BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası'nın büyüme endişelerinin arttığına işaret eden kelime değişikliği

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Eylül toplantısı sonucunda faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası'nın büyüme endişelerinin arttığına işaret eden kelime değişikliği
BUSINESSHT 22 09 2016, 13:59

Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandındaki indirimlere 25 baz puanla devam etti. Açıkalamada yapılan ifade değişikliği ise gevşemenin resmileştirilmesi olarak yorumlandı.

TCMB politika faizini yüzde 7,5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7,25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 8,50'den 8,25'e indirdi.

TCMB, darbe girişimi sonrası piyasalarda artan oynaklığa rağmen Temmuz ve Ağustos aylarında da koridorun üst bandında indirimlere devam etmiş ancak bu sefer "ölçülü ve temkinli" olarak nitelendirdiği adımlarla indirimleri 50 baz puandan 25 baz puana indirmişti.  Bu yıl üst üste yapılan yedi indirimle üst bantta yapılan indirimlerin toplamı 250 baz puana ulaştı.

Böylece üst ve alt bant arasındaki farkın 100 baz puana inmesiyle, faiz koridoru şu ana kadarki en dar haline gelmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Merkez bankası faiz indirimi kararını destekliyorum. Tabi politika faiz indiriminin gerçekleşmesi daha önemli" dedi.

SIKI DURUŞ GİTTİ, TEMKİNLİ DURUŞ GELDİ 

Analistler metindeki değişikliklerin TCMB'nin enflasyondan ziyade büyümeye ilişkin daha çok endişesi olduğunun anlaşıldığını, önümüzdeki dönemde faiz indirimi alanının azalmasına karşın gerek faizle gerekse zorunlu karşılık gibi makroihtiyati tedbirlerle gevşeme eğiliminin devam edebileceğine işaret ettiğini belirttiler.

 

Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada büyümenin yavaşladığına dair uyarı dikkat çekerken, son cümledeki "sıkı duruş" ifadesi yerine "temkinli duruş" ifadesi yer aldı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, "Para politikasında “sıkı duruş” vurgusu “temkinli duruş” olarak değiştirilerek parasal gevşeme resmileştirilmiş oldu" dedi.

Merkez Bankası en son Eylül 2015'te "temkinli duruş" ifadesini kullanmıştı.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da, "Bugünkü not TCMB'nin büyüme konusunda daha endişeli olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca para politikasının eskisi kadar sıkı olmadığını belirten TCMB buna rağmen finansal koşulların sıkı olduğunu not ediyor" dedi ve ekledi:

"Bu bağlamda finansal koşullardaki gevşemeyi desteklemek ve iktisadi faaliyette canlanmaya katkı sağlamak adına önümüzdeki toplantılarda faiz indirimlerine ek olarak munzam karşılık ve rezerv opsiyon katsayılarına yönelik ayarlamalarının devamı ile ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin aşağı çekilmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Üst bandın yüzde 7.75'e kadar çekileceği yönündeki beklentimizi koruyoruz."

Bankadan yapılan açıklama şöyle:

"Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret etmektedir. Mevcut durumda genel finansal koşulların sıkı olduğu değerlendirilmektedir. Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma eğiliminin başlaması beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklerken gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngörülmektedir. Bununla birlikte, akaryakıt ürünlerindeki vergi ayarlaması ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyondaki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir. 

Bu değerlendirmeler çerçevesinde Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Yukarı

Business HT×