BIST 100 73.391 % 1,20
USD/TRY 3,5210 % 0,49
EUR/TRY 3,7573 % 0,53
Piyasalar
73.391
% 1,20
3,5210
% 0,49
3,7573
% 0,53
1,0664
% 0,03
10,93
0,10
1.177,43
% 0,49
54,46
% 0,96

Zeytine teşvik talebi

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yüksek girdi maliyetlerini karşılamakta zorlanan sofralık zeytin üreticilerine yağlık zeytindeki gibi teşvik verilmesini istedi

BUSINESSHT 14 05 2015, 12:41

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yüksek girdi maliyetlerini karşılamakta zorluk çeken sofralık zeytin üreticilerine yağlık zeytindeki gibi teşvik verilmesi gerektiğini söyledi. 

Stratejik bir ürün olan sofralık zeytine prim desteği verilmesinin yeniden gündeme geldiğini belirten Asa, Türkiye'nin zeytincilik sektöründe dünya genelinde lider bir oyuncu olabilmesi için İspanya ve İtalya'da olduğu gibi teşvik beklediklerini kaydetti.

Sofralık zeytinde hastalık ve zararlılara karşı bakım ve mücadele ile hasat masraflarının, yağlık zeytine göre çok daha maliyetli olduğunun altını çizen Asa, Marmara Bölgesi'nde sofralık zeytin üretimi yapıldığı için yağlık zeytine verilen destekten faydalanan üretici sayısının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekti. 

Asa, sofralık zeytinde kilogram başı 2 TL maliyetin yanı sıra her yıl girdi maliyetlerinde yaşanan artışın üreticiyi büyük sıkıntıya soktuğunu belirtirken, yağlık zeytin üretiminde ise bakım, hasat ve işleme masraflarının daha az olduğunu savundu.  

"Yağlık zeytine teşvik verilirken sofralık zeytine verilmemesi üreticiyi kayıt dışına yöneltmektedir" diyen Asa, sofralık zeytine müstahsil makbuzu karşılığında prim desteği verildiği takdirde ülke genelinde ortalama 500 bin ton olan sofralık zeytin üretiminin tamamının kayıt altına alınacağını söyledi.

Asa, "Bugün itibariyle 50 bin ton olan kayıtlı üretici, toplam üretimin sadece yüzde 10'unu oluşturmaktadır. Kayıtdışı durumdaki 450 bin ton zeytin üretiminin kayıt altına alınması, ilk üreticiden son tüketiciye kadar en az 3 defa katma değer sağlayacak, dolayısıyla her aşamada alınacak vergi ve stopajlar yönünden bakıldığında, devletin kasasına gelir sağlanmış olacaktır" dedi. 

Asa, sofralık zeytinde kayıt dışının ortadan kalkması ile birlikte merdiven altı üretimin de sona ereceğini vurguladı. Bunun da ürün kalitesini ve tüketim miktarını artıracağını kaydeden Asa, Türkiye'de kişi başı sofralık zeytin tüketiminin 3,5 kilogram seviyelerinde olduğunu ifade etti.

Asa, "Kilogram başına verilecek prim desteği ile birlikte merdiven altı üretim bitecek. Aynı standartlarda üretim yapılacağı için kalıcı bir damak tadı yakalanacak ve dolayısıyla bu durum kişi başı tüketimin artmasına da katkı sağlayacaktır. Ülke genelinde yetişen ortalama 500 bin ton sofralık zeytinin kayıt altına alınmasıyla bugün 3,5 kilogram olan kişi başı sofralık zeytin tüketimi de 5 kilograma çıkacaktır" diye konuştu. 

Yukarı

Business HT×