BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5918 % 0,08
EUR/TRY 35,0100 % 0,45
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5918
% 0,08
35,0100
% 0,45
1,0709
% 0,09
45,35
0,00
2.317,28
% 0,05
88,19
% 0,19
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Otomotiv yan sanayisinde Almanya sancısı

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, 6-7 Alman şirketinin Türkiye'den parça tedariğini durdurduğunu ya da azalttığını söyledi.

Otomotiv yan sanayisinde Almanya sancısı
CEREN DİLEKÇİ 24 04 2018, 14:13

Türkiye-Almanya ilişkilerindeki iniş-çıkışlı süreç, bazı Alman otomotiv şirketlerinin Türkiye kararına yansıdı.

Alman şirketlerin yönetim kurullarınca Türkiye'ye dönük herhangi bir karar alınmamasına rağmen, bazı şirketlerin orta düzey yöneticileri Türkiye'den parça tedariğini durdurdu ya da siparişini azalttı.

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük fren sistemi firmalarından Alman Knorr-Bremse'den bir yetkilinin bir Türk tedarikçiye, Türkiye'den tüm tedariği kestiklerini söylemesi tepkiye neden olmuştu.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, bugün düzenlediği basın toplantısı sonrası konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Alman şirketlerinde yaklaşık 2 senedir benzer bir tutumun söz konusu olduğunu kaydeden Kanca, "Alman şirketlerinin yönetim kadrosunun almış olduğu bir karar değil ama üst düzey yöneticilerinin şahsi kararlarıyla bazı Türk firmalarına karşı olumsuz tavır sergilediği duyuluyordu. Geçen hafta ortaya çıkan bir örnekte görüldü ki büyük bir Alman uluslararası otomotiv şirketinin satın almacısı Türkiye'deki bir tedarikçiden politik sebepler dolayısıyla mal alamayacağını söylüyordu ki sonrasında bu firmanın yönetim kurulu başkanı özür diledi ve tavrın şirketi temsil etmediğini söyledi. Ama açık söylemek gerekirse özellikle Alman şirketlerinde özellikle orta sınıf yöneticilerinde böyle bir tavır var. Ben bunu kraldan çok kralcı bir tutum olarak değerlendiriyorum" diye konuştu. 

 

Alman şirketlerin Türkiye'deki siparişlerinin adedini azaltmak, görüşmesi süren bir siparişin neticelenmesini geciktirmek ya da teklif vermemek gibi çok değişik uygulamalara gittiklerini bildiren Kanca, 6-7 Alman şirketinde Türkiye'ye dönük benzer uygulamaların söz konusu olduğunu söyledi.

"ALMANLAR, BİZİM SATTIĞIMIZIN 2 KATI KADAR BİZE MAL SATIYOR"

Bu durumun Alman şirketlerin aleyhine olduğuna dikkat çeken Kanca, Türkiye ile Almanya arasındaki ticarete baktığınızda Almanlar bize daha fazla mal satıyorlar. Aslında onların daha fazla sattığı, kazandığı bir piyasadan bahsediyoruz. Otomotiv sektöründe Almanlar Türkiye'ye 2 milyar euro civarında fazla mal satıyorlar yani bizim onlara sattığımızın 2 katı kadar mal satıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Alman hükümetinin de böyle bir yaklaşımdan rahatsız olduğu görüşünü savunan Kanca, "Bazı kişilerin bu şekilde yaklaşım gösterip ihracat imkanlarını daraltıp Alman şirketlerin itibarlarını zedelemeleri Almanya'ya daha fazla zarar verecektir. Biz dernek olarak bu konunun takipçisiyiz" diye konuştu. 

Yukarı

Business HT×