BIST 100 75.881 % -0,06
USD/TRY 3,4575 % 0,43
EUR/TRY 3,6725 % 0,44
Piyasalar
75.887
% -0,06
3,4574
% 0,43
3,6725
% 0,44
1,0620
% 0,05
10,63
-0,03
1.171,18
% 0,03
54,19
% 0,56

'Kırmızı ette ithalat çözüm değil'

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda artan kırmızı et üretiminin iç piyasaya yeterli olacağını savundu. Üreticilere yönelik desteklemeleri artıracak ve girdi maliyetlerini aşağıya çekecek politikalara ihtiyaç olduğunu belirten Bayraktar, "İthalat çözüm değil" dedi

BUSINESSHT 03 07 2015, 10:31

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et fiyatlarındaki duruma baktıklarında, et tüketiminin de arttığı Ramazan ayının fiyatlarda yukarı yönlü bir baskıyı beraberinde getirdiğine dikkati çekti.

Ramazan boyunca kesimlik hayvan sıkıntısı olmayacağının görüldüğünü ifade eden Bayraktar, "Bundan dolayı kasaplık hayvan ve et ithalatına gerek yoktur. Geçen yıl toplam kırmızı et üretimimiz yüzde 1,2 artışla 1 milyon tonu aştı. Bu yılın Ocak-Şubat-Mart döneminde de üretim, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artışla 210 bin 475 tona yükseldi" dedi.

Son 5 yıldır üretimde sürekli bir artış görüldüğünü kaydeden Bayraktar, "Üretim desteklenir, et ve süt piyasasında istikrar sağlanır ve et ithalatı söylemleriyle üreticiler tedirgin edilmezse kesinlikle kırmızı ette bir sorunumuz olmaz. Üretim artmaya devam eder, 78 milyona yaklaşan ülke nüfusunun, 41 milyon turistin et ihtiyacı sıkıntısız karşılanır. Ülkemizde bunu yapacak hem altyapı ve hem de potansiyel mevcut" diye konuştu.

Bunlar yapılmadığı takdirde, geçmişte olduğu gibi çiftçinin cebinde kalacak milyarlarca doların yabancı ülkelerin çiftçilerine aktarılacağı uyarısında bulunan Bayraktar, bu noktada hem çiftçinin hem de Türkiye ekonomisinin kaybedeceğini söyledi.

Üretici ve marketlerde et fiyatlarının az da olsa artış gösterdiğine dikkat çeken Bayraktar, Ramazan öncesi, 10 Haziran tarihine göre, üreticide kuzu eti fiyatlarının yüzde 1,67 arttığını, dana eti fiyatlarının ise yüzde 2,56 yükseldiğini belirtti.

Bayraktar, özellikle son bir yılda meydana gelen üretici fiyatlarındaki artışın ana sebebinin, başta besiye alınan hayvan ve yem fiyatları olmak üzere maliyetlerde meydana gelen yükseliş olduğuna dikkati çekti.

Market fiyatlarına bakıldığında ise kuzu etinde yüzde 1,48, dana etinde yüzde 1,04 artış gördüklerini kaydeden Bayraktar, "Şayet, vatandaşlarımızın makul fiyatla et yemesi isteniyorsa, üreticilerimizin üzerindeki ağır girdi maliyetleri düşürülmeli, destekler artırılmalıdır" diye konuştu.

Öte yandan TÜİK'in bugün açıkladığı enflasyon verilerine göre Haziran'da aylık olarak en fazla artış gösteren ürünler arasında yüzde 2,90'lık artış ile dana eti de yer aldı.  

İthalatın sorunu çözmediğinin geçmişte yaşanan acı tecrübelerle görüldüğünü hatırlatan Bayraktar, "Üretici maliyetlerini dikkate almayan, tüketici fiyatlarını abartan, sadece kârlarını düşünen ithal et lobileri, karar vericileri hayvancılığı sıkıntıya sokacak tasarruflarda bulunmaya zorlamaktadır" iddiasında bulundu.  

Yukarı

Business HT×