BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3840 % 0,12
EUR/TRY 35,0327 % 0,04
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3840
% 0,12
35,0327
% 0,04
1,0791
% 0,03
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

“Her gün 93 kişi ölüyor” lafı silah sorununu çözer mi?

ABD'nin en büyük silahlı şiddet karşıtı sivil örgütlerinden The Brady Campaign and the Brady Center to Prevent Gun Violence Eş Başkanı Kristin Brown, BusinessHT'ye konuştu.

“Her gün 93 kişi ölüyor” lafı silah sorununu çözer mi?
DİLARA SARI 12 10 2017, 11:41

58 kişinin ölümüne sebep olan Las Vegas saldırısı yeniden ortaya koydu ki Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) çözülemeyen en büyük sosyal sorunlarından biri silahlı saldırılar. Birleşmiş Milletler analizlerine göre ABD dünya nüfusunun sadece yüzde 4’ünü oluştururken, sivillerin sahip olduğu global silah stokunun neredeyse yarısına sahip. 

2016 yılının Haziran ayında Orlando’da gerçekleşen ve 49 kişinin öldüğü Pulse gece kulübü saldırısının toplumda açtığı yaralar daha tam sarılmamışken gelen Las Vegas saldırısı zayıf silah regülasyonlarını gündemin baş maddesi haline getirdi. 2015 yılında Mother Jones tarafından yürütülen bir çalışma silahlı saldırıların Amerikan bütçesine verdiği zararı 229 milyar dolar olarak hesaplamış. Gun Violence Archive grubu verilerine göre ise sadece bu sene ABD’de gerçekleşen ve 4 ya da daha fazla kişinin ölümüne neden olan “toplu” silah saldırı sayısı 274.

Silahlı saldırılar her Amerikan vatandaşına yıllık 700 dolardan fazla bir zarar getirirken, durum politikacılar için farklı: özelikle Cumhuriyetçi Parti üyelerinin yıllar içinde silah yanlısı örgütlerden topladıkları bağışlar yüksek miktarlarda. Center for Responsive Politics’e göre sadece 2016 yılında Cumhuriyetçi Kongre üyelerine silah yanlısı kuruluşlardan 5 milyon dolardan fazla bağış geldi. Bu rakam Demokrat üyeler içinse 100 bin dolar. 

Peki Amerika’nın silahlı şiddet sorununun önüne nasıl geçilir? Ülkenin en büyük silahlı şiddet karşıtı sivil örgütlerinden The Brady Campaign and the Brady Center to Prevent Gun Violence eş başkanı Kristin Brown ile bugüne dek yapılan hataları ve bugünden sonra alınması gereken önlemleri konuştuk.

Sizce Las Vegas’ta yaşananlar gerçek bir politik bir değişime sebep olacak mı?

Olacak gibi duruyor. Hissedilen üzüntü, yas ve bir şeyler yapma ihtiyacı neredeyse elle tutulur vaziyette. Amerikalılar artık tehlikeli insanların silahlara veya yarı otomatik bir silahı kolayca otomatik askeri bir silaha dönüştürebilen mekanizmalara kolay erişim sahibi olmalarını engelleyecek değişiklikleri istediklerini ifade ediyorlar.

Silah şiddetine karşı önemli sivil toplum örgütlerindensiniz. Sizce ihtiyaç duyulan değişimin ilk adımı ne olmalı?

Herhangi bir değişim de ilk adım probleminin olduğunu kabul etmektir. Öncelikle, silahlı saldırıların günde 93 can kaybına neden olan kamusal ve yaygın bir sağlık sorunu olduğunu kabul etmeliyiz. Bu çok basit bir gerçek ve bunu kabul ettiğimizde çözümler çok net ortaya çıkacak. Şu anki yasal boşluklar tamir edilmeli; toplumun bireyleri hem evde bulundurulan bir silahın tehlikeleri hakkında eğitilmeli, hem de bu bireylere hayat kurtaracak güvenlik önlemleri anlatılmalı. Brady kampanyaları özellikle bu üç temel noktaya odaklanıyor. Eğer bu odak noktalarını takip edersek, silahların sebep olduğu ölüm sayısını çok büyük bir miktarda azaltabiliriz.

Olası bump stock (yarı otomatik silahları otomatik silaha dönüştüren mekanizma) yasağı gibi küçük değişiklikler gerçekten çözüm niteliği taşıyor mu? Yoksa bu tarz ufak ayarlamalar daha kapsamlı, gerçek bir değişimin önüne mi geçiyor?

Burada tek doğru cevap yok. Bump stock’ların yasaklanması bir başlangıç, ama tehlikeli insanlara silah erişimi sağlayan yasal boşluklar da kapatılmalı. Elimizde şu an olan yasalar iyi yürütülmeli. Toplum evlerdeki silahların tehlikesi hakkında eğitilmeli. Birkaç birbirine bağlı politikaların yürürlüğe konması gerekiyor ki hepimize destek olacak ve hepimizi koruyacak kuvvetli bir sistem yaratılsın; ve bu sistem hala anayasanın “İkinci Yasa Değişikliği” ile uyumlu olabilsin.

Hükümette hangi parti olursa olsun Amerika’nın silah sorunu devam ediyor. Neden kimse değişiklik getiremiyor? Başkanlar oy eğilimlerini bu kadar doğrudan etkileyen bir sorunu üzerlerine almak mı istemiyorlar, yoksa ihtiyaç olan toplumun eğitilmesi mi?

Hepimiz değişiklik yaratabiliriz. Cevaplar önümüzde. Problemi çözüp hayat kurtarabileceğimizin farkında olmamız gerekiyor. Amerikan toplumu bu değişiklikleri destekliyor. Bunu anketlerde görüyoruz—örneğin, Amerikalıların yüzde 93’ü daha sıkı ve kapsamlı kontrollere destek veriyor. Yapmamız gereken bu mevzuyu Amerikan seçimlerinin olmazsa olmaz konuları arasına sokmak ve Ulusal Silah Birliği’nden (NRA) alacağı bir A notunu seçmenlerinin güvenliğinden çok önemseyecek yetkililerin hesap vermelerini bir öncelik haline getirmek. 

Silah şiddetinde suçun ne kadarı topluma ait? Tabii ki politik değişiklikler gerekli, ancak dışarıdan bakıldığında toplum da sıkı silah kontrollerine karşı gibi duruyor.

Biraz önce söylediğim gibi, toplum kesinlikle zayıf silah regülasyonlarına destek vermiyor. Hatta tam aksi bir durum mevcut. Sadece bu çoğunluğun silah şiddeti konusunu seçimlerde öncelikli hale getirmesi ve oy vererek NRA destekli politikacıların yenilgi yaşamalarını sağlaması gerek. Çok can kaybına sebep olan o korkunç saldırı hepimiz için bir uyanış çığlığı olmalı: vurulmaktan korkmadan özgürce yaşadığımız bir hayat için bu sistemin düzeltilmesi hepimiz için öncelikli olmalı. 

Yukarı

Business HT×