BIST 100 8.970,04 % 1,85
USD/TRY 32,3288 % 0,11
EUR/TRY 35,0222 % -0,14
Piyasalar
8.971,06
% 1,87
32,3285
% 0,11
35,0229
% -0,14
1,0775
% -0,48
47,54
-0,39
2.197,44
% 0,12
86,47
% 0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump'tan yeni Kuzey Kore açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump Kuveyt emiri ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmenin ardından Kuzey Kore’ye uyarılarını yineledi.

Trump'tan yeni Kuzey Kore açıklaması
AA 08 09 2017, 08:40

ABD Başkanı Donald Trump, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el Sabah ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Kuzey Kore'ye karşı askeri bir seçeneğin "kaçınılmaz olmadığını" söyledi.

Trump ile Emir Sabah, Beyaz Saray'daki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Kuzey Kore'nin nükleer çalışmalarının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu vurgulayan Trump, "Askeri adım kesinlikle bir seçenek. Peki bu kaçınılmaz mı? Hiçbir şey kaçınılmaz değildir. Askeri yolu kullanmamayı tercih ederim ancak Kuzey Kore'ye karşı bunu yaparsak o gün Kuzey Kore için çok üzücü bir gün olur." şeklinde konuştu.

Şu anda Kuzey Kore ile müzakere noktasında olmadıklarını dile getiren Trump, önceki diplomatik çabaların bugüne kadar herhangi bir sonuç doğurmadığına işaret etti.

KATAR KRİZİ KONUSUNDA LİDERLER ÜMİTLİ

Katar ile bazı Körfez ülkeleri arasındaki krizin çözümü noktasında Kuveyt'in liderlik yaptığını ve kendilerinin de arabuluculuk gayretlerini sürdürdüğünü anlatan Trump, bu çabalarına devam edeceklerini dile getirdi.

Trump, "Katar ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında görüşmelere yardımcı olabilirsem bunu yapmayı isterim. Kuveyt, bu konunun çözümünde liderlik yapıyor ve biz bunu çok takdir ediyoruz. Bu sorunun çözüleceğine inanıyorum eğer çözülmezse Beyaz Saray'da ben arabulucu olacağım." değerlendirmesini yaptı. 

Kuveyt Emiri Sabah, "Katar ile komşuları arasındaki anlaşmazlığın çözümü noktasında hala ümidimiz var, yakında bir çözüm olacağı noktasında ümitliyiz." diye konuştu.

Katar'a bir mektup gönderdiklerini ve buna karşılık Katar'dan da bir mektup aldıklarını hatırlatan Sabah, Katarlıların masaya oturup tüm konuları konuşmaya hazır olduğunu vurguladı.

Sabah, Katar için ortaya konan 13 maddelik talep listesinin hepsinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, egemenlikle ilgili olanlar hariç diğer konuların hızlıca konuşulup halledilebileceğini belirtti.

Emir Sabah, Katar ile diğer Körfez ülkelerinin kardeş olduğunu ve aralarında çözülemeyecek hiçbir sorun bulunmadığına inandığını vurguladı.

TRUMP'A "KİMYASAL SİLAH" SORUSU

Öte yandan Trump, Kuveyt ile ikili ilişkilerinde çok iyi bir seviyede olduklarını ve başta güvenlik olmak üzere birçok alanda yeni imzalar atmaya hazırlandıklarını söyledi. Trump, geçen yıl kasım ayında ABD'nin Kuveyt'e sattığı 5 milyar dolarlık FA-18 Super Hornet jetlerinin teslimi sürecini hızlandırmak için çaba gösterdiğini ve Dışişleri Bakanlığının gereken onayı yeni verdiğini ifade etti.

Trump, kimyasal silah kullandığı Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da ortaya konan Beşşar Esed rejiminin durumuyla ilgili bir soruya, "En son yaptığımız şeyden sonra Esed'in yeniden aynı şeyi yapabileceğine inanmıyorum. Fakat hiçbir şey değişmedi. Eğer kimyasal silah kullandıysa bu bizi oldukça rahatsız eder." cevabını verdi.

Bir soru üzerine Trump, İsrail-Filistin sorununun çözümü noktasında çalışmaya devam ettiklerini kaydederek, "İsrail tarafı da Filistin tarafı da bir şeyler olduğunu görmek istiyor. Eğer iki taraf da bir şeylerin değiştiğini görmek istiyorsa iyi şeyler olabilir." yorumunu yaptı. 

Yukarı

Business HT×