BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,23
% 0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk askeri Başika'dan çekiliyor mu?

Başbakan Binali Yıldırım'ın Irak ziyareti sonrası iki ülkenin imzaladığı ortak bir bildiride Türk askerinin Başika'daki varlığı da ele alındı

Türk askeri Başika'dan çekiliyor mu?
AA 07 01 2017, 19:24

Türkiye ve Irak arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin  (YDSK) üçüncü toplantısı bugün Bağdat'ta gerçekleşti. Toplantıda, iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ekonomik ve siyasi stratejik ilişkileri tesis etme ve geliştirme konularının ele alındı. Toplantı sonucu yayınlanan ortak bildiride iki ülke arasındaki ilişkilerin temelini oluşturan toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı çerçevesinde, karşılıklı güvenlik ve istikrarın sağlanacağını ve tarafların, birlikte terörle mücadele etmeyi benimsedikleri vurgulandı.

BAŞİKA'DAN ÇEKİLME SÜRECİ

Bildiride Başika Kampı'nın bir Irak kampı olduğunun altı çizilirken Irak tarafı, Başika kampı hususundaki tutumunun sabit olduğunu belirterek, Türk tarafının kuvvetlerini çekmeye yönelik süreci başlatması ve bu meselenin sona erdirilmesi gerekliliğini vurguladı. Türk tarafı da Irak'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğunu yineledi.

Bugün Iraklı mevkidaşı Haydar El İbadi ile Bağdat’te bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım da, ikili görüşme sonrası yaptığı açıklamada Türk askerinin Başika’daki varlığı ile ilgili “Bu bir keyfiyet değil, bir ihtiyaçtan doğmuştur. Görüyoruz ki DEAŞtan bölgenin temizlenmesinde önemli mesafe katedilmektedir. Buna uygun olarak bu konuyu da dostane biçimde çözüme ulaştırmış olacağız” değerlendirmesinde bulundu. 

ORTAK SU PROJELERİ

İki taraf, aralarındaki ticari ve ekonomik işbirliği düzeyinin artırılmasının, terörden zarar gören bölgelerin yeniden inşasının ve iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.Taraflar, Dicle ile Fırat Nehirlerine ait suların yönetiminde ve ortak su projelerinde işbirliğinin artırılması üzerinde anlaştı.

Ülke halkları arasındaki kültürel ve sosyal bağların kuvvetlendirilmesi, iki ülke vatandaşlarının kaynaşmalarına imkan sağlanması için kültür ve turizm alanında kapsamlı bir atılım yapılması gerekliliğini vurgulandı.

“İKİ TARAF DA TOPRAKLARINDA TERÖR ÖRGÜTÜ BULUNDURMAYACAK”

Türkiye Hükümeti, Ninova'nın kurtarılması ve DEAŞ'ın varlığını yok etme operasyonları kapsamında; Irak Silahlı ve Güvenlik Kuvvetleri’nin elde ettiği kayda değer ilerlemeyi takdirle karşıladığını belirtti.

Topraklarında herhangi bir terör örgütünü bulundurmayacaklarını ifade eden taraflar, iki ülkenin milli güvenliğini tehdit eden herhangi bir faaliyette bulunulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

İki taraf, ortak stratejik vizyon temelinde çıkarları ve sınamaları belirleyerek, bölgede güvenliğin ve istikrarın sağlanması için birlikte çalışmak, ayrıca mezhebi ve etnik kutuplaşma dahil bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden tüm faktörleri bertaraf etmek üzerinde mutabık kaldı.

Yukarı

Business HT×