BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3394 % 0,15
EUR/TRY 35,0672 % -0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3382
% 0,14
35,0660
% -0,01
1,0786
% -0,39
47,65
-0,28
2.221,20
% 1,20
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Motivasyon uzmanı Türkiye’ye geliyor

Tüm dünyada hızla düşen çalışan bağlılığını artırmak için “Bağlı İşgücü Küresel Hareketi” (Globally Engaged Workforce) hareketini başlatan Richard Maloney, Amerika turunun ardından Türkiye’ye gelerek İK yöneticileriyle buluşacak.

Motivasyon uzmanı Türkiye’ye geliyor
28 03 2018, 15:37

Çalışan bağlılığı konusunda dünyanın önde gelen uzmanları arasında sayılan Richard Maloney, 2017’nin son çeyreğinde yönetim düşünürleri Brad Sugars, Paul Dunn ve Travis Bell ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri turu yaparak, çığır açan metodolojisini tanıttı. Yenilikçi yöntemini tanıtmak ve kitabı "Kazanan Ekiplerin Zihinleri" (“The Minds of Winning Teams”) hakkında konuşmak üzere dünya turunu sürdüren Richard Maloney, 4-8 Nisan tarihleri arasında Türkiye’ye gelerek insan kaynakları yöneticileriyle buluşacak. Maloney’in kurucusu olduğu Engage & Grow, çalışan bağlılığı konusunda Türkiye’de de hizmet veriyor.

Çalışan bağlılığı tüm dünyada şirketlerin önündeki en büyük tehditlerden biri olma özelliğini koruyor. Gallup'un bir araştırmasına göre Türkiye'de işyerine bağlı çalışanların oranı sadece yüzde 7. Diğer ülkelerde de bu oran farklı değil. Bu, dünyadaki en düşük oranlardan biri. Türkiye’de çalışanların yüzde 62'si, işyerine bağlı olmadığını söylüyor. İşyeriyle gönül bağındaki kopukluk, aktif olarak iş aramaya dönüşenlerin oranı ise yüzde 30.

Çalışan bağlılığı, Türkiye'ye özgü bir sorun değil: Aynı oran Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda'da yüzde 9, Macaristan'da yüzde 11, Finlandiya ve Belçika ile Bulgaristan'da yüzde 12 seviyesinde bulunuyor. Çalışan bağlılığının görece yüksek olduğu Portekiz (yüzde 19), İspanya (yüzde 18) ve İngiltere'de (yüzde 17) bile oran yüzde 20'yi aşmıyor.

İlginç bir nokta, pozisyon ve eğitim yükseldikçe, çalışan bağlılığının azalması. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa bölgesinde ilkokul ve daha altı eğitime sahip olanların işyerine bağlılığının ortalaması yüzde 41 iken, yöneticilerde bu oran yüzde 26'ya düşüyor.

Richard Maloney'in geliştirdiği metodoloji, 12 haftalık bir programla, Y Kuşağı ile şirket yönetimi arasında gönül köprüsü kuruyor. Maloney, çalışan bağlılığında büyük başarı kazanan metodolojisini, Avustralya'da spor takımlarıyla yaptığı çalışmalarda geliştirdi. Yirmi beş ayrı takımın şampiyonluğa ulaşmasını sağlayan Maloney, ulaştığı başarılardan yola çıkarak beynin motivasyon kaynaklarını inceledi ve çalışan nörolojisine odaklandı. Elde ettiği sonuçlardan yola çıkarak, çalışan bağlılığında 12 haftada büyük artış sağlayan yöntemini geliştirdi.

Richard Maloney'in kurucuları arasında yer aldığı Engage & Grow'la birlikte çalışan şirketler, 12 haftalık çalışma sonrasında tüm iş sonuçlarında şaşırtıcı artışlar yaşıyorlar. Programın uygulanacağı şirkette önce çalışan bağlılığı anketi yapılıyor. Bu anket, kimin hangi ölçüde bağlı olduğunu ortaya koyuyor. Programın başarı sırrı, bağlılığı zayıf olanları çözüme dahil etmekte yatıyor. Dünyada Engage & Grow'la çalışan firmalar satışlarını yüzde 300’e varan oranlarda artırdılar.

Maloney’in kurucusu olduğu Engage & Grow, Türkiye’de çalışan sayısı 30'un üzerinde işletmeler ve özellikle de büyük ölçekli kurumsal şirketler için çalışan bağlılığı konusunda çözümler geliştirirken bir yandan da lisans verme modeliyle büyüyor. İnsan kaynakları profesyonelleri, eğitim ve danışmanlık firmaları, yönetici koçları, Engage & Grow'un lisanslı koçluğu eğitimini alarak, firmalara çalışan bağlılığı konusunda hizmet vermeye başlayabiliyorlar. Çalışan bağlılığı koçluğu adayları, başarısı küresel olarak ispatlanmış çalışan bağlılığı modeline ilişkin kapsamlı bir eğitimden geçtikten sonra firmalara Engage & Grow koçu olarak hizmet vermeye başlıyorlar.

Yukarı

Business HT×