BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3382 % 0,09
EUR/TRY 35,1928 % 0,08
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3388
% 0,09
35,1928
% 0,08
1,0873
% 0,00
48,91
0,00
2.160,52
% 0,01
86,74
% -0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

CANLI BLOG: Merkel, zafer ile hayal kırıklığı arasında

Almanya'da halk Federal Meclis'i belirlemek için sandık başına gitti

CANLI BLOG: Almanya sandık başında
BUSINESSHT 24 09 2017, 15:18

22:30 Merkel canlı yayında konuştu

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından ARD televizyonunda diğer parti liderleri ile birlikte canlı yayına katılan Başbakan Angela Merkel, AfD'nin dile getirdiği gibi mülteci politikasına ilişkin bir meclis araştırma komisyona kurulmasından çekincesi olmadığını söyledi. Merkel sözlerine "Ancak sadece gelecekle ilgilenmemiz için yeterli zamanımızın olmasına dikkat etmeliyiz" diye devam etti. Merkel, Almanya'nın ekonomik geleceğinin söz konusu olduğunu söyledi. Merkel, yeni hükümetin zorlu geçecek koalisyon pazarlıklarına rağmen Noel'e kadar kurulabileceğini söyledi. Merkel, muhalefet sıralarına dönmek istediğini açıklayan büyük koalisyonun henüz görevde olduğunu belirterek SPD'ye de sorumluluk çağrısında bulundu.

21:50 Le Pen'den AfD'ye tebrik

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Almanya'da yapılan seçimlerde meclise girmeyi başaran aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisini (AfD) "tarihi başarısından" dolayı kutladı.

21:20 Geçici resmi sonuçlar

Deutsche Welle'nşn aktardığına göre geçici resmi sonuçlar şöyle

· Elde edilen geçici resmi sonuçlara göre, Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) oy oranı yüzde 33,1. Bu oran partinin 1949 sonrası elde ettiği ikinci kötü sonuç.
· Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oy oranı yüzde 20,4 oldu, parti tarihinin en kötü sonucunu aldı.
· Sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 13,2 oy oranı alarak Federal Meclis’e girmeyi başardı; AfD Federal Meclis’teki en büyük üçüncü parti oldu.
· Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10,4 oy oranına ulaşarak Federal Meclis’te yeniden temsil edilmeye hak kazandı.
· Yeşiller’in oy oranı yüzde 9,3; Sol Parti’nin oy oranı ise yüzde 8,9 oldu.

20:00 Kan kaybeden lider konuşmasını yaptı

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel partisinin seçimden zaferle çıktığının kesinleşmesinin ardından seçmenlere seslendi. Partisinin seçimde stratejik hedeflerine ulaştığını belirten Merkel, “Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz” dedi. Merkel, yüzde 33’ten daha iyi sonuçlar almayı umduklarını ancak sağ-popülist AfD’nin meclise girmesi sonrası kendilerine “büyük bir görev” düştüğünü belirtti. Hristiyan Birlik partileri (CCU/CSU) bu seçimlerde tarihinin en kötü ikinci sonucunu elde etti.

19:10 Çıkış anketlerine göre zafer Merkel'in 

Çıkış anketlerine göre Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) birinci oldu. Sandık çıkış anketine göre Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 32,5 oy aldı.

Sandık çıkış anketlerine göre Birlik partileri, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ikinci en kötü sonucunu elde etti. Bu, koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar için de Federal Almanya Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonraki en kötü sonuç anlamına geliyor. Tahminî sonuçlara göre son seçimlerde meclis dışı kalan Hür Demokratlar bu kez yüzde 5'lik barajı aşarak yeniden mecliste

16:05 Merkel oyunu kullandı

Seçimin favori ismi Angela Merkel oyunu kullandı.

Almanya'da halk, 19. dönem Federal Meclis'i (Bundestag) belirlemek için sandık başına gitti.

Yerel saatle 08.00'de (TSİ 09.00) başlayan oy verme işlemleri, saat 18.00'e (TSİ19.00) kadar sürdü

Halkın sabah erkenden seçim merkezlerine gitmeye başladığı seçimlere 42 parti katılıyor, 4 bin 828 aday arasında Türk kökenli 92 aday da bulunuyor.

Almanya'da 16 eyalette 299 seçim bölgesi bulunuyor. 18 yaşını dolduranların oy hakkına sahip olduğu seçimlerde 31,7 milyonu kadın, 29,8 milyonu erkek toplam 61,5 milyon seçmen oy kullanacak. İlk kez oy vereceklerin sayısı da yaklaşık 3 milyon olarak açıklandı.

Almanya’da yaklaşık 17 milyon göçmen kökenli bulunuyor. Bunların 5,8 milyonun oy kullanma hakkı var.

SEÇİM SİSTEMİ NASIL?

Dört yılda bir gerçekleşen genel seçimlerde her seçmenin iki oy hakkı bulunuyor. Seçmen verdiği birinci oyla (Erststimme) ikâmet ettiği bölgede kendisini kimin temsil etmesini istiyorsa ona oy veriyor. En fazla oyu alan aday Bundestag'ta "milletvekili" olarak yerini alıyor. Almanca'da "Direktmandat" adı verilen bu yolla seçilecek milletvekili sayısı en fazla 299.

Angela Merkel'in ismi Almanya'nın kuzeyindeki Stralsund/Ruegen bölgesinde oylanacak birinci pusulalarda yer alacak.

İkinci oy (Zweitstimme) ise partilere veriliyor. Partilerin yüzde 5'lik seçim barajını aşmaları ve Meclis’teki sandalye sayıları bu ikinci oy oranına bağlı. Partinin yüzde 5'in altında kalması durumunda bu oran diğer partilere dağılıyor. Bu yolla 598 kişilik Meclis'in diğer 299 kişisi de belirleniyor.

Barajı aşan her aday parlamentoya giriyor ancak Ancak barajın bir istisnası da var: Diyelim ki bir partiden 3 milletvekili adayı doğrudan oyla seçilirse (yani seçmenin birinci oyuyla) söz konusu parti Meclis’e girme hakkına sahip olur

Alman seçmenler istedikleri koalisyonun oluşması için oylarını iki favori parti arasında bölüştürebilir. Örneğin birinci oylar Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar'dan (CDU) bir isme giderken, ikinci oy daha "Özgür Demokratlar" (Free Democrats/ FDP), aşırı sol "Die Linke" gibi partilere gidebilir. Küçük partiler için birinci oylamanın önemi daha az. Çünkü bu oylamada geniş kitlelerin desteğini alan favori adaylar çoktan oyların çoğunu toplamış oluyor.

34 parti ve 4 bin 828 adayın yarışacağı seçimlerde altı partinin parlamentoya girmesi bekleniyor. Bu da parlamentoyu çok kırılımlı bir manzarayla karşı karşıya bırakabilir. Hükümeti kuracak partinin yüzde 47 ya da 48 oy çoğunluğuna ulaşması gerekebilir.

Yukarı

Business HT×