BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5874 % 0,18
EUR/TRY 34,7920 % 0,31
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5870
% 0,18
34,7897
% 0,30
1,0655
% 0,11
45,44
-0,05
2.393,68
% 0,62
87,12
% 0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çavuşoğlu'ndan Kıbrıs açıklaması: Rumlar bu rüyadan uyansın

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türk askerinin Kıbrıs'tan çekilmesine yönelik taleplere, "Rumlar bu rüyadan uyansın" sözleriyle yanıt verdi

Çavuşoğlu'ndan Kıbrıs açıklaması: Rumlar bu rüyadan uyansın
HABERTÜRK 29 06 2017, 17:35

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsviçre'de devam eden Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Sabah ki oturumda güvenlik, garantiler ve dört fasılla ilgili görüşmeler olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Rum tarafının garantilerin tamamen kalkmasını ve Türk askerinin Ada'dan çekilmesini istediğini belirtti. 

"Bu bir hayaldir. Bu hayalden uyanmaları lazım" diyen Çavuşoğlu,  "Bugün Akıncı ile ve dün KKTC'deki parti liderleri, Türk askerinin önemini vurguladılar. Böyle bir düşünceleri varsa, bir sonraki oturumda kabul edilebilir fikirlerini paylaşsınlar. İttifak anlaşmasını, Rum tarafı ve Yunanistan'daki cuntacılar öldürdüler. Geçmişten ders alarak, Kıbrıs'ta çözüm olacak mı olmayacak mı bunu değerlendiriyoruz" açıklamasında bulundu. 

Konferansta her konunun birbirinden bağımsız görüşüldüğünü hatırlatan Bakan, "Tüm konularda mütabakat olmazsa, mütabakat olmamış demektir. Güvenlik ve garantiler konusunda tutumumuz net. Sıfır asker, sıfır garantiyi kabul edemeyiz" dedi. 

Çavuşoğlu, "Biz gösterebileceğimiz esnekliği de gösteriyoruz. Ama temel ilkelerimizden vazgeçemeyiz. 12 Ocak Cenevre bildirgesi esasen çerçeveyi oluşturuyor. Bu nihai konferans olacaksa, tüm konularda mütabakat olması gerekiyor" diyerek sözlerine devam etti.

"UZATMA TAKTİĞİ RUMLARIN TAKTİĞİDİR"

Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin "Bu konferans büyük bir şans ama son şans değil" şeklindeki sözleri için de şunları söyledi: 

"Eide'nin kendisi bugüne kadar, bizimle yaptığı toplantılarda bu konferansın nihai olduğunu söylüyordu. Uzatma taktiği Rumların taktiğidir. Önlerinde seçimleri var. Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmaları yapmak istiyorlar. Biz bu stratejileri görüyoruz. Eide'nin açıklamasını doğru bulmuyoruz. 27'si akşam yemekte, net bir şekilde bunun son konferans olduğunu söyledik. Bizim tutumumuz nettir. Dolayısıyla Eide'nin açıklaması bizi bağlamaz. Ömür boyu bunu müzakere edecek değiliz. Olacaksa olur, olmayacaksa başka şekilde müzakere ederiz. Esas burada odaklanmamız gereken konu, devam eden süreci çözümle noktalamaktır."

 

Yukarı

Business HT×