BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5864 % 0,18
EUR/TRY 34,7616 % 0,22
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5854
% 0,17
34,7635
% 0,22
1,0652
% 0,08
45,44
-0,05
2.390,74
% 0,49
87,27
% 0,20
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kıbrıs görüşmeleri yine, yeniden

Kıbrıs'ta taraflar görüşmelerin canlandırılması için BM'nin davetiyle New York'ta bir araya geldi

Kıbrıs görüşmeleri yine, yeniden
BLOOMBERG,AA, 05 06 2017, 08:13

Kıbrıs görüşmelerinde perde yeniden açılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin örgütün internet sitesinde yayınlanan açıklamalarına göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastiades Haziran'da Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiği yönünde uzlaşma sağlandığı belirtildi. 

Liderler, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in daveti üzerine BM Genel Merkezi'nde yemekli toplantıda bir araya geldi.

Taraflar, iki taraf için de güvenlik ve garantörlük fasıllarının hayatı önemde olduğu konusunda uzlaşmaya vardı. Bu fasıllarda anlaşmaya varmak, görüşmelerin ilerlemesi bakımından kritik önemde değerlendiriliyor. 

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cenevre ve Mont Pelerin'de gerçekleştirilen Kıbrıs görüşmelerinin çıktılarını temel alarak, güvenlik ve garantörlük konusundaki müzakerelere rehberlik edecek ortak bir döküman hazırlanması için taraflara eşlik edecek. 

New York'taki görüşmelerde liderler toprak, mülkiyet ve iktidar paylaşımı gibi diğer tüm konularda Cenevre'de paralel iki toplumlu görüşmelere devam edilmesi konusunda da anlaşmaya vardı. 

BM Genel Sekreteri ve liderler her konunun ayrı bir şekilde ele alınması ve her konuda uzlaşma sağlanana kadar anlaşmanın tamamlanmayacağı konusunda da anlaşmaya vardı. 

"KARŞI TARAFIN YARATTIĞI TIKANIKLIĞI AŞMAK ÜZERE NEW YORK'TAYIZ"

Toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Akıncı, "BM Genel Sekreteri'nin daveti üzerine karşı tarafın ısrarcı ön koşullarının yarattığı tıkanıklığı görüşmek üzere New York'tayız." dedi.

Kıbrıs sorunun çözümü konusunda kararlı olduklarını ve bu nedenle Cenevre'de ocak ayında düzenlenen konferansın yeniden yapılması umudu ve beklentisi ile New York'a geldiklerini belirten Akıncı, "Şimdi her zamankinden daha fazla siyasi irade ve kararlılığa ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

Akıncı, Şubat 2014'te üzerinde anlaşılan ilkelere ve Cenevre'de 12 Ocak'taki konferansın sonuç bildirgesine bağlı kalınırsa yolun açılabileceğini sözlerine ekledi.

Rum lider Anastasiadis ise "yapıcı bir diyalog" için New York'ta olduklarını söyledi. 

ÇAVUŞOĞLU: ÖN KOŞUL OLMADAN CENEVREYE DÖNMEYE HAZIRIZ 

Liderler New York'a gitmeden önce Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC'yi ziyaret etmişti. 

Ziyarette Türkiye'den "Üzerimize düşeni yapmaya hazırız" mesajı gelmişti. Lefkoşa'da Akıncı ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta kalıcı barış için Türkiye'nin ve Kıbrıslı Türklerin Cenevre'deki barış görüşmelerini canlandırmak için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi. Çavuşoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, hiçbir ön koşul olmadan Cenevre'ye dönmeye hazır olduklarını belirterek, "Cenevre'deki barış görüşmelerinde Rum tarafının ön koşullarını kabul etmelerinin ise mümkün olmadığını" söyledi.

Görüşmelerdeki en pürüzlü konulardan birini, oluşturulması hedeflenen federal devletin güvenliği konusu oluşturuyor. Rum lider Anastasiadis, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den oluşan üçlü garantörlük sistemi kaldırılarak Ada'nın güvenliğinin uluslararası bir jandarma gücü tarafından garanti edilmesini önerirken, Türk tarafı Türk askerlerinin Ada'dan tamamen çekilmesine yanaşmıyor. 

Yukarı

Business HT×