BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3379 % 0,14
EUR/TRY 35,0647 % -0,02
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3379
% 0,14
35,0647
% -0,02
1,0786
% -0,39
47,65
-0,28
2.221,17
% 1,20
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Alman kabinesi İncirlik'ten çekilmeyi onayladı

Alman Bakanlar Kurulu, Alman askerlerin İncirlik'ten çekilmesi konusunda karar aldı

Alman kabinesi İncirlik'ten çekilmeyi onayladı
DEUTSCHE WELLE, BLOOMBERGHT 07 06 2017, 11:56

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in Alman askeri birliğini İncirlik’ten çekme planı Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi. Karardan bir süre sonra yaptığı açıklamada Almanya Başbakanı Merkel, İncirlik'ten çekilmenin bir sorunu ortadan kaldıracağını belirtti. 

Alman askerlerinin Federal Meclis kararıyla İncirlik'e gönderilmiş olmasına rağmen kararda üs ismi geçmediğinden son kararın parlamento değil hükümet tarafından alınmasının yeterli olacağı belirtilmekteydi. Ancak hükümetin Alman silahlı kuvvetlerinin ‘parlamento ordusu' olması nedeniyle parlamentoyu karara ortak etmesi de ihtimal dâhilinde bulunuyor.

Federal Meclis'in silahlı kuvvetler raportörü Hans-Peter Bartels, karar öncesi yaptığı açıklamada, İncirlik ile ilgili kararın parlamentonun yetkilerini ilgilendirmesi bakımından karara milletvekillerinin de katılması gerektiğini söyledi. Alman Yeşiller Partisi'nin meclis grup başkanı Anton Hofreiter ve Sol Parti grup başkanı Dietmar Bartsch da gazetelere verdikleri demeçte son sözün parlamentoda söylenmesi gerektiğini ifade etti.

Mecliste temsil edilen siyasi partiler IŞİD karşıtı koalisyonu keşif uçuşlarıyla destekleyen Alman askerlerinin Ürdün'e nakledilmesinden yana çıkıyor. Sadece Sol Parti Almanya'nın terör milisi IŞİD ile mücadeleden çekilmesini talep ediyor.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir Funke Medya Grubu'na yaptığı açıklamada Almanya'nın İncirlik üssüne yaptığı yatırımlara son vermesini istedi. Özdemir, ‘İncirlik görevinin sona ermesiyle birlikte Almanya'nın üsteki yatırımların finansmanından da çekilmesi gerektiğini' söyledi. 

Silahlı kuvvetler raportörü Bartels Ürdün'deki El Azrak üssünün Alman askerleri için İncirlik'ten daha tehlikeli olabileceğini söyledi. Ürdün'deki hava üssü ABD tarafından da kullanılıyor.

NATO ANLAŞMA OLMAMASINI ÜZÜNTÜYLE KARŞILAMIŞTI

NATO ise Türkiye ile Almanya arasındaki görüş ayrılıklarının üzüntüyle karşılandığını duyurdu. NATO merkezinden yapılan açıklamada Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in Berlin ve Ankara ile sürekli temas halinde olduğu ve her iki ülkenin de terör örgütü IŞİD ile mücadeleye önemli katkıda bulundukları belirtildi. NATO sözcüsü Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada ‘konunun başka türlü çözümlenememiş olmasının üzüntüyle karşılandığını' söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı İncirlik anlaşmazlığını yorumlamaktan kaçındı. Bakanlık sözcüsü Jeff Davis, ‘bunun Türkiye ile Almanya arasındaki bir konu olduğunu' söylemekle yetindi. 

Almanya Meclisi'nin silahlı kuvvetler raportörü Bartels ‘Ruhr Nachrichten' gazetesine verdiği demeçte ‘milletvekillerine Konya'daki NATO üssünde görevli Alman askerlerini sınırsız ziyaret hakkı tanınmasında ısrarlı olduklarını' söyledi. Erken uyarı sistemi donanımlı AWACS keşif uçaklarının üslendirildiği Konya'daki hava üssü için farklı hukuki kurallar geçerli olduğundan Türk hükümeti, Konya'nın Alman milletvekillerinin ziyaretine açık olduğunu duyurmuştu.

ALMAN SAVUNMA BAKANI TEŞEKKÜR ETTİ

Kararın ardında Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ı telefonla arayarak Alman Bakanlar Kurulu'nun İncirlik'teki Alman askeri unsurlarının Ürdün'e intikali konusunda alınan karar hakkında bilgi verdi.

Alman Bakan Von Der Leyen, bu vesileyle İncirlik'te Türkiye'nin yaptığı evsahipliği için müteşekkir olduklarını, ancak nihayetinde bu kararı almak mecburiyetinde kaldıklarını, yapılacak intikal planlaması hakkında bilahare bilgilendireceklerini ifade etti.

Bakan Işık da, bu intikalin IŞİD ile mücadelede bir aksaklığa yol açmayacak şekilde gerçekleşmesi için gerekli hassasiyetin gösterileceğinin tabii olduğunu söyledi. Neticede iki bakan intikalin detayları hakkında yakın temas içinde kalmak konusunda mutabakata vardılar.

Yukarı

Business HT×