık olduğunu söyleyen Varoufakis, "Kreditörler ile anlaşmazlıklarımız var, emekli maaşlarını düşürmeyiz. Faiz dışı fazla hedefi düşürülmeli" dedi. 

GÖRÜŞMELERDE MESAFE ALINDI AMA YETERLİ DEĞİL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi ise Yunanistan ile görüşmelerde mesafe alındığını ancak bunların yeterli olmadığını söyledi.

Yunan bankalarına tahsis edilen acil likidite yardımının (ELA) Yunan Bankaları borç ödeme yeterlililiğine sahip olduğu ve teminat gösterdiği sürece devam edeceğini belirten Draghi, Yunanistan'da belirli yapısal reformların gerçekleştirilmesinin kesinlikle zaruri olduğunu söyledi. 


AMB'nin Yunan bankalarına likidite vermek için alınan teminatlarda saç traşı oranını değerlendirebileceğini kaydeden Draghi, "Yunanistan ile kurtarma görüşmelerinde zaman tükeniyor" dedi. 

AB Ekonomi ve Para Komisyomu Üyesi Pierre Moscovici ise Yunanistan konusunda kapsamlı bir anlaşmadan uzak olduklarını savundu. Moscovici, "Yunanistan görüşmelerinde son 2 aylık dönemde büyük zaman kaybedildi" diye konuştu. 

Euro Grubu Başkanı Dijsselbloem da Yunanistan ile anlaşma için daha fazla adım atılması gerektiğini savunarak müzakerelerde ilerleme sağlanmasının Yunanistan'ın elinde olduğunu söyledi.

Dijsselbloem, "Kreditörler ve yunan hükümeti arasında farklar büyük. Yunanistan'a yardım verilmesi için kapsamlı önlemler alınması gerekiyor" dedi.

Yukarı

Business HT×