BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3391 % 0,15
EUR/TRY 35,0733 % 0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3391
% 0,15
35,0733
% 0,01
1,0787
% -0,38
47,65
-0,28
2.221,15
% 1,20
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kırmızı ete müdahale yolda

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, yükselen gıda ve kırmızı et fiyatları için piyasaya 1.5 milyon ton kırmızı et girmesini sağlayacak bir plan hazırladıklarını belirtti

Kırmızı ete müdahale yolda
HABERTÜRK GAZETESİ 13 04 2015, 09:58

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yükselen gıda ve kırmızı et fiyatları için piyasaya 1.5 milyon ton kırmızı et girmesini sağlayacak bir plan hazırladıklarını belirtti.

Et fiyatları konusunda herkesin ezbere konuştuğunu söyleyen Bakan Eker, “Et fiyatlarıyla ilgili kısa ve uzun vadeli tedbir alıyoruz. Nerede sorun olabilir diye yakından takip ediyoruz” dedi.

Marketlerde et fiyatlarını takip ettiklerini belirten Eker, etle ilgili piyasayı regüle edecek bir mekanizma kurduklarını ifade etti. Eker şöyle konuştu: “Et ve Süt Kurumu, bir müdahale kurumu haline geldi. Et üreticileri ile 100 bin besi danası için sözleşme imzalandı. Bunlar 4-5 ay beslenip kesilecek. Sonra da piyasaya sürülecek. Bu, 25 bin ton etin piyasaya sürülmesi demek. Bu bir emniyet supabı. Bu et ile piyasa arzı artırılacak.”

"PLANIMIZ HAZIR"

Şu anda zaten 3.5 milyon besi erkek hayvanın kesime hazır olduğunu kaydeden Eker, bunun yıllık ortalama ihtiyacı karşıladığını belirterek, "Buradan 830 bin ton et çıkıyor. Şu anda 1.5 milyon ton kırmızı etlik tedbir alıyoruz. Bu, bizi emniyetli şekilde muhafaza eder" dedi.

İçerdeki besici rahatsız olmayacak şekilde 55 bin besi danası ithalatı yaptıklarını hatırlatan Eker, kapasitesi olanların, elindeki yerli ırk kadar ithalat imkânına sahip olduğunu ve ihtiyaca göre bu tür tedbirlerin devam edeceğini söyledi. 

‘HALDEKİ FİYATLAR MARKETLERLE BELİRLENİYOR’

Gıda fiyatlarını tehdit eden üretim dışı çok unsur olduğuna dikkat çeken Eker “Türkiye’de pazarlama zinciri uzun. Mevsimsel etkiler, nakliye, enerji maliyeti, işçilik faktörleri var. Türkiye’de küçük küçük çok fazla üretici olduğu için komisyoncular araya giriyor. Üretici örgütlenemiyor. Ürünlerini kendileri pazarlayamıyor. Biz bu yüzden hep arazilerin bölünmesini önlemek istiyorduk. Haldeki fiyat, İstanbul’daki, Ankara’daki büyük marketlerle görüşüp belirleniyor. Bunlar hep tarım dışı etkiler. Türkiye’deki pazarlama ve ticaret sektörü mutlaka gözden geçirilmeli” dedi.

PAZARLAMA ZİNCİRİ KÜÇÜLTÜLMELİ

Gıda fiyatlarıyla ilgili sorunları gördüklerini de kaydeden Bakan Eker, hepsiyle ilgili alınabilecek orta ve uzun vadeli tedbirler olduğunu söyledi. Eker şöyle konuştu: “Üreticilerin hale girmeden doğrudan semt pazarlarında ürün satmasının önünü açtık ama kimse kontenjanını kullanmadı. Çünkü marjları çok düşük. Uzun dönemli bir dönüşüm gerekiyor. Bundan sonra yapılacak iş, pazarlama zincirindeki halka sayısının azaltılması.”

"2 KEZ YİYEN KOYUN ETİNE ALIŞIR"

Koyun ve keçi etinin tüketiminin artırılmasını önemsediklerini söyleyen Eker, “TSK ile görüştük, koyun ve keçi eti alımı yapmalarını teşvik ettik. Et ve Süt Kurumu veriyor. Koyun ve keçi eti pek yenmiyor ama bu basit bir alışkanlık. İki kere yersen alışırsın. Mönülerde daha fazla göz önüne getirilmeli. Turistik tesislerde tüketiminin artırılması lazım. Koyun ve keçi artık daha etkin şekilde bir kırmızı et kaynağı olarak kullanılmalı” dedi.

Yukarı

Business HT×