BIST 100 9.552,62 % 0,23
USD/TRY 32,5237 % 0,17
EUR/TRY 34,8442 % 0,54
Piyasalar
9.555,86
% 0,27
32,5237
% 0,17
34,8442
% 0,54
1,0678
% 0,05
45,49
0,00
2.379,91
% 0,80
86,62
% -0,77
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fırat Kalkanı operasyonunda ikinci gün

Türkiye'den Suriye'de IŞİD'e karşı başlatılan Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili tüm gelişmeler

Tanklar ve iş makineleri sınırı geçti
BUSINESSHT 25 08 2016, 09:44

Türkiye'nin Suriye sınırını IŞİD'den arındırmak ve YPG'nin ilerlemesine mani olmak için Cerablus'a başlattığı operayson ikinci gününde de devam ediyor.

Harekatla ilgili tüm haber ve gelişmeleri CANLI BlOG'umuzdan takip edebilirsiniz:

14.40 YPG'den Menbiç açıklaması

YPG, Menbiç kentinin IŞİD örgütünün elinden alınmasıyla sonuçlanan operasyonların ardından güçlerinin üslerine geri çekildiğini açıkladı.

YPG'den bugün yapılan yazılı açıklamada, YPG'nin ele geçirdiği tüm mevziler ve askeri komutanın Menbiç Askeri Konseyi'ne devredildiği ve sivil denetimin de 15 Ağustos'tan bu yana sivillerden oluşan bir heyete bırakıldığı bildirildi.

Bu iki birim, üyelerinin Menbiç halkından oluştuğunu söylüyorlar.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden dün yaptığı Türkiye ziyareti sırasında, Menbiç'i ele geçiren Kürt güçlerin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmeleri gerektiğini söylemişti. YPG'yi, PKK'nın uzantısı oalrak gören Türkiye, Kürt güçlerin bu hattan geri çekilmesini şart koşuyor.

YPG açıklamasında sözü edilen üslerin yeri belirtilmedi.

13:00 Suriye Demokratik Güçleri Fırat'ın doğusuna geçti

ABD önderliğinde İslam Devleti (İD) örgütü ile mücadele eden koalisyonun sözcüsü, YPG'nin de aralarında yer aldığı ve Suriye Demokratik Güçleri olarak bilinen çatı örgütüne bağlı unsurların, Rakka'nın İD'den geri alınması için yapılacak olası bir operasyona hazırlık için Fırat nehrinin doğusuna döndüğünü açıkladı.

Geri çekilme ile ilgili olarak Suriye Demokratik Güçleri yetkililerine ulaşılamadı.

ABD'nin yürüttüğü Inherent Resolve adlı operasyonun sözcüsü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Suriye Demokratik Güçleri ileride başlayacak Rakka'nın kurtarılması harekatına hazırlanmak için Fırat nehrinin doğusuna geçti" dedi.

Türkiye'nin terörist örgüt olarak nitelediği ve Fırat'ın doğusundan Irak'a kadar sınır bölgesini elinde bulunduran Suriyeli Kürtlerin başlıca silahlı gücü olan YPG de Suriye Demokratik Güçleri bünyesinde yer alıyor.

Türkiye, İD'den Menbiç kentinin alınması için birkaç hafta önce başlatılan askeri operasyon kapsamında Fırat'ın batısına geçen YPG'nin nehrin doğusuna geri dönmesini istiyor.

12.30 Karkamış'ta patlama

Karkamış Sınır Kapısı'nın Suriye tarafında büyük bir patlama meydana geldi. Güvenlik güçleri patlamanın nedenini yola döşenen mayın ve el yapımı patlayıcıları kontrollü şekilde imha etmesi olarak" açıkladı.

11.22 Milli Savunma Bakanı'ndan önemli açıklamalar

NTV'ye konuk olan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık şunları söyledi. 

Operasyonun iki temel amacı var bir sınır güvenliğimizin teminat altına alınması. İki yerine de PYD'nin YPG'nin orada bulunmaması. ÖSO kontrolü sağlayana kadar orada kalmak hakkımız. Şu anda Suriye'de bir devlet yok maalesef. Bizim Türkiye olarak net tavrımız var Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz.

