BIST 100 8.880,34 % 1,86
USD/TRY 32,3427 % 0,10
EUR/TRY 35,1387 % -0,07
Piyasalar
8.880,16
% 1,86
32,3428
% 0,10
35,1396
% -0,07
1,0851
% -0,20
48,83
-0,08
2.155,65
% -0,22
86,88
% -0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump ilk günden Obama yasalarını iptal ediyor

Trump, Obama'nın döneminde uygulamaya giren yasaları ilk günden kaldırmaya başladı

Trump ilk günden Obama yasalarını iptal ediyor
HABERTÜRK 21 01 2017, 13:23

ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama'nın döneminde uygulamaya giren yasaları ilk günden kaldırmaya başladı.

Dün yemin ederek görevine başlayan Donald Trump, Oval Ofis'te imzaladığı ilk kararnamede, eski Başkan Barack Obama döneminde çıkarılan ve "Obamacare" olarak bilinen sağlık reformu yasasının iptali sözüne bağlı kalacağının sinyalini verdi. "Obamacare" olarak bilinen sağlık reformu yasasının iptalini öngören metni imzaladığı bildirildi.

Amerikan kamuoyunda uzun zamandır tartışmalara neden olan ve Trump'ın "İlk icraatım iptal etmek olacak." dediği Obamacare, Cumhuriyetçilere göre vatandaşlara yüksek maliyetler üretiyor.

ABD Temsilciler Meclisi, geçen hafta içinde "Obamacare"in kaldırılmasını kolaylaştıracak bir düzenlemeyi onaylamıştı. Söz konusu düzenleme, Temsilciler Meclisinden önce Senato’da da kabul edilmişti. Bu düzenlemeyle Cumhuriyetçilerin de "Obamacare"in kaldırılmasına bir adım daha yaklaştıkları ifade edilmişti.

"ÖNCE AMERİKA"

Diğer taraftan Beyaz Saray'ın resmi sitesinden ekonomi, enerji ve dış politika gibi konularda bir dizi duyuru yapıldı.

"Önce Amerika Enerji Planı" başlıklı duyuruda, Trump yönetiminin enerji politikalarının maliyeti düşürmeye odaklanacağı belirtilen metinde, "ABD Enerji sektörü çok uzun süre boyunca külfetli regülasyonlarla zapt edildi. Başkan Trump, İklim Eylem Planı ve ABD'nin Suları gibi zararlı ve gereksiz yasaları kaldırmaya kararlı. Bu sınırlamaların iptal edilmesi, Amerikan işçilerine ücretlerini gelecek 7 yıl boyunca 30 milyar dolar artırarak büyük yarar sağlayacak." ifadesine yer verildi.

KÜRESEL ISINMA BEYAZ SARAY'IN SİTESİNDEN KALDIRILDI

Bu arada, Beyaz Saray'ın internet sitesinin Trump’ın yemin töreninden yaklaşık yarım saat sonra güncellenmesi ve Obama yönetiminin politikalarına yönelik bazı linklerin siteden kaldırılması dikkat çekti.

Sitede daha önce yer alan “Küresel ısınma” bölümü kaldırılan bölümlerden biri olarak kayıtlara geçti.

"KAYA PETROLÜ VE KAYA GAZI DEVRİMİ KUCAKLANACAK"

Enerji politikalarının ABD'nin kullanılmayan enerji kaynaklarını değerlendireceği belirtilen metinde, şunlar kaydedildi:

"Trump yönetimi, milyonlarca Amerikalıya istihdam ve refah getirecek kaya petrolü ve kaya gazı devrimini kucaklayacak. Özellikle federal toplaklardaki tahminen 50 trilyon dolar değerindeki kullanılmayan kaya petrolü, gazı ve doğal gaz kaynaklarından faydalanmalıyız. Enerji üretiminden elde edilen gelirleri yolları, köprüleri ve kamu altyapısını yeniden inşa etmek için kullanacağız. Daha ucuz enerji Amerikan tarımına da büyük bir destek sağlayacak."

Trump'ın, Temiz Kömür Teknolojisi'ne sadık kalarak kömür endüstrisini canlandıracağı belirtilen metinde, ABD'nin enerji üretiminin artmasının ekonominin yanı sıra ulusal güvenliği de iyileştireceği vurgulandı.

Metinde, ayrıca "Başkan Trump, ABD'yi enerji alanında OPEC kartelinden ve çıkarlarımıza düşmanca yaklaşan her ülkeden kurtararak bağımsız hale getirmeye kararlı. Aynı zamanda, terörizm karşıtı stratejimiz çerçevesinde, Körfez ülkesi müttefiklerimizle pozitif bir enerji ilişkisi geliştirmeye çalışacağız" ifadelerine yer verildi.

CHURCILL BÜSTÜNÜ YENİDEN OVAL OFİS'E ALDI

Trump, görevi devraldığı ilk gün imzaladığı kararnamelerin yanı sıra, Oval Ofis'te 'dekoratif' değişikliklere de gitti. Trump, 2009 yılından Barack Obama tarafından kaldırılan eski İngiltere başbakanlarından Winston Churcill'in büstünü yeniden Oval Ofis'e taşıdı.

 

 

Yukarı

Business HT×