BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0098 % -0,02
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0098
% -0,02
1,0779
% -0,08
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Londra'ya yeni altın borsası

Dünya Altın Konseyi ile bazı bankalar daha şeffaf ve etkin bir piyasa için Londra'da yeni bir altın borsası oluşturmayı planlıyor

Londra'da altın borsası hazırlığı
FT 03 04 2015, 16:19

Altın sektörünün öncü ticari kuruluşu konumundaki Dünya Altın Konseyi ile birlikte çok sayıda banka, var olan Londra Altın Piyasası gitgide daha güçlü düzenlemelerle karşılaştığı için Londra Borsası oluşturma fikrini değerlendirmeye karar verdi.

Konuya yakın kaynaklara göre, 19 altın madenciliği şirketi ve en az 5 bankadan oluşan Dünya Altın Konseyi bu konuda müzakerelere başladı. Anlaşma sağlandığı takdirde, şeffaflık konusunda eleştirilen tezgah üstü Londra Altın Piyasası yerini tamamen düzenlenmiş bir piyasaya devredecek. Dünya Altın Konseyi, bu alternatif ticari altyapıyı değerlendirmek üzere birçok danışmanı görevlendirdi.

Üyelerinin direkt birbirleriyle ya da merkez bankaları veya mücevherciler gibi genel müşteriler adına ticaret yaptıkları Londra altın piyasası, elektronik günlük fiyat belirleme işlemine geçen ay geçti. Bankalar arası ihaleleri kapsayan eski sistem, 1919'dan beri kullanılıyordu. Yeni benchmark, çarşamba günü İngiliz Finansal Yönetim Otoritesi tarafından gerçekleşen düzenlemeyle belirlendi.

Değişimin nedeni, Londra piyasasının New York Ticaret Borsası ve Şanghay Altın Borsası ile artan rekabeti. Şanghay piyasası külçe kontratlarını yabancı yatırımcılara Şubat ayında açmıştı.

Düzenleyiciler net varlık, sabit gelir ve mal borsası üzerinden şeffaflığı arttırmak, spekülasyonları bastırmak ve sistemik risklere karşı önlem almak istiyor.

Ingiltere aynı zamanda Merkez Bankası öncüğülünde Haziran'da son bulacak tavsiyelerle kendi net gelirini, dövizini ve mal piyasasını denetliyor.

Dünya Altın Konseyi “Altın sektörü piyasasını geliştiren kuruluş olarak en önemli hedefimiz altın borsasının daha şeffaf, etkin olmasını sağlamak” dedi.

Londra'nın tezgah üstü altın piyasası, üyelerinin şatış bilgileri vermelerini gerektirmiyor. Bu da alım satım işleminin hacminin hesabını imkansızlaştırıyor.

Londra Külçe Piyasası Birliği, şimdiki sistemin mahremiyeti koruyup, risklerin faaliyeti gerçekleştiren iki taraf arasında kalmasını sağladığını bildirdi.

Öte yandan, bazı bankalar inisiyatifi desteklemeye pek sıcak bakmıyor. Piyasacılara göre, faaliyetler her ne kadar Londra'da yapılacak olsa da altın teslimatı dünyanın her yerindeki mahzenlerde gerçekleşebileceği için borsa kurmak zor olacak.

Borsa üzerine kurulu, daha şeffaf bir sisteme doğru ilerlemek, yakın yıllarda değerli metallerin uyum maaliyetini yükselten cezalara karşı koruma sağlayabilir.

Yeni altın kontratını faaliyete geçirmek kolay olmayacak. Dünyanın en büyük vadeli işlemler borsası CME Group, Honk Kong'da bu yıl yeni bir ürün lanse etti ama akışkanlık henüz yerine oturmadı. Aynı şekilde, Singapur da altın kontratı lanse etme teşebbüsünde bulunmuştu.

Yukarı

Business HT×