PYD mutlaka Fırat'ın doğusuna çekilecek. Bu konuda ABD ile yaptımız temaslarda 1 hafta önce 2 hafta içinde çekilecekleri konusunda mutabakat sağlanmıştı. Önümüzdeki 1 hafta içerisinde çekilmenin tamamlanması bekleniyor. Tabi göreceğiz. Şu anda çekilme henüz tam olarak gerçekleşmedi bunu hem bekliyoruz hem takip ediyoruz.

Amacımız kimseyle çatışmak değil hedef sınır güvenliğimizi sağlamak, DAEŞ'in terk ettiği topraklara da PYD'nin yerleşmesini engellemek. PYD ve DAEŞ akıllı olurlarsa çatışmadan çekilir giderler. TSK'dan hiçbir personel yaralanmadı. ÖSO'dan 2 şehit var 2 de yaralı var.

11.20 Suriye'de kaç Türk askeri var?

CNN Türk Ankara temsilcisi Hande Fırat, Fırat kalkanı operasyonuna dair son bilgileri paylaştı.

"200 mekanize birlik, 150 özel kuvvet askeri, toplam 350 civarında TSK mensubu şu anda bölgede devam ediyor operasyona" diyen Fırat, "Bu sabah, “ek tank girdi” yorumları yapılmıştı. Hayır girmiyor. Tanklar sınırda 1-2 km girerek geri çıkıyorlar. Hem sınır noktasında hem de 1-2 km derinde kontrol sağlıyorlar. Dünkü 15-20 tank aynen devam ediyor" dedi.

11.00 Almanya İncirlik'ten çekiliyor mu?

Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nde konuşlu askerlerini ziyarete, Türkiye’nin izin vermemesi üzerine, koalisyon ortağı SPD, ilk kez tüm keşif uçakları tornadoların ve askerlerin çekilmesini istedi.

Spiegel Online, Türkiye'nin Alman milletvekillerinin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesi üzerine, üste bulunan ve IŞİD'e karşı mücadelede uluslararası koalisyona destek veren Tornado keşif uçaklarını geri çekme hazırlıkları yaptığını yazdı.

Dergiye konuşan hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti milletvekili Rainer Arnold, "Alman askerlerinin ziyaret edilmesine müsaade edilmezse, tezkerenin uzatılması söz konusu değil" dedi. Alman hükümetine de çağrı yapan SPD milletvekili Arnold, "Hükümet derhal Alman askerlerinin konuşlanabileceği başka bir yer bulmalı" ifadelerini kullandı.

10.34 Kerry: Kürt güçleri Fırat'ın doğusuna çekiliyor

Reuters'ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla yaptığı telefon görüşmesinde PYD-YPG güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekildiğini söyledi.

Çavuşoğlu bu sabah ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile telefonda görüştü, Cerablus operasyonu değerlendirildi. İki ülke arasındaki işbirliğinin devam etmesi konusunda mutabakatın altı çizildi.

10.30 Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yetkili de, şu anda Suriye'de 20'den fazla tank bulunduğunu belirterek, "Zaman zaman bazı tanklar çekilip onların yerine yenileri gönderiliyor. Bu sabah da yeni tank ve iş makineleri operasyon tarafına gönderildi. İhtiyaç olması halinde yeni tanklar ve iş makineleri de kademeli olarak gönderilecek" dedi.

Yetkili, zırhlı personel taşıyıcıların Suriye tarafında da kullanılabileceğini belirtti.

09.35 Tanklar ve iş makineleri sınırı geçti

Karkamış sınırında konuşlu bazı tankların ve iş makinalarının sınırı geçerek Suriye tarafına gittiği görüldü. Tanklar Suriye topraklarına girdikten sonra ikişerli üçerli gruplar halinde beklemeye başladı.

Sabahın erken saatlerinde Cerablus tarafından yeniden ağır makinalı silah sesleri duyulduğu fakat bir süre devam eden seslerin ilerleyen saatlerde yeniden kesildiği belirtiliyor.

Türkiye tarafından ise herhangi bir atış yapılmış değil.

09.25 Fırat Kalkanı operasyonunun ilk gününde yaşananlar

Yukarı

Business HT×