BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5487 % -0,06
EUR/TRY 34,8425 % -0,03
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5487
% -0,06
34,8525
% 0,00
1,0698
% -0,01
45,35
0,00
2.316,17
% -0,25
88,09
% -0,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump'ın Kuzey Kore kararına tepki yağıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile planlanan zirveyi iptal etme kararına tepki yağıyor

Trump'ın Kuzey Kore kararına tepki yağıyor
25 05 2018, 07:20

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile planlanan zirveyi iptal kararına dünyadan tepki yağıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Trump ile Kim Jong-un arasında yapılması planlanan zirvenin iptal edilmesinden büyük endişe duyduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, de Trump'ın kararından üzüntü duyduklarını ifade etti.

Putin, “Zirvenin iptal edilmesinden dolayı üzüntü duyuyoruz. Bu zirvenin Kore Yarımadası'ndaki gerginliğin azaltılması için önemli bir adım olması bekleniyordu. ABD ve Kuzey Kore’yi yakınlaştırmak için üzerimize düşeni yapacağız ve nihayetinde böyle bir zirvenin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Böyle bir zirve olmadan, bu denli önemli bir konu çözüme kavuşturulamaz.” değerlendirmesinde bulundu.

SİNGAPUR: ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Görüşmenin yapılacağı ülke olan Singapur da iptal kararından üzüntü duyduğunu bildirdi.

Channel News Asia internet sitesindeki habere göre, Singapur  Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Singapur'un, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yapılması planlanan zirvenin 12 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşmeyecek olmasından üzüntü duyduğu" belirtildi.

Açıklamada, "Singapur, Kore Yarımadası'nda kalıcı barış ile istikrarı bulma çabaları ve diyaloğun sürmesini umuyor." ifadesine yer verildi.

İngiltere de bir açıklama yaparak zirvenin iptal edilmesinden dolayı hayal kırıklığı duyulduğunu bildirdi.

İNGİLTETRE: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

Gelişmelere ilişkin İngiltere Başbakanlık ofisi "10 Numara"dan yapılan açıklamada, "Zirvenin planlandığı gibi yapılmayacağından dolayı hayal kırıklığına uğradık." ifadesi yer aldı.

Kore Yarımadası'nda, "nükleer silahların geri döndürülemeyecek şekilde yok edilmesini sağlayabilecek bir anlaşmanın gerekliliğine" dikkat çekilen açıklamada, bunu gerçekleştirmek üzere İngiltere'nin ortaklarıyla çalışmayı sürdüreceği bildirildi.

TRUMP'TAN KİM'E MEKTUP

ABD Başkanı Trump, bugün, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a bir mektup göndererek, son açıklamalarındaki "öfke ve açık düşmanlık"tan dolayı 12 Haziran'da iki lider arasında Singapur'da yapılması planlanan zirveye katılmayacağını bildirmişti.

Beyaz Saray'dan paylaşılan ve Trump'ın imzasını taşıyan mektupta, Kim'e hitaben "Son müzakere ve görüşmelerimize ilişkin uzun zamandır iki tarafça 12 Haziran'da Singapur'da yapılması planlanan zirveyle ilgili zamanınız, sabrınız ve çabanızı takdir ediyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.

"Zirve ile ilgili fikrinizi değiştirirseniz beni aramak veya bana yazmak konusunda tereddüt etmeyin" ifadelerini kullanan Donald Trump, dünyanın ve Kuzey Kore'nin kalıcı barış için büyük bir fırsatı kaçırdığını savunmuştu.

Kim Jong-un, geçen hafta ABD'nin Güney Kore ile ortak askeri tatbikat yapmaya başlamasından dolayı Trump'ı, Singapur zirvesine katılmamakla tehdit etmişti.

 

 

Yukarı

Business HT×