BIST 100 9.463,72 % -0,64
USD/TRY 32,5966 % 0,21
EUR/TRY 34,7850 % 0,29
Piyasalar
9.461,22
% -0,67
32,5968
% 0,21
34,7809
% 0,27
1,0644
% 0,01
45,49
0,00
2.383,85
% 0,20
87,27
% 0,18
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

AMB bugün toplanıyor

Avrupa Merkez Bankası’nın aylık toplantısı bugün

Avrupa Merkez Bankası’nın aylık toplantısı bugün
15 04 2015, 07:07

Avrupa Merkez Bankası (AMB) uzun yıllardan sonra en sakin toplantısını bugün gerçekleştirecek. Toplantıda ekonomik düzelmelerin perde arkası ve parasal genişleme programının başarılı lansmanı konuşulacak. Yine de, AMB başkanı Mario Draghi’ye aylık görüşme sonrası düzenleyeceği basın toplantısında muhtemelen parasal genişleme programının daha ne kadar süreceği ve iyimser öngörülerin paylaşıldığı geçen ayki toplantıdan beri ekonomi hakkındaki görüşlerinin değişip değişmediği hakkında sorular yöneltilecektir. İşte toplantıda dikkat etmek gereken 5 konu:

1. Parasal Genişleme (QE)

AMB, Eylül 2016’ya kadar, ya da başka bir deyişle enflasyon, bankanın hedeflediği yüzde 2 civarında olana kadar, ayda 60 milyar euro (63,3 milyar dolar) tahvil satın alacağını bildirdi. Bunun nedeni parasal genişlemenin daha uzun sürebilmesi. Ama Slovenyalı merkez bankacı Bostjan Jazbec ve AMB yönetim kurulu üyesi Yves Mersch gibi politikacılara göre eğer enflasyon hedefine beklenildiğinden çabuk ulaşılırsa, parasal genişleme programının daha erken bitmesi ya da yavaşlaması söz konusu olabilir. Draghi’nin, tahvil programının çözümlenmesi hakkındaki şüphelerin markete sızmasını önlemek için dikkatlice hareket etmesi lazım. RBS ekonomisti Richard Barwell, Draghi’nin QE programını sürdürebilmesi için “Kararlı görünmesi lazım” dedi.

2. Negatif getiri

Avrupa devlet tahvillerinin yükselen payı şu an negatif getiri sağlarken, AMB’nin satın alacak yeterli tahvil bulup bulamayacağı merak konusu. Moody’s Investors Service’in Salı günü yaptığı açıklamada, “Tahvil getirilerindeki düşüş yavaşlasa da, AMB yıl sonuna doğru bazı devletlerden uygun tahviller bulamayabilir.” dedi. Draghi’nin yarınki toplantı esnasında yatırımcılara AMB’nin satın alabileceği yeterli sayıda tahvil olduğu ve regülatörlerin herhangi finansal riskin üstesinden gelebileceği konusunda güvence vermeye çalışacağını göreceksiniz.

3. Genel ekonomik tablo

Avrupa Merkez Bankası’nın mart ayındaki güncel öngörüleri 2017’ye kadar hızlı büyüme ile karşılaşacaklarını gösteriyor ve Draghi bu düşünceyi geçen ay söylediği “Sürdürülen iyileşmenin kök saldığını gösteren birçok işaret var” sözleriyle tekrarladı. Ama AMB’nin mart ayındaki toplantısında iyileşme hakkında, özellikle 2017 kadar, “yüksek belirsizlik” deyimi öne çıkmıştı. Draghi’ye bu karışık veriler hakkında da sorular yöneltilebilir.

4. Euro

Euro son günlerdeki düşüşünü sürdürüyor. Bu, Avrupalı ihracatçılar için iyi bir haber ve aynı zamanda AMB’nin mart ayında bir önceki seneye göre yüzde 0,1 oranında düşen tüketici fiyatlarını yükseltmesini kolaylaştırıyor. Öte yandan, FED yetkilileri son görüşmelerinde doların daha da güçlenmesinin ABD faaliyetini kötü etkileyebileceğini söyledi. Draghi’nin, euronun zayıflığının nedenli olup olmadığı ya da düşüşünün diğerlerinin zararına çok fazla ve çok hızlı olup olmadığı hakkında sorgulanması bekleniyor. Draghi birçok kez, euronun politik bir hedef olmadığını ve dalgalanmasının Euro bölgesi ve diğer büyük ekonomiler arasındaki uyuşmaması beklenen para politikalarını yansıttığını söyledi.

5. Yunanistan

Yunanistan’ın konuşulmadığı bir AMB basın toplantısı olamaz. AMB acil durum fonlarıyla Yunanistan’ı su yüzünde tutarken, Draghi’nin, finansman sağlayabilecek bir çözüm bulabilmeleri için Atina ve Avrupa hükümetleri üzerindeki ekonomik reformlarla da desteklediği baskısını sürdürmesi bekleniyor.  

Yukarı

Business HT×