BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Afrin Harekâtı neden kısa sürdü?

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Doçent Doktor Ahmet Kasım Han'a göre Afrin'e yönelik operasyonun beklenenden kısa sürmesinin birkaç nedeni var

Afrin Harekâtı neden kısa sürdü?
BUSINESSHT 19 03 2018, 18:29

Bloomberg HT canlı yayınında konuşan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Doçent Doktor Ahmet Kasım Han aylarca sürmesi beklenen Afrin Operasyonu'nun 58 gün gibi kısa bir sürede nasıl bittiğini şu ifadelerle açıkladı:

"Afrin Operasyonu'nun kısa sürmesinin nedeni PKK 'nın geri çekilmesi. Ancak bunda üzülecek bir durum yok. Nihayetinde bütün askeri harekâtlar siyasi askeri hedefinin başarısına göre değerlendirilir. Türkiye'nin siyasi askeri harekât hedefi Afrin'in terör örgütünün varlığından temizlenmesiydi. Bunu en az kayıpla başarabilme de bu hedefin tamamlayıcısı. Dolayısıyla Afrin üzerinde kurulan baskı, PKK ve YPG'nin uluslararası kamuoyunda yalnız bırakılması ve belli bir noktaya doğru itilmesi, harekâtın coğrafi konumlamasının da buna göre yapılması YPG'ye son bir şans verdi. Onlar da bu şansı kullandı." 

"YPG'nin önünde iki seçenek vardı" diyen Han sözlerine şöyle devam etti:

"Ya bir propaganda zaferini ciddi askeri kayıplara riske edeceklerdi ya da bu propaganda zaferinin bir şekilde maruz kalınan kayıplara değmeyeceğini düşünüp buradan çekileceklerdi. İkinci seçeneği seçtikleri görülüyor. Bunun sonucunda Türkiye, harekâtın orijinal hedefine ulaşmış oldu. Burada stratejik bir başarı var."

TÜRKİYE ABD'Yİ İKNA EDER Mİ?

Türkiye'nin aksiyon alabileceği iki arazi olduğunu söyleyen Kasım Han, bunlardan birinin Suriye üzerindeki Münbiç olduğunu diğerin Irak olduğunu açıkladı. 

"PKK ve YPG bu kadar yalnız kalacağını düşünmüyordu" diyen Han'a göre PKK'nın Suriye'deki silahlı kolu YPG, Batı, Rusya, Esad ve İran'la girdiği ilişkilerde karşılıklı bağ olduğunu zannediyordu ancak sonunda kullanılan taraf olduğunun farkına vardı.

Münbiç ve Münbiç'ten sonra  ABD ile daha çok muhatap olunacağını vurgulayan Ahmet Kasım Han, "ABD'nin Münbiç ile ilgili olarak PKK ve YPG'nin önceliklerine aldıracağını düşünmüyorum. Türkiye'nin PKK ve YPG'yi Münbiç'in yani Fırat Nehri'nin doğusuna geçirecekleri ve Türkiye ile ABD'nin birlikte olabilecekleri yeni denge kurulması noktasında ABD'yi ikna edebileceğini düşünüyorum" dedi.

Yukarı

Business HT×