BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5540 % 0,05
EUR/TRY 34,9427 % -0,09
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5611
% 0,07
34,9470
% -0,07
1,0725
% -0,05
44,89
0,00
2.336,56
% 0,18
89,38
% 0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan'ın son salvosu Merkel'i zora soktu

Mülteci krizine çözüm arayışındaki Almanya Başbakanı Merkel, bir yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa Birliği'ne aldığı sert tavırla bir yandan da ülkesinden yükselen muhalif seslerle mücadele ediyor

Erdoğan'ın son salvosu Merkel'i zora soktu
BLOOMBERG NEWS 26 05 2016, 12:41

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AB çıkışı Angela Merkel'i hiç beklemediği bir anda yakaladı.

İstanbul’daki Dünya İnsani Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne (AB) seslenen Erdoğan, tamamlanmayan kriterler nedeniyle vize serbestisinin ertelenmesini sert bir dille eleştirdi ve “Bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye" Erdoğan,”vize kolaylığı yoksa, geri kabul anlaşması da yok” mesajı verdi.

Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in  ortak toplantısından 24 saat sonra gelen bu açıklamayla ilgili olarak Merkel, Almanya’da verdiği röportajda “İki görüşmelerin devamı konusunda endişeli değilim ancak biraz daha zamana ihtiyaç var” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son salvosuyla daha da zorlu bir yokuşa giren Angela Merkel’e bir yandan da ülkesinden karşıt sesler yükseliyor. Mülteci krizine çözüm arayışındaki Merkel’in kabinesi çarşamba günü sığınma hakkı arayanlar için kriterlerin sıkılaştırılması gerektiğini masaya yatırdı.

Bloomberg’in ulaştığı kaynaklara göre geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesinden sonra Almanya’ya mülteci akınının hızının kesilmesi Merkel’e ve yönetimdeki partisi Hristiyan Demokratlara (CDU) desteği artırmadı.  Sosyal Demokratların zayıflamasıyla da Merkel’in 2017 seçimlerinde koalisyon ortağını tutup tutmayacağı merak konusu. 

IRKÇI PARTİ AFD YÜKSELİŞTE

Son anketler, Merkel’in, İngiltere, Fransa , Hollanda ve Avusturya’da yükselen sağ popülizminden de destek göremediğini gösteriyor. Anket sonuçlarına göre, 2015’te Almanya kapılarını zorlayan mültecilerin sayıları 1 milyona ulaşınca yükselişe geçen mülteci karşıtı parti Alternative for Germany’e (Almanya için Alternatif/ AfD)  destek tüm zamanların en yüksek seviyesi yüzde 12’ye çıkarken Merkel bloğu son dört yılın düşük seviyesiyle yüzde 33’ü gördü. Bir önceki federal seçimlerde yüzde 67,2 oy alan Hristiyan ve Sosyal Demokratlar koalisyonuna destek yüzde 53’e düştü.

Uzmanlara göre geri kabul anlaşmasının çökmesi AfD’nin yıldızını daha da parlatabilir. AfD’nin oy verenleri Merkel’den uzaklaştırmaya çalışması, anketlerde hâlen önde gelen CDU’yu bir sonraki seçimlerde farklı koalisyon ortaklarına yöneltebilir. Yeşil Parti veya Özgür Demokratlar en kuvvetli adaylar arasında.

Bloomberg’e konuşan ING Baş Ekonomisti Carsten Brzeski, “AfD’ye desteğin artması Almanya’nın euro bölgesinden bir farkı kalmadığını gösteriyor. Popülist partilerin yükselişi koalisyon kurmayı zorlaştırıyor” dedi.

MERKEL DÖRDÜNCÜ DÖNEME Mİ GİDİYOR?

Merkel, 2017 seçimleri için adaylığını partisinin kasımdaki toplantısında açıklayacak. Bloomberg’in ulaştığı kaynaklara göre dördüncü dönemine yaklaşan Merkel, görevi bırakmak yerine yeniden seçim seçeneğeni değerlendirecek.

Herşeye rağmen Türkiye-AB anlaşmasına sadık kalınması gerektiğini savunan Merkel, pazar günü Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesine verdiği röportajda “Beni en çok sinirlendiren bazılarının bu anlaşmanın çökmesini dört gözle bekliyor olması” ifadelerini kullanmıştı.

“Eskiden işsizlik en merkezdeki konuydu. Şimdi ise güvenliğimiz ve İslam’la ilişkiler” diyen Merkel, sürecin zaman istediğini söyledi.

Yukarı

Business HT×