BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3375 % 0,08
EUR/TRY 35,1986 % 0,10
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3375
% 0,08
35,1985
% 0,10
1,0873
% 0,01
48,91
0,00
2.161,86
% 0,07
86,88
% -0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Deflasyon tehdidi azalıyor

MB yetkilileri ve finansçılar, genişlemeci para politikalarının fiyatları yavaş yavaş yukarı itmesiyle beraber yıl başında ortaya çıkan deflasyon tehdidinin azaldığını belirtiyor

Deflasyon tehdidi azalıyor
BLOOMBERG NEWS 17 04 2015, 15:26

Merkez bankası yetkilileri ve finansçılar, genişlemeci para politikalarının fiyatları yavaş yavaş yukarı itmesiyle beraber senenin başında ortaya çıkan deflasyon tehdidinin de azaldığını belirtiyor.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması üzerine fiyatların da düşeceği düşüncesine katılan ekonomistler, Washington’da buluşarak Perşembe günü gerçekleştirdikleri toplantının ardından enflasyonun yavaşça ama sağlam bir şekilde toparlanma gösterdiğini belirtiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı David Lipton, “Uzun süre devam edecek deflasyon döngüsü riski gittikçe azalıyor” ifadelerini kullandı.

Fiyatların yavaş artacağına dair öngörüler yaklaşık 30 merkez bankasının genişlemeci para politikalarına yönelmelerine neden olurken, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gitmesi ve Fed’in gevşek para politikalarını sonlandırmak için herhangi bir acelesi olmadığı sinyalini vermesi bu örneklerin en önde gelenlerinden.

Bank of England verilerine göre 18 büyük merkez bankasının 16 tanesi Ocak ayında enflasyon hedefini tutturamadı.

Deflasyon korkularının azaldığına dair göstergelerin arasında Morgan Stanley ekonomistlerinin küresel enflasyonun maaşlar, talep ve fiyatların artış göstermesiyle bir dönüm noktasına geldiğini söylüyor.

Ekonomistler tüketici fiyatındaki artış beklentilerini bu yıl için sıfırdan yüzde 0.3’e ve 2016 için de yüzde 1.7’ye yükseltti.

FED'İN HEDEFLERİ 

IMF tarafından düzenlenen bir organizasyonda konuşan Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Amerikan Merkez Bankası'nın yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşacağını tahmin ettiklerini söylerken, maaşlarda gerçekleşen artışların da altını çizdi. Fed’in enflasyon göstergeleri üst üste 34 aydır hedeflenenin altında gerçekleşiyor.

Fischer, “Birkaç yıl içerisinde enflasyonun tekrar yükselerek yüzde 2’ye ulaşacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.

Diğer yandan AMB Yönetim Kurulu üyesi Peter Praet, Mart’ta Euro Bölgesi’nde fiyatların üst üste 4. ay düşmesine rağmen bölgede fiyat istikrarını sağlayacaklarına dair “hiçbir şüphe”nin olmadığını iddia etti. AMB geçtiğimiz ay 1.1 trilyon euroluk tahvil alım programına başlamıştı.

Praet açıklamalarını destekleyebilmek için “Enflasyonun yavaş yavaş toparlanarak bizim istediğimiz seviyeye yaklaşması ve her ne kadar yüzde 2’nin altında kalsa da bu rakama doğru yükseleceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

SUMMER'IN ŞÜPHELERİ

Herkes bu konu hakkında pozitif düşünmüyor. Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers birçok gelişmiş ekonominin ortalamanın altında büyümeden dolayı zorluklar yaşadığını ve bu durumun faizlerin uzun bir süre sıfıra yakın kalmasına neden olacağını belirtiyor.

Harvard University’de ders veren Summers, “Kurumsal durağanlığın (secular stagnation) şimdi her zamandan daha fazla gerçekçi olduğunu kabul etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Bu argümanı reddedenlerden birisi ise Summers’in Harvard’dan meslektaşı olan Ken Rogoff oldu. Rogoff, bir “borç süper döngüsü”nün ardından bankalar, hane halkı ve şirketlerin yeniden ayakları üzerinde durabilmek için yavaş hareket ettiklerini söylüyor.

Eski bir IMF ekonomisti olan Rogoff, “Kurumsal durağanlık üzerinde yoğunlaşmak yanlış” dedi.

Yukarı

Business HT×