BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3650 % 0,06
EUR/TRY 34,9418 % -0,22
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3650
% 0,06
34,9418
% -0,22
1,0775
% -0,12
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Referandumların sorunu ne?

Bloomberg yazarlarından Clive Crook, krizle biten İngiltere ve Kolombiya referandumları sonrası, bu demokratik seçimlerin meşruluğunu köşesine taşıdı

Referandumların sorunu ne?
BLOOMBERG NEWS 13 10 2016, 15:52

Referandumlar, halkların iradesini siyasi kararlara doğrudan yansıtma özelliğiyle demokratik sistemlerin bel kemiğini oluşturuyor. Ancak son dönemde dünyanın gördüğü referandumlar çözüm üreteceği yerde krizleri de beraberinde getiriyor.

İngiltere'nin haziran ayında yapılan referandumda Avrupa Birliği'nden çıkma kararı (Brexit) alması, ülkenin para birimini son 30 yılın en düşük seviyesine çekti. Times'ın raporuna göre ülkenin Brexit sürecinde yıllık kaybı 66 milyar pound (73 milyar euro) olacak. Aynı raporda ülkenin Avrupa'dan ayrılmasıyla 2,8 trilyon dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 9,5 oranında düşmesi bekleniyor.

İngiltere'nin yanı sıra diğer bir tartışmalı referandum da Kolombiya'da yaşandı. Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki  52 yıllık iç savaşı bitiren anlaşma 2 Ekim'de yapılan referandumla reddedildi.  Kararın ardından ilk işlem gününde ülkenin para birimi peso, dolar karşısında sert geriledi.

Kolombiya'yla aynı gün sandığa giden Macaristan'da da oy kullananların ezici çoğunluğu "Mültecilere hayır" dedi.

Referandumların neden kötü çalıştığının iyi anlaşılması gerekiyor. Bunun nedeni oy kullananların zor kararlar verecek kapasiteden yoksun olmaları, politikacıların her zaman "en doğruyu" bilmeleri ya da demokrasiye fazla anlam yüklenmesi değil.

Ülkelerin bu durumu, acemice alınmış kararların beklenmedik sonuçları.  Problemin özü siyasi seçimin doğasında yatıyor.  Kamu politikaları hakkındaki kararlar birbirine çok fazla bağlı. Bu politikaları muntazam şekilde dağıtmaya çalışmak demokratik hükümetleri yanlış anlamaya yol açabiliyor.

Siyaset, zaman içerisindeki belirli bir noktada gerçekleşmez, devam eden bir süreçtir ve siyasi tercihler hiçbir zaman basit değildir. Seçmenler, ne kadar zeki olursa olsun seçenekler "Evet" ve "Hayır"a indirgendikçe asla mantıklı bir seçim yapamazlar.

Elbette ki demokrasi fikir birliğini gerektirir. Oy verenlerin katılımı önemlidir. Ancak pratikte iş, rekabet eden tarafları dengelemeye, çözümleri karşı karşıya getirmeye ve bedelleri kabul etmeye geldiğinde, bu sorumlulukları yerine getirebilecek, görevlendirmeleri yapacak güvenilir temsilcilere ihtiyaç var.

Birçok ülkede demokratik kurumlara güven giderek dağılıyor. Birçok oy veren göz ardı edildiğini, politikacılardan saygı görmediğini düşünüyor. Ancak öfkeli seçmenlerle politikacıların arasını yapacak çare de referandum değil. Bu krizin çözümü, politikacıların nerede durduklarını hatırlamalar, seçmeni dinlemeleri ve görevlerinde anlık değil günlük başarılar göstermeleri.

Yukarı

Business HT×