BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çin'de yeni dönem hakkında bilmeniz gereken 7 şey

Çin'de kongreden "halefsiz imparator" çıktı.

Çin'de yeni dönem hakkında bilmeniz gereken 7 şey
BUSINESSHT 25 10 2017, 10:48

Çin Komünist Partisi “Politbüro Yürütme Komitesi” adı verilen lider komitesini Xi Jinping önderliğinde kamuoyuna tanıttı. Yeni kadroda dikkat çeken en önemli detay Xi’nin kendi ardından iktidarı devralacak ismi açıklamaması oldu.

Başka ifade ile Xi kendini halefsiz bir imparator olarak konumladı.

Peki bu kritik kongreden başka ne gibi yenilikler çıktı? İşte Çin’de bugün başlayan yeni dönem hakkında bilmeniz gerekenler:

1) MAO'DAN SONRA EN GÜÇLÜ LİDER ARTIK O 

Çin’de ikinci dönemi 2022’de sone erecek olan Xi, kendinden sonra gelecek bir isim belirtmeyerek belli etti ki dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde uzun yıllar lider değişikliği olmayacağı. Bu güç sürekliliği Xi’yi Mao’dan sonra en kuvvetli lider haline getirmiş olacak.

2) EKONOMİK VE POLİTİK NÜFUZUNU ARTIRMAYI PLANLIYOR

19. kez düzenlenen parti kongresini takiben konuşan Xi 21 dakikalık konuşmasında Çin için “yeni bir dönem” sözü vererek ülkenin egemenliğinin, güvenliğinin ve çıkarlarının taşıdığı önemin altını çizdi. Uluslararası basında yankı bulan bu tavır, Çin’in önümüzdeki yıllarda ekonomik ve politik nüfuzunu arttıracağının habercisi olarak algılandı.

3) 25 POLİTBÜRO ÜYESİ VAR

Xi’nin tanıtıcı konuşmasına dek yeni Politbüro Yürütme Komitesi’nde kimlerin görev alacağı merak konusuydu. Rusça'dan gelen “politbüro” kelimesi “politik büro” anlamına geliyor. Komünist partilerde kararları veren, en yüksek seviyeli isimlerden oluşan bir kadro olarak görev yapan politbüro, şu an dünya üzerinde sadece Çin, Kuzey Kore, Laos, Vietnam ve Küba’da mevcut. Çin’de aktif olarak görev alan 25 politbüro üyesi var, bunların 7’si yürütme komitesinde yer alıyor.

 

4) YENİ POLİTBÜRO KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Yeni Politbüro Yürütme Komitesi Xi hariç yaşları 60 ile 67 arasında değişen 6 isimden oluşuyor. Peki geleceğin Çin’ine yön verecek bu isimler kim? Listede Xi’den sonra gelen ilk isim başbakanlık görevine gelen Li Keqiang. 62 yaşındaki Li Çin eski devlet başkanı Hu Jintao’nun müttefiklerinden; bu da Xi için sorun yaratan bir durum. Bu yüzden son yıllarda Li’nin parti içerisindeki nüfuzunun önemli derecede azaltıldığı konuşuluyor. Listedeki diğer isimler: Li Zhanshu, Zhao Leji, Wang Huning, Han Zheng, Wang Yang.

5) İKİ İSİM KADRO DIŞI BIRAKILDI

Xi dışında önceki komiteden gelen tek isim Başbakan Li Keqiang. Kalan 5 isim emekli olan eski Politbüro Yürütme Komitesi üyelerinin yerine geliyorlar. Parti sekreteri Hu Chunhua ve yine politbüro üyesi Chen Miner de yürütme komitesine çıkabilecek isimler arasındaydı; ancak iki isimde lider kadronun dışında bırakıldı. 

 

6) XI'NİN ÖLENE KADAR İKTİDARDA KALACAĞININ EN BÜYÜK GÖSTERGESİ

Geçtiğimiz günlerde Çin anayasasında yapılan bir değişiklik Xi’nin politik düşüncelerini toparlayan “Xi Jinping Düşüncesi” kuralına yer vererek Xi’yi de Mao Zedong ve Deng Xiaoping statüsüne yükseltmişti. Bu Xi’nin ölene kadar hükümette kalabileceğinin en büyük göstergesi olarak kabul ediliyor.

7) LİDERLER ARASINDA İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI DOĞAN İLK İSİM

Xi Politbüro Yürütme Komitesi’ne 2007’de katılmış, 2012’de parti başkanlığına yükselmişti. Xi bugüne dek ülkeyi yöneten liderler arasında İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğan ilk isim.

Yukarı

Business HT×