BIST 100 9.089,48 % 0,10
USD/TRY 32,3759 % 0,10
EUR/TRY 34,9988 % -0,05
Piyasalar
9.089,67
% 0,11
32,3761
% 0,10
34,9993
% -0,05
1,0783
% -0,04
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Irak Ordusu Kerkük'ün tamamında kontrolü sağladı

Kerkük, kısa sürede Irak Ordusu'nun kontrolüne girdi

Irak Ordusu Kerkük'ün tamamında kontrolü sağladı
AA, REUTERS 17 10 2017, 07:34

Irak merkezi hükümet güçleri Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yaptığı bağımsızlık referandumunun ardından, ülkede güç dengesini değiştiren ani bir operasyonla, petrol kenti Kerkük'ü Kürt güçlerin elinden aldı.

Kerkük ile birlikte Irak Ordusu'nun Musul ve Sincar'ı da ele geçirdiği belirtildi. 

Irak merkezi hükümeti Kerkük'te kontrolü ele geçirmek için hafta sonunda askeri operasyon başlatmıştı.

Kerkük'te bulunan bir Reuters muhabiri, askeri operasyonun başlamasından üzerinden bir gün geçmeden ABD'nin eğittiği terörle mücadele gücüne ait silahlı bir araç konvoyunun dün Kerkük vilayetinin hükümet binalarını ele geçirdiğini belirtti.

İki taraf da operasyonda ölü ya da yaralıları olup olmadığı konusunda açıklama yapmadı. Ancak Kerkük'te bulunan bir yardım örgütü, birkaç Kürt Peşmerge savaşçısının ve Irak askerinin Kerkük'ün güneyindeki çatışmada öldüğünü belirtti. Bunun dışında bir çatışma haberi alınmadı.

İki tarafın petrol bakanlığındaki kaynaklarına göre, Irak kuvvetleri kente doğru ilerlerken, petrol tesislerinin Kürt yöneticileri Kerkük'teki iki büyük petrol sahasındaki üretimi kısa bir süre için kıstılar.

Ancak Irak'ın Kürt kontrolü altındaki petrol sahalarına el koyma tehdidinin ardından, üretim yeniden başladı.

Irak hükümetinin, özerk Kürt yönetimi için önemli bir gelir kaynağı olan Kerkük petrol sahalarının tümünde kontrolünü tekrar almak isteyip istemeyeceği ve böyle bir girişim olursa zamanlaması belli değil.

IŞİD KARGAŞADAN FAYDALANDI

Terör örgütü IŞİD'in, dün gece Irak merkezi hükümetinin kontrol altına aldığını açıkladığı Kerkük'ün batısındaki iki köyü ele geçirdiği bildirildi.

Irak ordusundaki kaynaklardan alınan bilgiye göre, Irak güçlerinin Kerkük'e yönelik askeri operasyonla meşgul olmasından yararlanan IŞİD militanları, kent merkezinin 45 kilometre batısında yer alan Ed-Dibs ilçesine bağlı El-Milh ve Et-Tuveyliğa köylerini ele geçirdi.

IŞİD militanlarının bölgede petrol kuyularının olduğu alana doğru ilerlediği, köylerdeki sivillerin de komşu bölgelere kaçtığı ifade edildi.

Kaynaklar, söz konusu militanların Irak güçlerinin kontrolü sağladığı Havice ilçesinden kaçan IŞİD üyeleri olduğunu aktardı.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, dün gece Irak ordusu, federal polis güçleri ve Haşdi Şabi tarafından başlatılan operasyon sonucunda Kerkük kent merkezinin tamamında kontrolün sağlandığı belirtilmişti.

Yukarı

Business HT×