BIST 100 9.121,60 % 0,46
USD/TRY 32,3682 % 0,07
EUR/TRY 34,9368 % -0,23
Piyasalar
9.120,81
% 0,45
32,3716
% 0,08
34,9402
% -0,22
1,0769
% -0,18
47,54
-0,11
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Henry Ford hakkında az bilinen 6 gerçek

114 yıl önce kurduğu şirket bugün bir otomotiv imparatorluğuna dönüşen Henry Ford, yalnızca başarılı bir mühendis değil aynı zamanda toplumda şaşkınlık yaratan fikirlere sahip bir mucitti

Henry Ford hakkında az bilinen 6 gerçek
LISTVERSE 10 01 2017, 17:32

Tüm Amerikan halkına otomobil sahibi olma şansı tanıyan "halkın adamı" Henry Ford ilginç bir yaşama ve alışılmadık düşüncelere sahipti. İşte Henry Ford hakkında şaşırtıcı bulunan altı gerçek

1. "FORD, KAÇMAK İÇİN EN İYİ ARAÇ "

Büyük Depresyon döneminin ünlü hırsızlık çetesi Bonnie ve Clyde, Henry Ford'a yazdıkları bir mektupta Ford'un ürettiği arabaların kaçış için oldukça iyi olduğunu söyleyerek teşekkür etmişti. Bonnie, hız performansı ve az arıza gibi özelliklerinden dolayı özellikle Ford V8 modeline hayrandı.

2. HENRY FORD UZMANLARDAN HOŞLANMIYORDU

Henry Ford, 1924 basımı "Hayatım ve İşim" adlı kitabında alanında uzman kişileri işe almadığını açıkça dile getiriyordu. Şirket, bunun bir sonucu olarak uzun bir süre yüksek mühendis ya da tasarımcı gibi çalışanları bünyesinde barındırmadı. Ancak bu tercih şirkete ağır finansal yükler getirdi.

Büyük bir jeneratör ile ilgili çıkan bir sorunu halledemeyen Ford mühendislerinin çağırdığı Charles Proteus Steinmetz sorunu iki günde yalnızca defter ve kalem kullanarak çözdü. Jeneratörün üstüne çıkarak bir işaret koyan ve o bölümden bir parçanın çıkarılması gerektiğini söyleyen elektrik mühendis,  10 bin dolarlık fatura çıkararak sorunu çözdü.  Steinmetz, fatura  detayını talep eden Ford'a şu yanıtı verdi:

"Jeneratörün üzerine işaret koymak 1 dolar, nereye işaret koyacağını bilmek  9 bin 999 dolar"

3. BARIŞ GEMİSİ

Ford'un inşa ettiği "Barış Gemisi", 63 savaş karşıtı ve 54 muhabirle birlikte Birinci Dünya Savaşı'nı bitirmek üzere 1915 yılında Avrupa'ya açıldı. Amacı iki tarafın askerlerini greve ikna etmekti.

Kamuoyunda öfkeyle karşılanan bu girişim sonrası Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a varan gemiyi yalnızca sekiz üniversite öğrencisi karşıladı. Bu başarısızlığın ardından Henry Ford, zamanının çoğunu odasında geçirdi.

Yeni yılda hastalığı bahane ederek Stockholm trenini kaçıran ve eve dönmek için gemiye binen Ford'un Barış Gemisi oldukça saf ve gülünç bir hikaye olarak tarihteki yerini aldı.

4. ABD BAŞKANI ADAYLIĞI

Henry Ford, 1916 yılında Cumhuriyetçi Parti'nin Michigan'daki adaylık seçimlerinden herhangi bir kampanya yapmadan galip çıktı. O dönem birçok Amerikalı Ford'u Beyaz Saray'da görmek istiyordu.

Chicago Tribune'e konuşan Alman diktatör Adolf Hitler, imkanı olsa kendi askerlerini Chicago'ya ve diğer şehirlere yollayıp başkanlık seçimlerinde yardım edeceğini söyledi.

Ancak Ford, sanıldığı gibi Başkanlığa hevesli değildi ve 1916'da "Hiç kimse başkanlık için yarışmamalı" yorumunu yaptı. Bu açıklamadan sonra kimse onu ikna edemedi.

5. BİR DAVADAN 6 CENT TAZMİNAT ALMAK

Ford, Başkan Wilson'ın Meksika sınırına devrimci isyanlarını bastırmak için asker gönderme kararını eleştirdiği için ünlü Chicago Tribune tarafından "umarsız bir idealist" olarak eleştirildi. Bunun üzerine gazeteye 1 milyon dolarlık bir dava açan Ford mahkeme tarafından haklı bulundu ancak hiçbir zaman ödenmemiş 6 centlik bir tazminat kazanabildi.

Medya, 14 hafta süren dava boyunca, halk tarafından çok sevilen Ford'un lise seviyesindeki soruları yanıtlayamadığı veya entelektüel kapasitesinin oldukça sınırlı olduğu şeklinde yazılar yayınladı.

6. UÇAK DA YAPMAK İSTEDİ

Otomotiv sektöründeki başarısının ardından herkes Ford'un uçak da inşa edebileceğini inanmaya başlamıştı. Bunun üzerine Henry Ford, Otto Koppen adındaki bir mühendisi küçük ve hafif bir uçak tasarlaması için görevlendirdi. 1926'da tamamlanan Ford Flivver, başarılı bir tasarımdı.

Ancak 1928'de Michigan'dan Miami'ye gerçekleşen bir uçuş sırasında uçağın motoru kilitlendi ve uçak okyanusa çakıldı. Pilotun cesedinin hiçbir zaman bulunamadığı olay sonrası proje iptal oldu.

Ford, 1940'ta verdiği bir demeçte ise "Sözlerimi not edin: Araba ve uçak karışımı olan bir ürün geliyor. Dediğime gülebilirsiniz ama geliyor" ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×