BIST 100 73.391 % 1,20
USD/TRY 3,5210 % 0,49
EUR/TRY 3,7573 % 0,53
Piyasalar
73.391
% 1,20
3,5210
% 0,49
3,7573
% 0,53
1,0664
% 0,03
10,93
0,10
1.177,43
% 0,49
54,46
% 0,96

Mis kokulu çilek skandalı

Tüketicilerin sebze ve meyve üretiminde kimyasal kullanımına yönelik endişeleri artarken, İzmir'de yaşanan olay duyanlara 'yok artık' dedirtti. Bostanlı Pazaryeri'nde bir satıcının, çileklerin üzerine 'çilek kokulu sprey' sıktığı tespit edildi. Sprey sıkılarak koku verilen 200 kilogram çilek imha edildi

DHA/AHT 11 08 2015, 12:51

Türkiye'de güvenli gıdaya ulaşım konusunda tüketicinin kafası her geçen gün daha çok karışıyor.

Özellikle sebze ve meyve üretiminde kimyasal kullanımına yönelik endişeler artarken, İzmir'de yaşanan olay ise duyanlara 'yok artık' dedirtti.

İzmir'de Karşıyaka Belediyesi zabıta ekipleri ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Bostanlı Pazaryeri'nde bir satıcının, çileklerin üzerine 'çilek kokulu sprey' sıktığını tespit etti. Kimyasala maruz kalan çilekler imha edilirken, pazarcı hakkında yasal işlem başlatıldı.

Bostanlı Pazaryeri'nde bir satıcının, çileklerin üzerine 'güzel koksunlar' diye çilek esansı sıkıldığı ihbarını alan yetkililer, tüm çilek tezgahlarına yönelik geniş çaplı denetim başlattı.

Bir pazarcının tezgahında, çilek kokusu taşıyan sprey kıvamında bir kimyasalın bulunduğu tespit edildi. Spreyin, çileklere suni koku vermek amacıyla kullanıldığı ve vatandaşların bu şekilde yanıltıldığı belirlendi.

ÇİLEKLER İMHA EDİLDİ

Sprey sıkılarak koku verilen 200 kilogram çilek zabıta ekiplerince toplanarak imha edildi. Ele geçirilen kimyasal madde ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü laboratuvarlarına gönderilerek incelemeye alındı. Satıcı hakkında ise yasal işlem başlatıldı. Kimyasalın analiz raporlarına göre, savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı ve gerekli cezai işlemlerin uygulanacağı ifade edildi. Pazar yeri denetimlerinin sıklaşacağı ve süreklilik sağlanarak, insan sağlığının güvence altına alınacağı belirtildi.

"DENETİMLER ARTACAK"

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "İnsan sağlığını tehlikeye sokacak her türlü girişimin karşısındayız. Çileğe koku vermek adına, kaynağı bilinmeyen bir kimyasalın çileklerin üzerine sıkılması kabul edilemez bir durum. Denetimler sonucunda ortaya çıkardığımız bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağız ve asla taviz vermeyeceğiz" dedi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de, "Halkımızın sağlığı bizim için her şeyden önemli. Böylesine hassas bir konuda, kararlı adımlar atacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Halkı kandıranlar ve sağlığını tehlikeye atanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak" diye konuştu. 

HANGİ YÖNTEMLERİ KULLANIYORLAR?

Yetkililer ayrıca meyvelere dışarıdan müdahale edildiğini ve istenilen özelliğe getirildiğini söyledi. Mandalina, portakal gibi narenciye ürünlerinde bu işlemlerin sıklıkla yapıldığını belirten yetkililer, gıdada yapılan hileleri şöyle sıraladı:

1. Sulu olmayan meyvelere (özellikle portakal, mandalina, limon gibi) meyvelere su enjekte ediliyor.

2. Elma gibi bazı meyveler parlak görünsün diye çevrelerine eritilmiş mum sürülüyor.

3. Yetiştirilme aşamasında gıda boyası enjekte edilen meyvelerin renkleri daha parlak oluyor. 

4. Muzlar, etilen gazı ile sarartılıyor.

5. Kıymaya, makinada öğütülen kemikler karıştırılıyor.

6. Baklavanın içine antep fıstığı yerine bezelye konuluyor.

Yukarı

Business HT×